
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Ms. Sandra Harding 
3 7 41 Eight Mile Road 
Melbourne, KY 41059 

Reference No.: 12-0235 

Dear Ms. Harding: 

FEB 0 8 2013 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your October 19, 2012 email to the Hazardous Materials Information 
Center requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 
171-180) applicable to aircraft quantity limitations and cargo location. 

You observe that Variation US 13 in the International Civil Aviation Organization Technical 
Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air (ICAO TI) is not consistent 
with the current language ofthe HMR. You provide an outline of your understanding of the 
current requirements ofHMR § 175.75(b) through (f) relating to accessibility requirements 
and quantity limitations and ask if your understanding is correct. 

Your understanding of the current requirements ofHMR § 175.75, pertaining to the loading 
and transport of hazardous materials aboard an aircraft and Variation US 13 of the ICAO TI, 
as you outlined in your email are correct. 

You are also correct that Variation US 13 in the ICAO TI is not consistent with the current 
language ofHMR § 175.75. However, Variation US 13 does indicate that operators must 
comply with all requirements of Part 175 of the HMR. The revision of Variation US 13 is 
under consideration for an international harmonization initiative. 

You also ask PHMSA's reasoning for not excluding Class 7 materials from the quantity 
limitations on passenger aircraft. 

Class 7 materials were inadvertently not excluded from the quantity limitations for 
passenger aircraft in HMR § 175.75(c). The limitations for the transport of Class 7 materials 
by aircraft are provided in HMR § 175.700. The revision ofHMR § 175.75(c), to exclude 
Class 7 materials, may be considered for a future rulemaking. 

ust this satisfies your inquiry. Please contact us ifwe can be of further assistance. 
cerely, ~ 

~ ~ DelmerB~~ 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Monday, October 22, 2012 11:35 AM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: Request for clarification 49 CFR 175.75 

We received the following request for a formal letter of interpretation. 
Thanks, 
Victoria 

From: Sandra Harding [mailto:sharding29@gmail.com] 
Sent: Friday, October 19, 2012 1:15 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Fw: Request for clarification 49 CFR 175.75 

CORRECTION TO "ADDITIONAL QUESTION" below: 

From: Sandra Harding 
Sent: Friday, October 19, 2012 1:08PM 
To: infocntr@dot.gov 
Subject: Request for clarification 49 CFR 175.75 

Dear PHMSA, 
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I am writing to request clarification of the operator requirements for loading hazardous materials as described 
in 49 CFR 175.75. 
I am not yet in possession of the 2013-20141CAO Technical Instructions to be able to verify whether ICAO Tl 
Variation US-13 has been amended to correspond with the current 175.75, but I do have the 20131ATA DGR 
which still contains what I believe is outdated information in USG-13 (d). 

Can you please advise whether my understanding of 49 CFR 175.75 (b) through (f) as outlined below is correct: 

A. ACCESSIBILITY REQUIREMENTS 

Packages/overpacks labeled "CARGO AIRCRAFT ONLY" must be loaded on a cargo-only aircraft where they can 
be (definition of uaccessibility") accessed, handled and where size and weight permit, relocated away from 
other cargo inflight, OR loaded in a Class C cargo compartment (OR in a ULD approved as meeting Class C 
requirements). 

These requirements to NOT apply to CAO packages/overpacks of the following: 

Class 3, PG Ill, except those having a Class 8 subsidiary risk; 
Division 6.1, PG II and Ill only, except those having a Class 3 subsidiary risk; 
Division 6.2, 
Class 7, provided they do not have a subsidiary risk; 

Class 9 
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B. LOAD QUANTITY LIMITATIONS: 

On PASSENGER AIRCRAFT: 

No more than 25 kg net weight of dangerous goods, and an additional 75 kg of 2.2 gas, may be loaded in an 
inaccessible cargo compartment. 

The following are not subject to the above limitations: 
Class 9; 

Packages prepared in accordance with the limited Quantity provisions of ICAO Tl; 
Packages prepared in accordance with the Excepted Quantity provisions of ICAO Tl. 

ON CARGO·ONL Y AIRCRAFT: 

Packages/overpacks labeled "CARGO AIRCRAFT ONLY" must meet accessibility requirements as above. 

For packages/overpacks NOT labeled "CARGO AIRCRAFT ONLY", the following limitations apply: 

No more than 25 kg net weight of hazardous materials, and and additional 75 kg net weight of 2.2 gas, may be 
loaded in an inaccessible manner on the aircraft. 
Class C cargo compartment are considered to be "accessible" for the purposes of this section, e.g., there are no 

loading quantity restrictions for hazardous materials loaded in Class C compartments of a cargo-only aircraft. 

The following are not subject to the above limitations: 
Class 3, PG Ill, except those having a Class 8 subsidiary risk; 
Division 6.1, PG II and Ill only, except those having a Class 3 subsidiary risk; 
Division 6.2; 
Class 7, provided they do not have a subsidiary risk; 
Class 9; 

Packages prepared according to the Limited Quantity or Excepted Quantity provisions of the ICAO Tl. 

ADDITIONAL QUESTION: 

Regarding the loading quantity limits above, was it your intention to NOT exclude Class 7 from the quantity 
restrictions on passenger aircraft, being that: 

A. Radiation hazard is typically established based on radiation emitted rather than net quantity transported; 
B. Required declaration documentation for Class 7 indicates Category/Transport Index rather than net quantity. 

YOUR ASSISTANCE IS GREATLY APPRECIATED!!!!! 

Sandra Harding 
sharding29@gmail.com 
TEL: 859.441.4385 
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