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Mr. Richard Moskowitz 
Vice President and 

Regulatory Affairs Counsel 
American Trucking Associations 
950 North Glebe Road Suite 200 
Arlington, VA 22203 

Ref. No. 08-0248 

Dear Mr. Moskowitz: 

This responds to your e-mail requesting clarification of the shipping paper requirements for 
Toxic-Inhalation Hazard (TIH) materials under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 
49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether the hazard zone must be indicated on a 
shipping paper for a Division 2.3 TIH gaseous material (e.g., "Oil gas, UN 1071 ") when no 
such hazard zone is identified in a special provision code in Column 7 of the 8 172.101 
Hazardous Materials Table (HMT) for the material. 

The answer is yes. As specified in 8 172.203(m), the words "Poison-Inhalation Hazard" or 
"Toxic-Inhalation Hazard" and the words "Zone A", "Zone B", "Zone C", or "Zone D" for 
gases or "Zone A or "Zone B" for liquids, as appropriate, must be entered on the shipping 
paper immediately following the shipping description. Emphasis added. 

For a gas to be described as "Oil gas, UN1071" it must first meet the definition of a Division 
2.3 material. All Division 2.3 gases are TIH materials and, thus, are assigned a hazard zone 
based on the LCsovalue of that gas or gas mixture. See 8 173.116. The words "as 
appropriate" in 8 172.203(m) are there solely to distinguish between the different hazard 
zones that may be assigned to either a gas or to a liquid. 

The HMR assign 8 172.102 Special Provision 6 in Column 7 of the HMT to TIH materials for 
which the hazard zone of the material must be determined by the offeror and indicated on the 



shipping paper as specified in § 172.203(m). Oil gas, UN1071 is one such material; Carbon 
monoxide and hydrogen mixture, compressed, UN2600 is another. The hazard zone for both 
of these gases must be indicated when described on a shipping paper. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 
__.....r..-.-.- 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



Page 1 of 2 

0 1:7Z .263C"-)J 
5pecla[ ? m s i o n  

Drakeford, Carolyn <PHMSA> 
.,..., , 

From: Mazzullo, Ed <PHMSA> 

Sent: Tuesday, October 07,2008 12:44 PM 

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Cc: Betts, Charles <PHMSA>; Foster, Glenn <PHMSA>; Gorsky, Susan <PHMSA>; Mazzullo, 
Ed <PHMSA>; Mitchell, Hattie <PHMSA>; Supko, Ben <PHMSA> 

Subject: FW: PIH, Special provision 6, 172.203(m) 

Follow Up Flag: Follow up 

Flag Status: Flagged 

From: Richard Moskowitz [mailto:RMoskowitz@trucking.org] 
Sent: Friday, October 03, 2008 2:25 PM 
To: Mazzullo, Ed <PHMSA> 
Subject: FW: PIH, Special provision 6, 172.203(m) 

I received the following from an ATA member that is trying to do the right thing. Do you know how this should be 
handled? 

We have a little bit of controversy with 1JN1071. We hadhave a shipment, 13 lbs, of this which is a 2.3(2.1) 
material. Special Provision 6 states that it is a Poison Inhalation Hazard, but there is no reference to a particular 
Hazard Zone, A, B, C or D. 172.203(m) states that PIH should be stated s a part of the description and it goes on 
to add that the appropriate Zone also be added, 'as appropriate'. 

Well, we have a program that we use provided by RegScan called the HazMat Enforcer. It allows us to make sure 
that we have proper placarding, separation where necessary, etc., for hazmat shipments. When using the Enforcer 
with UN 1071, it asks for the Hazard Zone. According to the Table, no zone is specified, given the Special 
Provision given in column 7, which in this case is 6. I inquired about this and have now received different 
answers from different sources as to the validity as it applies to 172.203(m) where the Zone Am B, C or D must 
be shown in addition to the wording Poison Inhalation Hazard. 

My contact is an agent with the AL Division of the FMSCA who regularly performs formal DOT inspections. 
Their source is a lady at PHMSA. My contact says that because SP 6 doesn't specify a specific Zone, then the 
reference of 172.203(m) doesn't apply, as far as the Zone is concerned. He states that 'ass appropriate' refers to 
making sure this is added if one is stated. On the other hand, PHMSA sates that all poison gases are PIH and 
therefore have a Hazard Zone and that one should be shown when described. None is shown on BOL. 

If this is the case, why doesn't the special provision in the Table reflect this? Which is correct? there is no 
question that this is a PIH. The question is: does there have to be a Hazard Zone listed? 

I need to be able to tell our employees how to address this issue should it arise again when using this program. 

Thanks, 




