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Administration 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

Mr. Garrett Turner 
Hazardous Waste Information Specialist 
Local Hazardous Waste Management Program in King County 
Public Health, Seattle & King County 
40 1 Fifth Avenue, Suite 1 100 
Seattle, WA 98 104- 18 18 

Ref. No.: 08-0 144 

Dear Mr. Turner: 

This is in response to your May 22, 2008 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 180) regarding the applicability of the HMR 
to a household smoke detector. Specifically, you ask whether a household smoke detector, 
containing Americium 24 1, can be shipped as a non-hazardous material if it meets the 
provisions of 5 173.424(d). You state that the household smoke detector produces less than 
0.1 mSv/hour (1 0 mredhour) from any point of its external surface. 

The answer is no. A household smoke detector as described above would be regulated as 
Class 7 (radioactive) material. Section 173.424(d) states, in part, that a radioactive instrument 
or article and its packaging is excepted from the specification packaging, shipping paper and 
certification, marking and labeling (except for the UN identification number marking 
requirement described in 5 173.422(a)) requirements if: 

The radiation level at 10 cm (4 in) from any point on the external surface of any 
unpackaged instrument or article does not exceed 0.1 mSv1hour (10mrernlhour). 

In accordance with fj 173.424(i) the package must be otherwise prepared for shipment as 
specified in 6 173.422 and must comply with all the provisions of § 173.424 when transported 
in commerce. 



However, if your smoke detector containing Americium 24 1 does not meet the definition of a 
radioactive material and does not meet the definition of any other hazard class as defined in 
the HMR it would be considered non-hazardous. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

Charles E. Betts 
Senior Transportation Regulations Specialist 

Materials Standards 



Environmental Health Services Division 
401 Fifth Avenue, Suite 1100 
Seattle, WA 98104-1818 

206-205-4394 Fax 206-296-0189 
'TTY Relay: 711 

www.kingcounty.gov/health 

May 22, 2008 

Public Health 
A Seattle & King County 

Dear Sir 1 Madam: 

I am seeking your expert opinion regarding the transportation of household 
smoke detectors that contain Americium 241. According to a representative of 
the DOH these smoke detectors produce less than 0.1 mSv/hour from any point 
its external surface (see corresponding email). I believe that according to 49 
CFR 173.424 D that if a radioactive item produces less than that amount (and is 
not otherwise classified as a hazardous waste) it is exempt from DOT hazardous 
waste packaging, labeling, and marking regulations. Can this item be shipped as 
though it were a regular non-hazardous waste? 

Sincerely, i 

Garrett Turner 
Hazardous Waste Information Specialist 
Local Hazardous Waste Management Program in King County 
Public Health, Seattle & King County. 



From: Scroggs, Arden (DOH) [mailto:Arden.Scroggs@DOH.WA.GOV] 
Sent: Wednesday, May 21, 2008 11:32 AM 
To: Turner, Garrett 
Subject: RE: Americium 241 smoke detector question 

Garrett, 

So your questions are: Do americium-241 smoke detectors have a radiation level at or exceeding .1 
mSvIhour from any point its external surface? 

No. the amount of Am 241 in the detector is minute. it would take thousands of times the amount 
in your general smoke detector to measure that high a does-rate. 

and: If smoke detectors are below this level and therefore are excepted from hazardous waste shipping 
requirements, then it stands to reason that the following paragraph does not apply. 

Yes. excepted means whatever rules an item is excepted from don't apply for the item. 
therefore I can tell you the radiation control rules don't apply for them but a DOT expert would 
have to confirm that DOT rules don't apply if you wish to be certain they don't. It is my opinion 
that smoke detectors are excepted from them. 

so now, we advise that household smoke detectors go, intact, to the regular land fill. could that 
be an option for this issue? 

thank you for your interest in the control of household smoke detectors. 

Arden C. Scroggs, Supervisor 
Radioactive Materials Section 
ORP, DEH, DOH 
Washington State 
voice - 360.236.3221 
fax - 360.236.2255 
Public Health - Always working for a safer and healthier Washington 

From: Turner, Garrett [mailto:Garrett.Turner@kingcounty.gov] 
Sent: Wednesday, May 21, 2008 9:35 AM 
To: Scroggs, Arden (DOH) 
Subject: Americium 241 smoke detector question 

Dear Arden Scroggs, 



Recently some colleagues have questioned the viability of mailing a smoke detector containing 
americium-241 back to the manufacturer. While I understand that your office cannot respond on behalf 
of the postal service, I had some questions regarding the hazards associated with the amount of americium 
241 found in household smoke detectors. According to 49 CFR 173.424 

" 5 173.424 Excepted packages for radioactive instruments and articles. 
A radioactive instrument or article and its packaging are excepted from requirements in this subchapter for 
specification packaging, labeling, marking (except for the UN identification number 

marking requirement described in 5 173.422(a)), and if not a hazardous substance or hazardous waste, 
shipping papers and the requirements of this subpart if:" 

"(d) The radiation level at 10 cm (4 in) from any point on the external surface of any unpackaged 
instrument or article does not exceed 0.1 mSv1hour (10 mremlhour);" 

Do americium-24 1 smoke detectors have a radiation level at or exceeding .1 mSv1hour from any point its 
external surface? If smoke detectors are below this level and therefore are excepted from hazardous 
waste shipping requirements, then it stands to reason that the following paragraph does not apply. 

"10.7 Warning Labels for Hazardous Materials 
With few exceptions as noted in these standards, most hazardous materials acceptable for mailing fall 
within the Other Regulated Materials (OW-D) regulations of CFR 49 173.144, which do not require DOT 
hazard class warning labels. Except for Division 6.2 materials under 10.17.4 and dry ice under 10.20.4, any 
hazardous material bearing or required to bear a DOT hazard class warning label under the requirements in 
49 CFR is prohibited from mailing. Mailable O W - D  material must be marked as required in 10.8. 
Mailable hazardous material must bear DOT handling labels (e.g., orientation arrows, magnetized 
materials) when applicable." 

Sincerely, 

Garrett Turner 
Hazardous Waste Information Specialist 
Local Hazardous Waste Management Program in King County 
Public Health, Seattle & King County. 

ect: FW: Americium 24 1 smoke detector question 




