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Dear Mr. Lopez: 

This is in response to your April 2 1, 2008 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 1 7 1 - 180) applicable to marking cylinders. Your 
questions are paraphrased and answered below. 

Ql .  Section 180.209(b)(3) requires the "star" marking following the most recent test date to 
be obliterated if the cylinder is not in compliance with fj 180.209(b)(l)(ii). If a cylinder with 
a "star" marking is filled while remaining in a cluster, bank, group, rack, or vehicle, but 
conforms with all other provisions of fj 180.209(b), is the "star" marking allowed to remain on 
the cylinder? 

Al.  Yes, the "star" may remain on the cylinder. However, bq not removing the cylinder from 
the cluster, bank, etc., prior to each refilling as required by paragraphs (b)(l) introductory text 
and (b)(l)(iii) in fj 180.209, the cylinder no longer qualifies f ~ r  the extended ten-year 
requalification period. We plan to address the provisions in paragraph (b) in a future 
rulemaking action. 

Q2. Section 180.209(b)(3) requires the "star" marking, follobmg the most recent test date on 
a cylinder that is no longer filled with the applicable gas in paragraph (b)(l)(ii), to be 
obliterated. May this be done by a person not holding a retester identification number if a 
retest is not required? 

A2. Yes. 

43. If the cylinder in Q2 is required to be requalified, is it acceptable to leave the "star" 
marking on the cylinder and not add a "star" marking following the new retest date'? 

A3. Yes. 



Q4. Section 173.302a(b) does not contain a similar provision to obliterate "plus" markings. 
Therefore, if a DOT 3AA cylinder in nitrogen service that has both a "star" and "plus" 
marking is converted to carbon dioxide service before the expiration of the retest period, is the 
"star" marking required to be obliterated, while the "plus" marking remains? 

A4. Yes. However, if the gas is liquefied carbon dioxide, the cylinder may not be overfilled 
in accordance with 9 1 73.302a(b). 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerelv. 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



Safety & Compliance Associates, Inc. 
P.O. Box 48, Trussville, AL 351 73 
Phone: 205-853-9874 EMail: scalopez@wwisp.com 

April 21, 2008 

U S Department of Transportation 
Office of Hazardous Materials Standards 
400 7th Street SW, DHM-18 
Washington, DC 20210 

Attention: Director of Hazardous Materials Standards 

Q1. §180.209(b)(3) requires a "star" marking following the most recent test date to be 
obliterated if (b)(l)(ii) is not complied with. However, there is no requirement nor 
authorization to obliterate a "star" marking for noncompliance with other provisions of 
180.209(b). In fact, §180.213(b)(2) forbids obliterating a previous requalification mark 
under any circumstances other than lack of additional marking space. Therefore, if a 
cylinder bearing the "star" mark following the most recent test date is filled in a cluster, 
bank, group, rack, or vehicle, but complies with all other provisions of 180.209(b), should 
the "star" mark remain on the cylinder? 

Q2. §180.209(b)(3) appears to authorize the person who fills a cylinder no longer conforming 
to (b)(l)(ii) to obliterate a "star" following the most recent test date, even if that person 
does not hold a valid RIN. (If the cylinder were due for periodic requalification, the 
authorized retester would simply refrain from applyiqg a "star" mark after the cylinder is 
tested and marked, so there would be no need to obliterate the previous "star".) Is this 
correct? 

Q3. There is no similar requirement nor authorization to obliterate a "plus" mark for cylinders 
no longer in conformance with §173.302a(b). Therefore, if a DOT3AA cylinder used in 
nitrogen service is properly requalified and marked for 10% overfill with the "plus" mark 
and 10-year requalification schedule with the "star" mark, and is subsequently converted 
to carbon dioxide service before the expiration of the retest period, is it your intention 
that the "star" mark be obliterated but the "plus" mark remain on the cylinder? 

Thank you for your prompt response. 

Very truly yours, 

Mike ~ o p e z ! ~ ~ ,  President 
Safety & Compliance Associates, Inc. 




