
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Ave., SE 
Washington. DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

Ms. Gretchen Schmidt 
Bluegrass Army Depot 
43 1 Battlefield Memorial Highway 
Richmond, KY 40475-5070 

Reference No. 08-0 1 19 

Dear Ms. Schmidt: 

This is in response to your e-mail asking whether materials with the proper shipping name 
"Fuzes, detonating," fall under the category of "detonators" and are subject to the 
requirements prescribed in 5 177.835(g) of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 
CFR Parts 17 1-1 80). We apologize for the delay in responding and any inconvenience this 
may have caused. 

The answer is yes. The HMR defines a "detonator" in 5 173.159 as an article that is designed 
to start a detonation train of an explosive material, and a "fuze" as an article designed to start 
a detonation or deflagration in ammunition that incorporates mechanical, electrical, chemical, 
or hydrostatic components and generally protective features. The HMR list all detonating 
fuzes by identification number under tj 173.61(c), including UN 0106, UN 01 07, UN 0257, 
and UN 0367 for "Fuzes, detonating," and UN 0408, UN 0409, and UN 0410 for "Fuzes, 
detonating with protectivefeatures. " The list also includes UN numbers for detonators that 
are listed in the United Nations Recommendations on the Transport of Dangerous Goods, the 
International Civil Aviation Organizations (ICAO's) Technical Instructions for the Safe 
Transport of Dangerous Goods by Air (Technical Instructions), and the International 
Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code. 

Section 173.61 prescribes requirements for packaging explosives with other materials. 
Paragraph (c) of this section prohibits detonators from being packed with other Class 1 
materials except other detonators that meet the compatibility requirements prescribed in 
$ 173.6 1 (e). In addition, § 177.835(g) prohibits detonators from being transported on the 



same motor vehicle with any Division 1.1, 1.2, or 1.3 explosive material (except other 
detonators, detonator assemblies, or boosters with detonators), Division 1.4 detonating cord, 
or Division 1.5 material unless the detonating materials are placed in protective packagings 
prescribed in 9 177.835(g)(l), (g)(2), or (g)(3). 

I hope this satisfies your request. 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



Drakeford, Carolyn cPHMSA> 

From: 
Sent: 
To: 
Subjecl 

Carolyn, 

INFOCIVTR <PHMSA> 
Wednesday, April 30, 2008 1 :31 PM 
Drakeford, Carolyn <PHMSA> 
FW: Information Center Comments/Questions 

This woman would like a written letter of interpretation on the issue discussed below. 
Thanks Rob 

----- Original Message----- 
From: gretchen.schmidt@us.army.mil [mailto:gretchen.schmidt@us.army.mil] 
Sent: Wednesday, April 30, 2008 11:49 AM 
To: INFOCNTR <PHMSA> 
Subject: Information Center Comments/Questions 

Below is the result of your feedback form. It was submitted by Gretchen Schmidt 
(gretchen.schmidt@us.army.mil) on Wednesday, April 30, 2008 at 11:48:33. 

Name: Gretchen Schmidt 

Category: Highway (Sections 177.800 - 177.870) 

Organization: Bluegrass Army Depot 

Street: 431 Battlefield Memorial Hwy. 

City: Richmond 

State: Kentucky 

Zip Code: 40475-5070 

Phone: 859-779-6826 

Comments: I am asking a question in regard to 177.835(g), the section about detonators. I 
would like to know which proper shipping names this applies to, specifically, if the PSN: 
FUZES, DETONATING falls in the categories described in this paragraph. I would appreciate 
a written reponse. Thankyou for your time. 

Gretchen Schmidt 




