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Mr. Mark B. Hawk Ref. No.: 06-0201
Nuclear Science & Technology Division

Oak Ridge National Laboratory

P.O. Box 2008

Oak Ridge, TN 37831

Dear Mr. Hawk:

This is in response to your letter concerning requirements in the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) for steel boxes and other types of radioactive
material packagings used for the transport of low-level radioactive materials.

The requirements for steel boxes designed and fabricated to be used as IP-1, IP-Z, or [P-3
and Type A packaging are contained in §§ 173.24, 173.24a, 173.410, 173.411 and
173.412, respectively. You ask several questions regarding these requirements. Your
questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. What design elements of Class 7 (radioactive) packagings constitute a new or
different design such that testing and engineering evaluations are required to prove
conformance with the applicable design requirements of §§ 173.410, 173.411, and

173.4127

Al. A package that differs from a previously qualified design type in structural design,
size material of construction, wall thickness, or manner of construction is subject
to engineering evaluations and testing in the same manner as the original
packaging. A change in the package contents (i.e., activity amount, form of
material, etc.) that differs from that previously qualified would also be subject to
the same package content evaluations and testing as the original. Regarding
demonstration of compliance, packages for radioactive materials must comply with
the requirements in § 173.461.

Q2.  What vibration test should be used to ensure a package complies with the
requirements in § 173.410(f)? Is there a different vibration standard for bulk and

non-bulk packages?

A2.  Section 173.410(f) states that a package must be capable of withstanding the effects
of acceleration, vibration, or vibration resonance that occur under normal
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conditions of transportation without any reduction in the effectiveness of the
package. The section does not prescribe a specific standard to which bulk or non-
bulk packages must conform. It is the responsibility of the shipper to ersure that
any package constructed in accordance with § 173.410 maintains its integrity under
normal conditions of transportation and repeated use. In addition, all ncn-bulk
packages are subject to the general packaging requirements in § 173.24za and in
accordance with paragraph (a)(5) must be capable of withstanding, without rupture
or leakage, the vibration test in § 178.608.

Q3.  Section 173.410(f) refers to general package and packaging requirements contained
in § 173.24 and general non-bulk and bulk package and packaging requirements in
§§ 173.24a and 173.24b, respectively. Are the terms “bulk,” “non-bulk,” and
“IBC” applicable to Class 7 packages and packagings? If these terms dc apply, are
all of the requirements throughout the HMR (i.e., marking) for each term
applicable?

A3.  The terms “bulk” and “non-bulk” are applicable to packagings used for the
transportation of Class 7 materials. However, the packaging and hazard
communication requirements specific to shipments of Class 7 materials supersede
the packaging and hazard communication requirements that apply to other classes
of hazardous materials. See, for example, the specific marking requirements for
packages of Class 7 materials in § 172.310 and labeling requirements for packages
of Class 7 materials in § 172.403.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

Sincerely,

ief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Edward T. Mazzullo, DHM-10

Director, Office of Hazardous Materials Standards
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administrator
U.S. Department of Transportation

400 7™ Street, SW

Washington, DC 20590-001

Attention: DHM-10

September 1, 2006

Dear Mr. Mazzullo:

This letter is requesting clarifications associated with steel boxes and other types of radioactive
material packagings that are commonly used to transport low-level radioactive materials for
disposal. Throughout the United States, steel boxes of various volumes (45 cubic feet to over
120 cubic feet) are designed to contain payloads of approximately 10,000 pounds. These steel
boxes are designed and fabricated to meet the requirements for industrial packagings (IP-1,
IP-2, and IP-3) per §173.411, as well as the requirements for Type A packages per §173.412.

It is requested that clarifications to the questions below associated with these types of packagings
be provided.

Question 1

What design elements of radioactive packagings constitute a new or different design such that
testing and engineering evaluations are required to prove compliance to the applicable design
requirements of §173.410, §173.411, and §173.412? Fabricators of these boxes are continually
improving and changing various features and design elements but are uncertain as to whether
these improvements/changes constitute new designs.

Question 2

For new or different designs of radioactive packagings that do not have any historical data that
proves the designs are capable of withstanding the effects of acceleration and vibration per
§173.410(f), what vibration standard/test should be used to prove compliance? It is noted that
§173.410 (f) references §173.24, §173.24a, and §173.24b. Of these three sections only §173.24a
for non-bulk packagings identifies a vibration standard — §178.608. Does the Hazardous
Material Regulations (HMR) only require a vibration test for non-bulk packagings? If not, what
regulatory requirements for a vibration standard/test should be used to prove compliarice for bulk

packagings?
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Question 3
Since §173.410(f) refers to non-bulk and bulk requirements found in §173.24, 24a, and 24b,

respectively, should it be assumed by users of the HMR that the terms “non-bulk” and “bulk™ are
applicable to radioactive packagings? Is the term “intermediate bulk container” applicable to
radioactive packagings? If these terms are applicable and a radioactive packaging meets the
definitions of “non-bulk”, “bulk”, or “intermediate bulk container”, do all of the requirements
throughout the HMR (i.¢., marking requirements) for each term have to be met?

Your clarification of these issues would be appreciated!

Sincerely,

A A

Mark B. Hawk
Oak Ridge National Laboratory

cc: M. B. Hawk
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