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This is in response to your letter dated June 9, 2005, concerning requirements under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) for testing of lithium
ion batteries. The specific requirements you address are contained in Section 38.3 of the
United Nations Manual of Tests and Criteria (UN Manual) and are implemented through
the provisions of 49 CFR 173.185. Your questions are paraphrased and answered below:

QL. If one cell or battery of a lot fails a test, should an entire lot be retested, or can a
replacement be used in its place?

Al. In accordance with Paragraph 38.3.2.1, if a lithium cell or battery type does not meet
one or more of the test requirements, steps shall be taken to correct the deficiency or
deficiencies that caused the failure before such cell or battery type is retested. The cells
and batteries must be subjected to all tests.

Q2. If a cell or battery fails one test, should the model be retested through all tests, or
only the test it failed?

A2. In accordance with Paragraph 38.3.4, each cell and battery type must be subjected to
Tests T.1 - T.8. Tests T.1 —T.5 must be conducted in sequence on the same cell or
battery, T.7 may be done using undamaged batteries previously used in Tests T.1 — T.5,
and Tests T.6 and T.8 should be conducted using not otherwise tested cells or batteries.
If a cell or battery fails a test steps shall be taken to correct the deficiency or deficiencies
and the battery must be subjected to Tests T.1 — T.8.

Q3. What is the definition of the phrase “solid matter” and term “penetrate” as used in the
definition “disassembly” in Paragraph 38.3.2.2 of the UN Manual?

A3. Solid matter is defined as a crystalline material, that is, one in which the counstituent
atoms are arranged in a three-dimensional lattice, periodic in three independent
directions. Penetrate is defined as pass into or through, often by overcoming resistance.
The term disassembly, as provided in 38.3.2.2, can be clarified to mean ejectior of solid
particles at a force that causes them to tear through or pass through a wire mesh screen
placed 25 cm away from the cell or battery.
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Q4. Would it be more appropriate to use lead shot or a solid steel bar for impact testing?
If a steel bar is used, is any type of dampening material such as rubber, allowed in
between the bar and the impact mass?

A4. Paragraph 38.3.4.6.2 of the UN Manual requires a 9.1 kg mass to be dropped on the
sample from a height of 61 + 2.5 cm. In our opinion, the UN Manual uses the phrase “a
9.1 kg mass” to indicate that the material must be a single mass such as the steel bar.

Q5. Can a constant current source be substituted for the 12V D.C. power supply for the
Forced Discharge test in Paragraph 38.3.4.8.2?

AS5. Yes, provided each cell is force discharged for the time interval (in hours) equal to its
rated capacity divided by the initial test current (in Ampere).

Q6. Has the Overcharge testing in Paragraph 38.3.4.7 been met if the required overcharge
current can be maintained for a period of 24-hours regardless of the charge voltage?

A6. To fulfill the test procedure and requirements, charge voltage must be as specified in
38.3.4.7.2(a) or (b), as applicable. In addition, there must be no disassembly or fire of the
rechargeable battery within seven days of the test.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

Sincerely,

y 7,

7 John. “Gale
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Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Subject: Questions regarding UN ST-SG-AC1l0-27a2e rev.4 .
PBatenres

Please foreward to Charles Key. b& "O) ?5

Hello Shane,
As we spoke of, I have several questions regarding the UN Recommendations on the Transport

of Dangerous Goods, Manual of Tests and Criteria, Rev. 4, Para 38.3 Lithium Batteries. If
you have any questions, or if you need any clarification, please do not hesitate to

contact me at (716) 542-5515.

1. If one cell/battery of a lot fails a test, should an entire lot of
cells/batteries be retested, or can a replacement be used in its place? (Refer to Para
38.3.2.1)

2. If cells/batteries fails one test, should the model be retested

through all tests, or only the test it failed? For example, if cells failed T6, should
they be retested T1-T5 as well as T6? I understand that T1-T5 must be conducted in

sequence. (Refer to Para 38.3.2.1)

3. Please define the following. (Refer to Para 38.3.2.2, definition for
Disassembly)

a. Solid Matter - Is solid matter an internal material the consistency

of a wet/moist dirt, baking flour/dust, oil, grease, or is it strictly metal components.
b. Penetrate - Does penetrate mean to pass through the wire mesh

screen, or tear through?

4. For impact testing, (Refer to Para 38.3.4.6) would it be appropriate

to use a bag of lead shot for a 9.1 kg mass? A bag of lead shot would conform arcund the

cell and bar to disperse the force of the drop to the cell, bar, and table. It would also
cover the cell and prevent any disassembly. Would it be appropriate to use a solid steel

mass that would directly impact the bar and transmit the entire force of the drop to only

the bar? The bar would then transmit the force to the cell. 1Is any type of dampening

material, such as rubber, allowed in-between the bar and the impact mass?

5. For Forced Discharge testing, (Refer to Para 38.3.4.8) can a
constant current source be substituted for the 12 VDC power supply?
6. Regarding Overcharge Testing (Refer to Para 38.3.4.7). If the

required overcharge current can be maintained for a period of 24-hours regardless of the
charge voltage, has the requirement been met?

Regards,
Anthony

Anthony J. Agnello

Quality Manager
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12790 Main Road

Akron, NY 14001

Phone: (716) 542-5515

Fax: (716) 542-4437
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