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U.S. Department OCT 26 2004 400 Seventh St., SW.
of Transponation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

Ms. Fumie Sloan Ref. No.: 04-0219
Senior Supervisor

MOL America, Inc.

One Concord Center

2300 Clayton Road, Suite #1500

Concord, CA 94520

Dear Ms. Sloan:

This is in response to your September 17, 2004 letter and discussion with Mr. Emmanuel
Pfersich of the US Coast Guard requesting clarification of container/vehicle packing certificate
requirements as specified under the International Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code.
Section 5.4.2.1 of the IMDG Code specifies that a “container/vehicle packing certificate is not
required for tanks.” Specifically, you ask if a signed container/vehicle packing certificate may
accompany a tank shipment of hazardous material.

In the opinion of this office, the presence of a signed container/vehicle packing certificate with a
tank shipment of hazardous material does not appear to be in violation of 5.4.2.1 of the IMDG
Code. In addition, we agree with Mr. Pfersich that failure to take advantage of this special
condition for tanks may cause confusion among parties involved with the shipment, including
competent authorities, and, as a result, could complicate or delay the shipment.

I hope this information is helpful. Please contact us if you requiré additional assistance.

Sincerely, -
Tl X %M

Hattie Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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One Concord Center /0 Z/ ﬁ
2300 Clayton Road, Suite #1500

Concord, CA 94520

September 17, 2004

Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. DOT/RSPA (DEM-10)

400 7th Street S.W.

Washington, D.C. 20590-0001 Fax: 202-366-3012

Dear Mr. Mazzulo,

I would like to have your formal opinion whether signed container packing
certification statement on hazardous substances loaded in a Tank transport

unit

As you may know, there is a sample form of Multimodal Dangerous Goods in
the IMDG Code, which is a combined form of DG declaration and Container
packing Certificate. When someone uses this type of DG form, is it valid
if Container packing certificacion part is being singed even though a
transport unit is Tank container; there are no packagings involved.

According to the section 5.4.2.1 of IMDG Code, there is a notation that
“The containex/vehicle packing certificate is not required fox tanks~”.

Based on the notation, it is my belief that signed container packing
certification statement seems to be not appropriate if hazardous substances
are in tank container.

I am also enclosing the email exchange with Mr. Manny Pfersich of US Coast
Guard Hazmat in Washington, D.C. Mxr. Pfersich recommended for me to attach

the email.

s I look forward to receiving your formal response in the case.

R Respectfully,

Rorix (Bbobnn

Fumie Sloan

Senior Supervisor -~ Hazmat

MOL America, Inc.

Phone: , (925) 688-2633

Fax: (925) 688-2685

E-mail: fumie.sloan@molamerica.com

Enclosure: email subject ‘Sicgned CPC for Tank container’ ~ 1 page

letter to Mr Mazzulo CPC.doc/fs




09/17/2004 17:49 FAX 925 688 2685 MOL - CCRHZ @oo2
Fumie - CCRHZ |
09/1712004 045203 PM Page oXtonted ¥ a\,@ L T Mr, Maza
“Pfersich, Emmanue}” To:  “Fumie.Sloan@MOLAmerlca.com™
<EPfersich@comdt.uscg.mil <Fumis.Sloan@MOLAmerica.com>
> cc: "Duane Pfund (E-mail)® <duane.pfund@rspa.dot.gov>

Subject: RE: Signed CPC for Tank container

09/15/2004 04:22 PM

Fumie,

My informal opinion is that signing the CPC for a tank container is not a
good idea. As you mention, the IMDG Code specifically states that the CPC
is not required for a tank container, and frankly there is very little in
sub-sections 5.4.2.1.1 - 5.4.2.1.9 that actually could pertain to a tank
container. While it also may not "cause haxm", it certainly might raise the
question as to whether the signear really knew what was being certified.
Also, it is hard to say how other, foreign competent authorities might view
the presence of a CPC for a tank container.

If you would like to get something more formal in texms of a signed opinion
letter, please send in a request to DOT RSPA and I'm sure they can provide a
written reply. If you do, I recommend you attach a copy of this email.

regards,
Manny

————— Original Message-----

From: Fumie.Sloan@MOLAmerica.com (mailto:Fumie.Sloan@MOLAmerica.com]
Sent: Monday, September 13, 2004 7:22 PM

To: Pfersich, Emmanuel

Subject: Signed CPC for Tank container

Hello Manny,

I recently had an argument over whether it is valid to be signed container
packing certification statement if a hazardous Tank container load.

This is my thought... in this cese.

IMDG Code indicates CPC is not required for tank containers. The section

5.4.2.1 is for container / vehicle packing certificate, which certificatien

statement covers for each packacing that is loaded in a specific container.

But thexe are any packagings in a Tank container. So, when someone signs

this certification statement (when there are no packagings involved because

Tank container (bulk)), it seems to be false statement. 'If DG declaration

is a combined form with CPC, the column covered container packing .
certification should be arossed out (or, type "not applicable”, etc., but

not signed).

Do you think it is no harm if someone signs on CPC portion for a Tank
container ? , ’
Thank you in advance for your thought on this. .

Best regards,
Fumie - CCRHZ




