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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Pipeline and FEB 3 2006

Hazardous Materials Safety
Administration

Mr. Steve Laughlin Ref. No. 04-0182
Occupational Safety Specialists

519 Hillcrest Lane

Lindenhurst, IL 60046

Dear Mr. Laughlin:

This responds to your letter regarding hazardous substance
determinations under the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). I apologize for the delay in
responding and any inconvenience it may have caused. Your
questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. A hazardous waste generator is to offer spent sulfuric
acid (100%) for transportation. Because it i1s also a RCRA
waste, it will require designation as a D002 unlisted waste
characteristic of corrosivity. The reportable quantity
(RQ) for sulfuric acid is 1000 1lbs (454 kg) while the
reportable quantity for unliisted waste code D002 is 100 1lbs
(45.4 kg). Which reportable quantity, if any, has
precedence over the other?

Al. In the scenario you provide, since the specific
constituent of the hazardous waste and its respective
concentration is known, the RQ for the constituent (i.e.,
sulfuric acid/1000 1lbs (4571 kg)) should be used when
determining whether a reportable quantity has been met.

Q2. A hazardous waste generator is to offer a waste stream
(FO03) that is primarily acetone with trace amounts of
water for transportation. The reportable quantity for
waste stream F003 is 100 1lbs (45.4 kg) while the reportable
quantity listed for acetone in waste stream F003 is 5000
1bs (2270 kg). Which reportable guantity, if any, has
precedence over the other-?

A2. 1In the scenario you provide, since the specific
constituent of the waste stream (acetone) is known but the
specific concentration of acetone is unknown, you would
apply the total amount of hazardous waste in the packaging
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to the RQ of its constituent(i.e., acetone/5000 lbs (2270
kg)) when determining whether a reportable guantity has
been met.

Q3. In the above Q2/A2 scenario, why 1s the reportable
quantity for waste stream F003 100 lbs (45.4 kg) while the
reportable quantity listed for a known constituent
(acetone) in this waste stream is 5000 lbs (2270 kg)-?

A3. The lower RQ value is a default RQ value only to be
used when some or all the hazardous constituents of a
particular waste stream (e.g., F003) are unknown. Because
the specific hazardous constituent (acetone) in the waste
stream in your above scenario is known, it is permissible
to use the higher RQ wvalue.

Q4. A hazardous waste generator is to offer a 55-gallon
drum of soil that is contaminated with lead (D008/15 ppm).
The reportable quantity for unlisted waste D008 is 10 1bs
(4.54 kg). A 15 ppm concentration of lead in a 55-gallon
drum of contaminated soil weighs less than 10 lbs. Because
the concentration of lead in the drum is known, it 1s our
understanding that a reportable quantity has not been met.
Are we correct?

Ad . Yes, you are correct.

Q5. Is it permissible to use a waste code (e.g., D008) to
identify a hazardous substance on a shipping paper-?

A5. Yes, see § 172.203(c).

Q6. Is it a violation of the HMR to mark a package or
annotate on a shipping paper the letters “RQ” when a
reportable quantity is not present?

A6. If only the residue of a hazardous substance remains
in a package, the “RQ” markings may remain on a package
even when a reportable quantity is not present. The
shipping paper in this scenario should be consistent with
the markings on the package by prefacing the shipping
description with “RESIDUE Last Contained***” as provided by
§ 172.203(e)(1). In all other circumstances, however, a
shipping paper should not identify a package as containing
a reportable quantity nor should a package be marked “RQ”
when a reportable quantity is not present.



Q7. Where must a reportable gquantity constituent be placed
on shipping paper?

A7. As specified in § 172.203(c), if the proper shipping
name for a material that is a hazardous substance does not
identify the hazardous substance by name, the name of the
hazardous substance must be entered in parentheses in
association with the basic description. This may be
accomplished by placing the name of the hazardous substance
either immediately following the proper shipping name or
the basic description.

08. If a material contains multiple hazardous substances,
how many must be listed on a shipping paper in association
with the basic description?

A8. As specified in § 172.203(c), when a material contains
two or more hazardous substances, at least two hazardous
substances, including the two with the lowest reportable
quantities (RQs), must be identified.

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if
we can be of further assistance.

Sincerely,
s

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards



OCCUPATIONAL SAFETY SPECIALISTS 57(@ // 4%
S/72.2038)
Dh r'//a/'hj ﬂqfe rs
August 8, 2004 ﬂé/, O / ! 72,

US DOT/RSPA (DHM-10)

400 7" Street S.W.

Washington, DC 20590—0001

Attn: Mr. Edward T. Mazzullo ‘

Director, Office of Hazardous Materials Standards

Dear Sir/Madame,

Over the last several years I have heard varying interpretations on the proper
application of Reportable Quantities in association with proper shipping
descriptions. More specifically as this issue relates to the shipment of materials
also deemed hazardous wastes under the RCRA regulations. I am hopeful that
you will be able to provide me with some clear direction on how to proceed in
these matters including specific and clear-cut answers to the examples I have
included in this correspondence.

There are several scenarios under common waste disposal practices that do not
appear to be specifically addressed within the scope of the HMR and Hazardous
Substances Appendix. I believe that examples will be the most efficient method

of discussing these issues.

1) Hazardous waste generator has spent sulfuric acid no longer usable in
their process. The material is primarily still sulfuric acid and would be
properly shipped using the PSD of Sulfuric Acid, spent, 8, UN1830, II.
Because it is also regulated as a hazardous waste under RCRA regulations,
it also will bear a D002 waste code. The HS Appendix includes RQ’s for
waste codes. In the table, the D002 states it is for Unlisted Hazardous
Waste and has an RQ of 100lb. While sulfuric is not considered a “listed”
code under EPA regulations, it would still bear a D002 if the waste’s pH
was <2. We will assume for our example that it should carry the D002.
While it is not considered a listed waste, the generator/shipper does know
the specific chemical constituent (Sulfuric Acid — RQ — 1000ib).

When waste codes apply and the constituent is known, which takes
precedence, the chemical RQ or the waste code RQ?
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2) Hazardous waste generator has a waste stream that is primarily acetone
with trace amounts of water rendering it no longer usable. In this case the
material is considered a listed hazardous waste bearing an FO03 waste
code (many states require all applicable waste codes be applied therefore
requiring a D001 as well).

In the hazardous substances table, the RQ directly across from the F003
code indicates an RQ of 100ib. The table then lists directly below the FO03
the specifically listed solvents for that code, including Acetone and its
chemical specific RQ of 5000lbs.

As the name implies, listed codes are for specific chemicals so it is not
possible to carry an F listed solvent code and not know the specific
chemical. Why the reference to Acetone and 5000Ib directly below the
F003 code, when an FO03 has an RQ of 100lbs?

3) Hazardous waste generator has soil contaminated with lead. The soil is
tested for TCLP the results indicate the concentration of lead from the test
to be 15ppm thereby making it regulated under RCRA as a D0O0S8.
According to the RQ table, D008 has an RQ of 10lbs. Is the shipper
allowed to calculate the actual amount of lead and compare it against
10bls or is the entire container considered D008 hazardous waste and
therefore the entire contents of the container compared against lead? A
55-gallon drum of contaminated soil would weigh more than 10lbs, but
15ppm of TCLP lead in a 55 gallon would not calculate out to more than
10ibs. Which would be the appropriate designation?

Also, can an EPA RCRA waste code be used as an NOS descriptor or RQ
indicator when applicable? EX. Hazardous Waste Solid, n.o.s. (D008)...

4) Can and would the DOT cite a shipper for carrying an RQ when it was not
necessary. I was told of an instance in Pennsylvania where this situation
occurred, but I have no specific information to verify its accuracy?
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5) Is it accurate that the RQ constituent can placed anywhere in
“association” with the proper shipping description or is there a specific
place within the proper shipping description that it should be placed?

6) For materials carrying multiple RQs, how many are required to be listed in
association with the proper shipping descriptions?

I thank you for your time in responding to these questions. Over the years, 1
have found the RSPA hotline extremely responsive on most issues. I realize these
questions represent some of the more complicated issues in applying the
regulations but it is why I turn to you for assistance in how the DOT would like
to see these issues handled. A simple quoting of HMR and locations where RQs
are referenced within them has proved ineffective and frustrating. I look forward
to reading your response.

Sincerely,

— .
s > 2 E&l}.\.\:,r? AD,N\N,.,
Steve Laughlin

EH&S Training Specialists 519 Hillerest Lane, Lindenhurst, IL. 60046 Phone: 847-265-1304



