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U.S. Department 400 Seventh St., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

DEC 3 2003

Mr. Philip A. Squair RefNo.: 04-0133
Vice President, Regulatory and Technical Services

National Propane Gas Association

1150 17" Street, N.W., Suite 310

Washington, DC 20036

Dear Mr. Squair:

This is in response to your letter concerning the applicability of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to the on-site filling of forklift cylinders
directly from bobtails. We apologize for the delay and hope it has not caused you any
inconvenience. Specifically, you ask if the final rule published under HM-223 on
October 30, 2003 prohibits on site filling of forklift cylinders from cargo tank motor
vehicles. You further request clarification of the applicability of volumetric filling
requirements of cylinders under § 173.304.

The HM-223 final rule clarifies the applicability of the HMR to specific functions and
activities, including hazardous materials loading and unloading operations and storage of
hazardous materials during transportation. The final rule is intended to codify in the
HMR long-standing policies and interpretations concerning the applicability of the
regulations to specific functions and operations. The HM-223 final rule becomes
effective on June 1, 2005.

With regard to “unloading incidental to movement,” the HM-223 final rule reiterates
long-standing regulatory requirements and administrative interpretations concerning the
applicability of the HMR to certain unloading operations. The HM-223 final rule does
not prohibit any unloading operations that are currently permitted under the HMR. Thus,
a cargo tank motor vehicle may be unloaded directly into a cylinder or other container
provided the requirements applicable to the unloading operation are met (see, for

example, §§ 177.834(i) and 177.840(1), (m), (n), (0), (p), (q), (1), and (s)).
With regard to the volumetric filling of cylinders, you are correct that cylinders that are

filled and used at a work-site and not offered for transportation in commerce are not
regulated under the HMR, but in fact come under the jurisdiction of Occupation Safety
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and Health Administration (OSHA) Standards. If you have questions concerning
cylinders used at the workplace you should contact OSHA.

I hope this satisfies your inquiry. If you have any further questions, please free to contact
this office.

Sincerely,
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Susan Gorsky a

Regulations Officer

Office of Hazardous Materials Standards



=2)1( - |
" Wm-zz3
kﬂ:ﬁ ICOL(CM.( l‘-{-"
oY - 0133‘j

1150 17" Street, N.W, Suite 310 « Washington, DC_ 20036 » 202/466-7200 + Fax 202/466-7205

NPGA

National PROPANE GAS Association

May 25, 2004

Ms. Susan Gorsky

Sr. Transportation Specialist

Research and Special programs Adminsitration
U.S. Department of Transportation
Washington, D.C.

Dear Ms. Gorsky:

The National Propane Gas Association (NPGA) is the national trade association of the LP-gas
(principally propane) industry with a membership of over 3,600 companies, including 39
affiliated state and regional associations representing members in all 50 states. Although the
single largest group of NPGA members are retail marketers of propane gas, the membership
includes propane producers, transporters and wholesalers, as well as manufacturers and
distributors of associated equipment, containers and appliances. Propane gas is used in over 18
million installations nationwide for home and commercial heating and cooking, in agriculture, in
industrial processing, and as a clean air alternative engine fuel for both over-the-road vehicles

and industrial lift trucks.

Recently, Federated Insurance Company distributed a letter to Virginia propane marketers stating
that new DOT rules would prohibit on-site filling of forklift cylinders directly from bobtails after
October 1, 2004. The letter does not specify which rules would make this so, but a subsequent
communication from Federated highlights Part 171 as amended by HM-223 as the source
document. NPGA believes that Federated’s assertion 1s based upon DOT’s coverage of
“unloading incidental to movement of a hazardous material” taken in combination with the
restriction on volumetric filling of cylinders less than 200 pounds. Further, NPGA believes this
interpretation is incorrect.



HM-223 clarifies the applicability of the Hazardous Materials Regulations (HMR) to specific
functions and activities, including loading and unloading operations and storage of hazardous
materials during transportation. These regulations define “unloading incidental to movement” as

follows:

“Removing a packaged or containerized hazardous material from a transport vehicle, aircraft, or
vessel, or, for a bulk packaging, emptying a hazardous material from the bulk packaging after the
hazmat has been delivered to the consignee and prior to the delivering carrier’s departure from the
consignee’s facility or premises or, in the case of a private motor carrier, while the driver of the
motor vehicle from which the hazmat is being unloaded immediately after movement is completed
1s present during the unloading operation.”

NPGA understands this to refer to the various requirements that apply specifically to the
unloading of a cargo tank motor vehicle, such as attendance, hose management, and off-truck
remote shut-down devices. NPGA further understands that this does not refer to the filling of
cylinders that are not intended to transport hazardous matenals in commerce.

DOT prohibits volumetric filling of cylinders less than 200 pounds through the following
provision:
173.304a(d)(4) Verification of content. A cylinder with a water capacity of 90.72 kg (200
Ib) or more and for use with a liquefied petroleum gas with a specific gravity of 0.504 or

greater at 16 [deg]C (60 [deg]F) may have the quantity of its contents determined by
using a fixed length dip tube gauging device....

For an operation to be covered by the HMR, a cylinder needs to be both in transportation and in
commerce. Prior to October 1, 2004, the HMR cover the safe transportation of hazmat in
intrastate, interstate, and foreign commerce. Two interpretation letters have been issued to
NPGA. As defined in a letter to NPGA on October 19, 1998, “in commerce” excludes from
regulation the transportation of hazmat in a private vehicle where the material is for personal use.
Previously, on December 31, 1996, DOT stated that “DOT specification cylinders are not
required to comply with the HMR when used as permanently installed fuel containers and not
used to transport cargo in commerce.”

Forklift cylinders, like permanently installed customer tanks, are not used to transport cargo in
commerce, so should filling them should not be considered jurisdictional from an HMR
standpoint. NPGA requests DOT clarify that filling forklift cylinders from bobtails is not an
operation covered by the HMR.

Sincerely,
/s/

Philip A. Squair
Vice President, Regulatory and Technical Services



