U.S. Department : 400 Seventh St., S.W.

of Transportation Washington, D.C. 20580

Resedarch and
Special Programs
Administration

OCT 23 2003

Mr. Richard Palava Ref. No. 03-0102
Palava Consulting Services

1735 Indian Wells Avenue

Ocala, Florida 34472-8402

Dear Mr. Palava:

This is in further response to your April 2, 2003 letter requesting clarification of the applicability
of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to carriers transporting
hazardous materials in commerce. You were specifically concerned about the applicability of the
HMR to transport vehicles that have been cleaned and purged of the hazardous materials they
previously contained.

Our May 27, 2003 reply to your letter indicated that the HMR do not apply to the transportation
of an empty trailer that has been cleaned and purged of hazardous materials. We should have
noted that, for cargo tank motor vehicles and other bulk packagings that are marked to indicate
conformance with the packaging specification requirements in the HMR, the packaging must
conform to all applicable regulatory requirements even if the packaging has been cleaned and
purged of all hazardous materials. Thus, a specification cargo tank motor vehicle that has been
cleaned and purged must comply with all applicable specification, requalification, and
maintenance requirements or the specification marking must be covered or removed.

[ hope this information is helpful. Please accept my apology for any confusion our previous
letter may have caused.

Sincerely,

,r’ m& " \ﬂwé/
Susan Gorsky
Senior Regulations Specialist -

Office of Hazardous Materials Standards
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U.S. Department 400 Seventh St., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Research and

Special Programs
Adminl on

WAY 27 2003

Mr. Richard Palava Ref. No. 03-0102
Palava Consulting Services

1735 Indian Wells Ave.

Ocala, Florida 34472-8402

Dear Mr. Palava:

This responds to your April 2, 2003 letter requesting clarification regarding the applicability of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask when the
HMR apply to carriers transporting hazardous materials and empty trailers that have been cleaned and
purged.

In accordance with § 171.1, the HMR apply to any person who offers for transportation or transports
hazardous materials in interstate, intrastate, and foreign commerce by rail car, aircraft, motor vehicle, or
vessel. A carrier is subject to the HMR from the time it takes possession of the hazardous materials
until the shipment is delivered to its destination, including loading, unloading, and storage incidental to
transportation. The HMR do not apply to an empty trailer that has been cleaned and purged of
hazardous materials.

I hope this answers your inquiry.
Sincerely,

L4, 2212

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards



1736 Indian Woells Ave. Specializing in Motor Carrier Compllance

Ocala, Florida 34472-8402 Assistance In Loss Control
and Risk Management
April 2, 2003

Office of Hazardous Materials Standards
U. 8. DOT/RSPA (DHM-10)

400 7™ Street, S.W.

Washington, D.C. 205680-0001
Mr. Edward T. Mazzulio

RE: Request for & formal written Interpretation.

Dear Mr. Mazzullo;

352 624-0206
Fax 352 824-4136
E-Mail rpalava@aoci.com

Rorthe.

&171. 2.
APp! ‘ealoi by
03-p /02

*| am requesting a written Interpretation in regard to the Hazardous Materials

Regulations.

When do the hazardous material regulations apply to the motor carrier? Do they apply
when they take possession of the material and end when the shipment is delivered to
its destination according to the shipping paper? Or ls it that, if the motor carrier
transporte any hazardous material the motor carrier then become subject to the
regulation from that time on? This is taking into consideration that the transport vehicle
has been cleaned and purged of all hazardous materials and all placards have been
removed at the delivery location, as required by the regulations, before moving the

vehicles after delivery.

Under the same type of operation, If the driver dropped a loaded hazardous material
traller and picks up an empty (clean and purged) trailer, is the driver stili subject to the

hazardous material regulations?

Thank You

Sincerely,

,fg... ichard leava




