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Dear Mr. Keller:

This is in response to your letter requesting clarification on the use of nitric oxide and nitrogen mixtures
for medical use under the Hazardous Materials Regulation (HMR: 49 CFR Parts 171-180).

Specifically, you ask if a mixture comprised of .08% nitric oxide with the balance nitrogen is regulated
when used in ground ambulances, medical helicopters and medical fixed wing aircraft.

It is the opinion of this Office that a compressed gas mixture containing .08% of nitric oxide with the
balance nitrogen is properly classed as Division 2.2. Such a gas is not poisonous by inhalation.

An ambulance that uses a compressed gas to treat a patient being transported is not regulated under the
HMR. Such materials are not being iransported as items of commerce and are not subject to the

HMR. It is regulated, however, when transported on board commercial medical helicopters and
medical fixed wing aircraft. '

For your information, as provided by § 175.10(a)(14), a transport incubator unit necessary to protect
life transported by aircraft is not regulated under the HMR when: (1) the compressed gas used to
operate the unit is in an authorized DOT specification cylinder that is marked, labeled, filled and
maintained as prescribed by the HMR; (2) any batteries used in its operation are of the non-spillable
type; (3) the unit is constructed so that valves, fittings, and gauges are protected from damage; (4) the
pilot in command is advised that the unit is onboard and when it is intended for use; (5)itis
accompanied by a person qualified to operate it; (6) it is secured in the aircraft in a manner that does
not restrict access to or use of any required emergency or regular exit or of the aisle in the passenger
compartment; and (7) there is no smoking within ten feet of the unit.
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An incubator unit using a Division 2.2 (non-flammable gas) compressed gas mixture is not regulated for
air transport when the above conditions are met. Therefore, you may transport an incubator as
described above as unregulated.

I hope this information is helpful.

Sincerely,

. hod..

Thomas G. Allan
Senior Transportation Regulations Specialist

Office of Hazardous Materials Sta_ndards




Delmer F, Billings

Chief, Standards Development .
Office of Hazardous Materials Standards

US Department of Transportation

Research and Special Programs Administration
400 Seventh Street, SW :
Washington, D.C, 20590

Dear Mr. Billings:
Please find enclosed several correspondences regarding the transport of Nitric Oxide as a medical use gas.

One of the documents is a letter from you to Ms. Kathleen Adams of the American Association for
Respiratory Care and the other is an attached letter from Ms. Adams to our Neonatal Transport Medical
Director, Dr. Kueser. The administration of MedCenter Air of the Carolinas Healthcare System is
requesting a letter from your organization, addressed to our organization, outlining the same issues you
clarified for Ms. Adams. We are in the process of completing our protocols and procedures for the
transport of this medical gas on our afrcraft and ground ambulances and desire a correspendence from your
office to remain on file. o

Thank you for your consideration on this matter. If I can answer aﬂy questions, please do not hesitate to
contact me.

Sincerely,

W ————

ichael Keller
Ground Services Team Leader
704-355-1624

mkeller@carolinas.org
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