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Dear Mr. Pontiff:

This responds to your letter dated February 8, 2000, concerning shipping documentation requirements
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You ask specifically
about requirements for a dangerous cargo manifest and emergency response information.

You are correct that § 176.30 of the HMR requires a carrier to prepare a dangerous cargo manifest,

list, or stowage plan. The dangerous cargo manifest assures that information about the hazardous
materials on board a vessel is readily available in a single document, thereby obviating the need for the
vessel operator to carry a number of separate shipping papers. For each hazardous material, the--. . - -
information on the dangerous cargo manifest must be the same as the information provided by the
shipper on the shipping order or shipping paper. The person supervising preparation of the manifest
must certify its truth and accuracy to the best of his knowledge and belief by his signature and notation
of the date prepared. In addition, the carrier must assure that the master of the vessel or a licensed

deck officer designated by the master acknowledges the correctness of the dangerous cargo manifest,

list, or stowage plan by his signature. Shipping papers and packing certificates are not required to
accompany hazardous materials shipments on board a vessel.

You ask how the master or his designee can acknowledge that the dangerous cargo manifest is

accurate without comparing the information it contains with the shippers’ documentation. There is no
single answer to this question. If the master or his designee is not comfortable acknowledging the
accuracy of certain information on a dangerous goods manifest prepared by the carrier’s office
personnel, he should be provided with whatever additional supporting information is necessary.
Ultimately, the master must relay on information provided to him as well as any of his own observations
of the cargo and its storage on board the vessel in fulfilling his responsibilities under § 176.30(c).
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You also ask how Port State Control authorities can verify that the information on a dangerous cargo
manifest matches the shipping papers when the shipping documents are maintained at a carrier’s
business office rather than on board the vessel. The HMR do not prescribe a specific time within which
records related to a hazardous materials shipment must be provided to a government authority if
requested. Records should be made available to enforcement authorities within a reasonable time.
Although not required by the HMR, a carrier may choose to maintain shipping papers on board a

vessel to assure that they are readily available.

Your understanding of the requirements for emergency response information related to hazardous
materials shipments is correct. Section 172.602 of the HMR provides several options for presenting
emergency response information. You will note that all of the options require the emergency response
information to be directly associated with the basic description and technical name of the hazardous
material or to cross-reference the description of the hazardous material on the shipping paper. This
assures that, in an emergency, information about the hazards of the specific materials involved can easily
be accessed. Provided the information required by § 172.602(a) is included, any of the three options
listed in § 172.602(b) for formatting the information is acceptable.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact this
office.

Sincerely,

Thomas G. Allan
Senior Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Mateﬁals Standards
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Attn: Mr. Edward Mazzulo T .

400 7" Street, S.W.

Washington, D.C. 20590

Dear Mr. Mazzulo:

I am writing to request clarification of specific regulatory cites in Title 49 Code of
Federal Regulations Subchapter C — Hazardous Materials Regulations. My questions all
involve the issue of which documents must accompany hazardous materials shipped as
cargo on container vessels.

Mediterranean Shipping Company’s position has long been that the dangerous cargo
manifest, the supporting documents from the shipper (the dangerous goods declaration
and the container packing certificate), and an emergency response card/document must be
carried on board its vessels. We have developed a computerized hazardous materials
database capable of printing out by voyage and discharge port a DCM, DGD/CPC, and
emergency card for hazardous cargoes carried on MSC vessels. The information from
the shipper’s declaration is verified with the shipper where necessary, and computerized
by MSC office personnel. Once entered as complete with all information required by
regulation, it is pnnted for delivery to the vessel’s master (the original shipper’s
documents remain in the office). This process provides clear, easy-to-read information to
the vessel’s officers and port state control authorities regarding the cargo on board,
eliminating ambiguous or unreadable documents supporting the DCM. The emergency
card provides a quick reference based on the International Maritime Dangerous Goods
Code Supplement, which is cargo-specific, to respond to hazardous materials incidents
when minutes matter. The emergency card provides response information in the quickest

format available and eliminates the need to search through voluminous guidance
documents.

Regarding the shipper’s supporting documents, 49 CFR 176.30(b) states the following:

The hazardous material information on the dangerous cargo manifest must
be the same as the information furnished by the shipper on the shipping
order or other shipping paper . .. The person who supervises the
preparation of the manifest, list, or stowage plan shall ensure that the
information is correctly transcribed, and shall certify to the truth and
accuracy of this information to the best of his knowledge and belief by his
signature and notation of the date prepared,

This part of the documentation process is being completed by MSC office personnel.
However, Title 49 CFR 176.30(c) charges the master or licensed deck officer designated
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by the master and attached to the vessel with acknowledging the correctness of the
dangerous cargo manifest, list or stowage plan by his signature. How is he to do this
without being able to compare the information with the shipper’s declaration? How can
he verify the placarding on containers with limited quantities of dangerous goods without
immediate access to the shipper’s supporting documents? How can he respond to a
challenge by Port State Control authorities that the information on the DCM matches the
shipping papers? What time limit is involved when the support documents are available
at the business office in the U.S. which is not in the same location as the Port State
Control boarding? MSC would argue that the supporting documents must be available on
board to the master in order that he and the Port State Control authorities are able to
verify the accuracy of the DCM. This is an issue with which we have a question.

Regarding the required emergency response information, 49 CFR 172.602 addresses the
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content and form of the information to bz “immediately available at all times tha

hazardous material is present”. Specifically, paragraph 176.602(b)(3) states that the
emergency information must be presented in one of three manners:

@) On a shipping paper;

(i)  Inadocument, other than a shipping paper, that includes both the
basic description and technical name of the hazardous material as
required by 172.202 and 172.203(k), the ICAO Technical
Instructions, the IMDG Code, or the TDG Regulations, as
appropriate, and emergency response information required by this
subpart (e.g., a2 material safety data sheet); or

(iif)  Related to the information on a shipping paper, a written
notification to pilot-in-command, or a dangerous cargo manifest, in
a separate document (e.g. an emergency response guidance
document), in a manner that cross-references the description of the
hazardous material on the shipping paper with the emergency
response information contained in the document. . . . aboard
vessels, the IMO “Emergency Procedures for Ships Carrying
Dangerous Goods”, or equivalent documents, may be used to
satisfy the requirements of this section for a separate document.

We would appreciate your clarification of the above issues as soon as possible. Are the
shipper’s supporting documents, other than the carrier-prepared DCM, required to be on
board the vessel to accompany the hazardous cargo? Is it not better to have hazardous
cargo-specific emergency response information that draws upon other gnidance
documents immediately available to the master instead of the IMO guidance document
itself? Should you have any questions, please contact me at (843) 971-4100 ext. 3087.

Yours truly,
mawow
Marvin Pontiff
Manager, Safety and Compliance
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Susan,

Sorry for the delay in getting back to you on this. Letter looks good; just a couple of changes
suggested.

2™ paragraph, last sentence: after the word “papers” add * and container packing certificates”
3" paragraph, replace 2* and 3" sentences with the following:

“There is no single answer to this question. If the master or his designee is not
comfortable acknowledging the accuracy of certain information on a dangerous goods
manifest prepared by the carrier’s office personnel, he should be provided with whatever
additional supporting information is necessary. Ultimately, the master must rely on
information provided to him as well as any of his own observations of the cargo and its
stowage on board the vessel in fulfilling his responsibilities under section 176.30(c).”

Let me know if you have any questions.

Manny
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Mr. Marvin Pontiff

Manager, Safety and Compliance
Mediterranean Shipping Company

550 Long Point Road

Mount Pleasant, South Carolina 29464
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Dear Mr. Pontiff:

This responds to your letier dated Februacy 8, 2000, concerning shipping documentation requircments
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You ask specifically
about requirements for a dangerous cargo manifest and emergency response information.

4 s T, v
Rkt

You are correct that § 176.30 of the HMR requires a cartier to prepare a dangerous cargo manifest,
list, or stowage plan. The dangerous cargo manifest assures that informaation about the hazardous
materials on board a vessel is readily available in a single document, thercby obviating the need for the

: vessel operator to carry a mumber of separate shipping papers. For each hazardous material, the

; information on the dangerous cargo manifest must be the same as the information provided by the

: shipper on the shipping order or shipping paper. The person supervising preparation of the manifest
must certify its truth and accuracy to the best of his knowledge and belief by his signatures and notation
of the date prepared. In addition, the carrier must assure that the master of the vessel or a licensed
deck officer designated by the master acknowlcdges the comrectness of the dangerous cargo manifest,

i list, or stowage plan by his signature. Shipping papers are not required to accompany hazardous
k materials shipments on board a vessel.
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You ask how the master or his designee can acknowledge that the dangerous cargo manifest is

accurate without comparing the information it contains with the shippers® documentation. If the master

or his designee is not comforiable acknowledging the accuracy of the dangerous cargo manifest through
observation of the cargo on board the vessel, he should be provided with whatever additional

information is necessary. While not required by the HMR, a carrier may elect 1o provide copies of
shipping papers and other shipping documentation to the master of the vessel to assist him in this task.

You also ask how Port State Control authorities can verify that the information on a dangerous cargo |
manifest matches the shipping papers when the shipping documents are maintained at a carrier’s |
business office rather than on board the vessel. The HMR do not prescribe a specific time within which |
records related to a hazardous materials shipment must be provided to a govemnment authority if l
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requested. Records should be made availsble to enforcement authorities within a reasonable time.

Although not required by tbcl-m;wriamaychoosctonminminshippingpapers on board a
vessel to assure that they are readily available.

Your understanding of the requirements for emergency response information related to hazardous
materials shipments is correct. Section 172.602 of the HMR. provides several options for presenting
emergency response information. You will note that all of the options require the emergency response
information to be directly associated with the basic description and technical name of the hazardous
material or to cross-reference the description of the hazardous material on the shipping paper. This . :
assures that, in an emergency, information about the hazards of the specific materials involved can easily _

be accessed. Provided the information required by § 172.602(a) is included, any of the three options
listed in § 172.602(b) for formatting the information is acceptable,

T hope this information is belpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact this
office.

Sincerely,

ﬂb‘

Senior Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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