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US.Department 400 Seventh Streel, SW.
of Transportation Washington, D.C. 20580

Research and
Special Programs
Administration

Nov 26 1999

Mr. Kevin M. Lee Reference No. 99-0143
Licensing Engineer

Chem-Nuclear Systems

740 Osborn Road

Barnwell, SC 29812

Dear Mr. Lee:

This is in response to your May 26, 1999 letter and June 23, 1999 telephone conversation with
Mr. Wendell Carriker and Ms. Eileen Mack of the Office of Hazardous Materials Safety. You
asked whether an orange panel marking must be removed or covered on a bulk DOT 7A-Type A
package, with a polyethylene liner, that contains residue of “Radioactive material, LSA, n.o.s., 7,
UN 2912" or “Radioactive material, n.o.s., 7, UN 2982." You stated the package is empty and
transported in accordance with § 173.428 of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49
CFR Parts 171-180). ' :

Based on the information you provided, if the package is prepared in accordance with § 173.428
(that is; it meets the packaging, definition, and EMPTY Jabeling requirements specified in that
section), then the orange panel and other markings required by the HMR for this material must
be removed or covered during transportation. Furthermore, under § 173.428, the shipper is
excepted from having to provide a shipping paper and shipper’s certification. For your
information, please note that the requirements in § 173.422(b) pertaining to training, incident and
decontamination reporting would apply.

I hope this satisfies your request.
Sincerely,

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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May 26, 1999
LC-395-99-KML

RSPA Office of Hazardous Materials Standards (DHM-10)
U.S. Department of Transportation

400 Seventh Street, SW

Washington, DC 20590-0001

Dear Sir/Madam:

I am requesting a written clarification pertaining to the display of orange panels and other
markings required on bulk packages containing hazardous materials.

We commonly receive packages containing "Radioactive Material, LSA, n.o.s,, 7, UN2912 or
Radioactive Material, n.0.s., 7, UN2982 which have 12912" or "2982" displayed on orange
panels as appropriate. We then empty these packages of their contents and ship them back as
empty packages in accordance with 49 CFR 173.428, which specifically states that you must
remove, obliterate, or cover any labels previously applied to the package. Tt does not require the
same for any of the previously applied markings. The package still contains the residue of the
material identified by the orange panel or any other markings required by 49 CFR 172 Subpart
D. Is it appropriate to display the orange panels and/or other markings previously applied to the
package when it is shipped as an empty package according to 49 CFR 173.4287

If you have any questions, please do not hesitate to contact me at (803) 541-5012. Thank you for
your assistance.

Sincerely,
Chem-Nuclear Systems, LLC

Kevin M. Lee
Licensing Engineer
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