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US.Department : 400 Seventh Streat, SW.
of Transportation Washingion, D.C. 20590
Research and

Special Programs : NOV 2 . 1999 -
Administration . _

Ms. Catherine J. Feiock Ref. No. 99-0065
QA Manager for Hospital Services

Sacremento Blood Center '

1625 Stockton Boulevard

Sacramento, CA 95816-7089

Dear Ms. Feiock:

This is in response to your letter, and subsequent telephone conversations with members of
this Office, concerning the air transportation of blood and blood components, packed with dry
ice, under the International Air Transport Associations Dangerous Goods Regulations and the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49.CFR Parts 171-180). In telephone conversations
with members of this Office, you stated the materials arc biological products that are used for
transfusions or for research purposes. -

Your questions are paraphrased and answered as follows:

Ql.  Are absorbent materials (e.g., wipes) required for blood and blood components that -
have been tested and found not to contain an infectious substance? :

Al. Blood and blood components that do not contain an infectious substance or any other
hazard class are not subject to the HMR or the international regulations, regardless of
the quantity being shipped.. However, blood and blood components may be subject to
other Federal regulations, such as those for biological products administered by the
Department of Health and Human Services' Food and Drug Administration. You
should contact that agency for information on those requirements.

Q2.  What is the maximum volume of tested donor blood that can be shipped that is known
to be non-infectious? ‘

A2.  See above response under Al:

Q3.  What is the maximum volume of “Dry ice, 9, 'UN 1845, PG III”” that may be included
with a shipment of non*infectiojxs frozen red blood cells?
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A3.

With certain exceptions, the HMR authorize compliance with the International Civil
Aviation Organization’s (ICAQ) Technical Instructions if the hazardous material is
intended for transportation by aircraft, and by motor vehicle, either before or after
being transported by aircraft. See 49 CFR 171.11. The entry “Carbon dioxide, solid
or Dry ice” is listed in the § 172.101 Hazardous Materials Table of the HMR and the
Dangerous Goods List in the ICAO Technical Instructions. Under these regulations,
the maximum net amount of dry ice that may be offered in one package for
transportation by aircraft is 200 kg (441 pounds). Advance arrangements must be
made between the shipper and each carrier for shipments exceeding 2.3 kg (5 pounds)
per package. See 49 CFR 173.217. Dryiceis subject to regulation only when
transported by aircraft or vessel.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

/#Z%/ /W/M

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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March 5, 1999 | i 4a-c06s
Edward Mazzullo :

US Department of Transportation, Research Special Programs Administration

400 Seventh Street, South West, Room 8102

Route DHM 10

Washington, DC 20590-0001

Dear Mr. Mazzullo:

This letter is to confirm my understanding of answers received regarding 1ATA
regulations: ,

Q. Are absorbent wipes required for blood and blood components tested for

infectious disease, non-reactive, transported via air?
A No, tested blood and blood components are not reguiated, only known
pathogens.
Q. What is the maximum volume of tested blood which can be shipped?
A

No maximum volume, tested blood and blood components-are not
regulated. : :

What is the maximum volume of dry ice that can be included with tested
frozen blood component shipments (ORM UN1845)
200 Kilograms per package or 440 Ibs. {2.2 Ibs. per kilogram)

Thank you for your prompt response and clariﬁcation of the requirements.

Sincerely,

Catherine J. Feiock
QA Manager for Hospital Services




