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US.Department 400 Seventh Street, SW.
of Transportation Washington, D.C. 20580
Research and
Special Programs
Administration

JAN 29 1098

Mr. Robert Jacobs

Delta Liquid Energy

P.0. Box 3068

Paso Robles, California 93447

Dear Mr. Jacobs:

This is in response to your letter of June 23, 1997, requesting clarification of requirements for
transporting compressed gases in a storage tanks under the Hazardous Material Regulations
(HMR,; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you asked whether storage tanks, under § 173.315
() (4), are allowed to be charged with propane to more than 5 percent of their water capacity

when being either delivered to a residence or being pickup from a residence and being returned to
the propane retailer facility.

The answer is no. A storage tank with a water capacity exceeding 1,042 pounds (125 gallon) may
not be shipped when charged with propane to more than 5 percent of its water capacity regardless
of whether the tank is being delivered to a residence or being picked up from a residence.

I hope this information is helpful. Should you have further questions, do not hesitate to contact

us.

Sincerely,

Hattie L. Mitchell, Chief
Exemptions and Regulations Termination
Office of Hazardous Materials Standards
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US.Department 400 Seventh Street, SW.
of Transportation Washington, D.C. 20560
Research and
Special Programs
Administration

JAN 29 1998

Mr. Robert Jacobs

Delta Liquid Energy

P.O. Box 3068

Paso Robles, California 93447

Dear Mr. Jacobs:

This is in response to your letter of June 23, 1997, requesting clarification of requirements for
transporting compressed gases in a storage tanks under the Hazardous Material Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you asked whether storage tanks, under § 173.315
(G) (4), are allowed to be charged with propane to more than 5 percent of their water capacity

when being either delivered to a residence or being pickup from a residence and being returned to
the propane retailer facility.

The answer is no. A storage tank with a water capacity exceeding 1,042 pounds (125 gallon) may
not be shipped when charged with propane to more than 5 percent of its water capacity regardless
of whether the tank is being delivered to a residence or being picked up from a residence.

I'hope this information is helpful. Should you have further questions, do not hesitate to contact

us.

Sincerely,

Hattie L. Mitchell, Chief

Exemptions and Regulations Termination
Office of Hazardous Materials Standards
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JAN 29 1998

Mr. Robert Jacobs

Delta Liquid Energy
P.O.Box 3068

Paso Robles, California 93447

Dear Mr. Jacobs:

This is in response to your letter of June 23, 1997, requesting clarification of requirements for
transporting compressed gases in a storage tanks under the Hazardous Material Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you asked whether storage tanks, under § 173.315
(G (4), are allowed to be charged with propane to more than 5 percent of their water capacity

when being either delivered to a residence or being pickup from a residence and being returned to
the propane retailer facility.

The answer is no. A storage tank with a water capacity exceeding 1,042 pounds (125 gallon) may
not be shipped when charged with propane to more than 5 percent of its water capacity regardless
of whether the tank is being delivered to a residence or being picked up from a residence.

I hope this information is helpful. Should you have further questions, do not hesitate to contact
us.

Sincerely,

Original cigned by
Hattie L. Miccheb

Hattie L. Mitchell, Chief
Exemptions and Regulations Termination
Office of Hazardous Materials Standards
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United States Department of Transportation )5 q-l&i'

Research and Special Programs Administration
Office of Hazardous Materials Standards

400 7th. Street Southwest

Washington, D.C. 20590

(800) 467-4922 fax (202) 366.8700

ATT: Edward Mazzullo, Director

Dear Mr. Mazzallo,

Delta Liquid Energy operates five retail propanc facilitics in central California. Daily
operations require the delivery of propane storage tanks in excess of 125 water gallon
capacity to private residences. Their has always been some confusion as to the under
standing of Title 40 C.F.R. 173.315 (j) (4). Ihave spoken with Deborah Boothe
regarding this issue, at which time she conferred with Hattie Mitchcll, and gave me the
answer. "Propanc storage tanks exceeding a 125 gallon water capacity cannot be
shipped when charged with liquid petroleum gas to more than 5 percent of their water
capacity regardless if' the tank is being delivered or picked wp.” This is what our
company has always understood. However, other propane retailers do not agree when
I explain Title 49. They belicve the tank must be at 5% or less when delivering to a
permanent Jocation, however'they are allowed to ship the tank above 5% when
bringing a tank from a residence back o the propane retailer's office/plant location,

At this time I am requesting a written interpretation of Titlc 49 that will alleviate the
confusion amongst several propane companies and consumers. Please prepare the

written interpretation so that it is easily understood that the above described propane
tanks are not 10 exceed the 5% charge when you are cither delivering to a residence

or picking up a propane storage tank from a residence and returning it to the propane
retailers facility.

Thank you very much. Please contact me at (805) 239-0616 if you havc any questions
OT commerxs.

Director of Marketing

MEMDER
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Research and Special Programs Administration
Office of Hazardous Materials Standards

400 7th. Street Southwest

Washington, D.C. 20590

(800) 167-4922 fax (202) 366-8700

ATT: Edward Mazzullo, Director

Dear Mr. Mazzullo,

Delta Liquid Energy operates five retail propanc facilitics in central California. Daily
operations require the delivery of propane storage tanks in excess of 125 water gallon
capacity to private residences. Their has always bcen some confusion as to the under
standing of Title 40 C.F.R, 173.315 (j) (4). I have spoken with Deborah Boothe
regarding this issue, at which time she conferred with Hattie Mitchell, and gave me the
answer. "Propane storage tanks exceeding a 125 gallon water capacity cannot be
shipped when charged with liquid pctroleum gas to more than 5 percent of their water
capacity regardless if the tank is being delivered or picked up.” This is what our
company has always understood. However, other propane retailers do not agree when
I explain Title 49. They belicve the tank must be at 5% or less when delivering to a
permanent Jocation, howeverthey are allowed to ship the tank above 5% when
bringing a tank from a residence back to the propane retailer's office/plant location.

At this time I am requesting a written interpretation of Titlc 49 that will alleviate the
canfusion amongst several propane companies and consumers. Please prepare the

written interpretation so that it is easily understood that the above described propane
tanks are not Lo exceed the 5% charge when you arc cither delivering to a residence

or picking up a propane storage tank from a residence and returning it to the propane
retailers facility.

Thank you very much. Please contact me at (805) 239-0616 if you havc any questions
or commems.

Director of Marketing

MEMRER
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	00000167.pdf
	00000168.pdf
	00000169.pdf
	00000170.pdf
	00000171.pdf
	00000172.pdf
	00000173.pdf



