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U.S Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Research and

Special Programs
Administration
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Mr. Ronnie Screws

Compliance Officer Ref. No. 98-0302
Peerless Coatings, Inc.

1611 22nd Street S.E.

Culiman, AL 35055-5465

Dear Mr. Screws:

This is in response to your letter dated October 2, 1998, regarding the applicability of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to shipments of flammable liquids on your
company aircraft.

The Department of Transportation governs the transportation of hazardous materials in interstate,
foreign, and intrastate commercial movements. Hazardous materials transported aboard your company

aircraft are in commerce, and are subject to the HMR. The purpose and scope of the HMR may be
found in § 171.1.

I hope this satisfies your inquiry. If this office can be of further assistance, please contact us.

Sincerely,

W 4

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Radiation Management Consultants

March 19, 1998

Edward Mazzullo
Director
Office of Hazardous Materials Standards
- Research and Special Programs. Administration .
US Department of Transportation
400 7' Street, S.W.
Washington D.C. 20590

Dear Director:

In the course of my work as an emergency medical consultant to the
nuclear power and chemical industries, | have been confronted with, on
numerous occasions the following dilemma. Many medical helicopter programs
(MED EVAC) pilots and directors have advised me that they do not/will not
transport a patient who is contaminated with ANY level of radioactive
contamination; even if this patient is in dire need of lifesaving transport (flight) to
a trauma center.

| am furthermore advised that flying this type of patient is “prohibited by
the FAA.”

Under what regulatory provision, if any, would this action be prohibited or
allowed. The utility-companies, which | represent, along with myself, are
concernéed that eventually an incident will occur which wili resultinan — = -
unnecessary death.

Thank you for your attention with this matter. Please contact me at (215)
824-1300 if you require any further information.

Sincerely,

Gil Cosnett
Clinical Instructor
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3021 Darnell Road « Philadelphia, PA 19154 « (215) 824-1300 » FAX# (215) 824-1371
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Peerless Coatings, Inc. ‘ 1611 22nd St. S.E., Cullman, AL 35055-5465 (256) 734-5000

October 2, 1998

Mr. Edward Mazzullo, DHM-10

Research and Special Projects Administration (RSPA)
Office of Hazardous Material Standards

400 Seventh Street Southwest

Washington, DC 20590

Dear Mr. Mazzullo:

My name is Ronnie Screws, I am the Compliance Officer for Peerless Coatings, Inc., a
manufacturer of industrial coatings. Peerless Coatings, Inc. also owns a Cessna 414
aircraft. My direct supervisor has asked me to determine if transporting 0 — 10 gallon
amounts of a flammable liquid (UN1263) on the above mentioned companx\aircraft falls

under DOT regulations. RO -
7 (-"
Please forward a written interpretation of this situation with regards to current DOT ,_ ¥ ! . oo _L
regulations. Your help would be greatly appreciated. 1\ “,\3-’ ’:}f ] \ -
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