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of Transportation Washington, D.C. 20590
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Special Programs
Administration
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Mr. Kent F. Blair Ref. No. 98-0163
24489 Mullin Road
Dexter, NY 13634-3003

Dear Mr. Blair:

This is in response to your letter dated June 26, 1998, requesting clarification on the stowage of
explosives and poisons in the same transport vehicle. Specifically, you ask if 49 CFR 177.835(c)
prohibits the transportation of Division 1.1 or 1.2 explosives with any Division 2.3 or Division
6.1 material within the same transport vehicle.

It is the opinion of this Office that 49 CFR 177.83 5(c) prohibits the stowage of Division 1.1 and
Division 1.2 explosive material in the same transport vehicle with Division 2.3 or 6.1 materials.
We will propose to clarify this section in a future rulemaking,

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

VA

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
! Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Kent Blair
24489 Mullin Road
Dexter, NY 13634

Dear Mr. Blair: o - =

This is in response to your letter dated February 2, 1998, requesting clarification on the
transportation of explosives on vehicles in combination. Specifically you ask whether
Division 1.1 or 1.2 explosives may be carried on any vehicle or combination of vehicles with

" any Division 2.3 (poison gas) or 6.1 (poisonous) materials under the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR parts 171-180).

The answer is no. Section 177.835(c) states that Division 1.1 or 1.2 materials may not be
loaded into or carried on any vehicle or a combination of vehicles if the other vehicle in the
combination contains “Division 2.3 (poisonous gas) or Division 6.1 (poisonous ) materials.”
The phrase “Division 2.3 (poisonous gas) or Division 6.1 (poisonous ) materials” includes all
Division 2.3 materials, regardless of hazard zone, and all Division 6.1 material, regardless of
the physical state or packing group of the material.

1 hope this satisfies your request.

Sincerely,

o b

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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June 26, 1998

US Department of Transportation

Research and Special Programs Administration
Attn.: Delmer F. Billings

400 Seventh Street S.W.

Washington, DC 20590

Dear Mr. Billings e S

Request further clarification applicable to my letter dated February 4, 1998 and your subsequent
response dated April 17,1998,

For the purpose of clarification, does 49 CFR 177.835 ©, prohibit the loading of Division 1.1 or 1.2
explosives with any Division 2.3 (poison gas) or Division 6.1 (poisonous) material within the same
transport vehicle? (E.g. same trailer, same truck).

I understand from your response that 49 CFR 177.835 ©, does in fact prohibit the loading of Division
1.1 or Division 1.2 explosives with any Division 2.3 (poison gas) or Division 6.1 (poisonous) material, in
the same transport vehicle (e.g. same trailer, same truck), as well in a combination of vehicles.

I make this request for clarification as co-workers have stated that 49 CFR 177.835 ©, applies only to
vehicles in combination reasoning that, “Division 1.1 or 1.2 materials may not be loaded into or
carried on any vehicle or a combination of vehicle if the other vehicle in the combination contains any
Division 2.3 (Poisson gas) or Division 6.1 (poisonous) materials.

Co-workers position is that the regulation refers to “ the other vehicle® and is therefore not applicable
to loading Division 1.1 or 1.2 explosives with Division 2.3 (poison gas) or Division 6.1 (poisonous)
materials on the same transport vehicle.

It would seem reasonable to assume that, if you cannot load these items in combination, you cannot
load them together. However, | await your clarification.

Sincerely,



Kent F. Blair
24489 Mullin Road
Dexter, NY 13634

February 4, 1998

Edward Mazzullo

Director

Office of Hazardous Materials Stds.
400 7th Street Southwest
Washington, D.C. 20590

RE: Request for clarification 49 CFR
177.835 (c) (4) (iid)

Dear Mr. Mazzullo:

The undersigned’s interpretation of the regulatory
guidance contained 49 CFR 177.835 (c) (4) (iii), conflicts
with the regulatory guidance contained within 49 CFR

177.848, Segregation Table For Hazardous Materials,
specifically:

The undersigned interprets the regulatory guidance
contained within 49 CFR 177.835 (c) (4) (iii) as prohibiting
Division 1.1 or 1.2 (explosive) materials from being loaded
into or carried on any vehicle of a combination of vehicles
if the other vehicle in the combination contains any

Division 2.3'(poisonous gas) or Division 6.1 (poisonous)
material.

The term “any” is interpreted to be all inclusive,
meaning any Division 2.3 (poisonous gas), any Division 6.1
(poisonous) material, irrespective of hazard zone, physical
state (e.g. liquid) and/or packaging group assigned.

Within 49 CFR 177.848, Segregation Table For Hazardous
Materials, the listings applicable to Division 2.3
(poisonous gas) and Division 6.1 (poisconous) material is not
all inclusive. Only Poisonous gas Zone A, Poisonous gas Zone
B, and Poisonous Liquids PG I, Zone A, are considered for

the purpose of segregation during loading, storage or
transport.



Edward Mazzullo

Director

Office of Hazardous Materials Stds.
400 7th Street Southwest
Washington, D.C. 20590

RE: Request for clarification 49 CFR
177.835 (c) (4) (iii)

Page 2 of 2

Due to the perceived conflict, respectfully request
clarification applicable to the following.

1. With respect to 49 CFR 177.835 (c) (4) (iii), is the
intent to prohibit any Division 2.3 (poisonous gas) or
Division 6.1 (poisonous) material, irrespective of hazard
zone, physical state (e.g. liquid) and/or packaging group
assigned, from being loaded into or carried on any vehicle
of a combination of vehicles if the other vehicle in the

combination contains any Division 1.1, 1.2 (explosive)
material ?

2. If not, what specific Division 2.3 (poisonous gas)
or 6.1 (poisonous) material, (respective of hazard zone,
physical state (e.g. liquid) and/or packaging group
assigned) is prohibited from being loaded into or carried on
any vehicle of a combination of vehicles if the other

vehicle in the combination contains any Division 1.1, 1.2
(explosive) material ?

Sincerely,

Kent F. Blair
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