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Ms. Jean S. Konowalczyk Ref. No. 98-0120
Amerigas Partners, L.P.

P.O. Box 965

Valley Forge, PA 19482

Dear Ms. Konowalczyk:

This is in response to your letter dated June 2, 1998, regarding clarification as to whethér DOT
4BA240 and 4BW240 cylinders utilized by non-commercial customers for personal use must be
penodlcally requalified as prescribed in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts
171-180).

Your questions are paraphrased and answered as follows:

v, QL. Must DOT 4BA240 and 4BW240 cylinders utilized by non-commercial customers for personal
’ use (e.g., 20 pound cylinders used for propane gas grills) be periodically requalified or retested

as specified in 49 CFR 173.34? Will the October 1, 1998 delayed compliance date for

Docket HM-200 have any effect on this interpretation?

Al.  The HMR govern the safe transportation of hazardous materials in intrastate, interstate and
foreign commerce. "In commerce" excludes from regulation the transportation of hazardous
materials in a private vehicle where the material is for personal use. Thus, a cylinder utilized by
a non-commercial customer for personal use is not governed by the HMR.

A final rule [Docket HM-200; 62 FR 1208; effective date 10/1/98], published in the Federal
Register on January 8, 1997, expanded the scope of the HMR to intrastate transportation. The
rule had no impact on provisions of the HMR as to their applicability to non-commercial
entities.

Q2. Is a commercial enterprise prohibited from transporting a cylinder left by a customer with
propane in it if the cylinder is in need of requalification? If the cylinder is beyond its retest date
or not properly requalified, is an interstate commercial enterprise that conducts a cylinder
exchange business (i.e., consumers bring empty 20 pound gas grill cylinders to a central
location and exchange those cylinders for filled 20 peund gas cylinders) prohibited from

e transporting the empty cylinders from the site of exchange at a retail store to its plant for
R requalification and filling those cylinders with propane?



A2, Sections 173.34(e)(1)(ii) and 173.301(c) specify that a cylinder past its test date may not be
charged or filled with a hazardous material and transported in commerce unless that cylinder
has been inspected and retested. DOT specification cylinders (e.g., DOT 4BA240 and
4BW240) containing a hazardous material (e.g., propane) for which the retest date has become
due need not be emptied to meet a testing schedule. The charged cylinder may remain in
service, and a commercial enterprise may transport those cylinders in commerce in compliance
with the HMR. However, after the cylinder has been emptied, it may not be charged and
refilled and offered for transportation in commerce until it has been properly inspected and
retested in accordance with 49 CFR 173.34(¢).

I hope this satisfies your inquiry.
Sincerely,

L, 780
elmer F. Billings

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards



AmenGas.

America’s Propane Company

June 2, 1998

Via Telecopy - 202-366-3012
and U.S. Mail

Mr. Edward T. Mazzullo

Director - Office of Hazardous Materials Standards
U.S. DOT/RSPA (DHM-10)

400 7™ Street SW

Washington, DC 20590-0001

Dear Mr. Mazzullo:

This is to request a clarification as to whether DOT 4 BA 240 and 4 BW 240 cylinders utilized by
non-commercial customers for personal use (for example, 20 pound cylinders used for propane
gas grills) must be periodically requalified under the DOT regulations as set forth under 49 CFR
§ 173.34.

Will the October 1, 1998 delayed compliance date for HM-200 (expanding the scope of
regulations to intrastate transportation) have any effect on this interpretation?

Finally, where an interstate commercial enterprise conducts an exchange cylinder business, (that
is, consumers bring empty 20 pound gas grill cylinders to a central location and exchange those
cylinders for filled 20 pound cylinders) is the commercial enterprise prohibited from transporting
empty cylinders from the site of the exchange at a retail store to its plant for requalification (if
necessary) and filling with propane where the cylinder is out of date or not properly requalifed?
Similarly, is the commercial enterprise prohibited from transporting a cylinder left by a customer
with propane in it, where the cylinder is in need of requalification?

Very truly yours,

%5~Kﬂ/~fw‘b@v‘3~?

Jean S. Konowalczyk
Counsel
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