
The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations (49 CFR 
Parts 190-199) in the form of interpretation letters.  These letters reflect the agency's current application of the regulations to the specific facts 
presented by the person requesting the clarification.  Interpretations are not generally applicable, do not create legally-enforceable rights or 
obligations, and are provided to help the specific requestor understand how to comply with the regulations.

U.S. Department     
of Transportation 
Pipeline and Hazardous 
Materials Safety  
Administration 

July 11, 2023 

Mr. Lex De Groot 
Civil Engineer 
CH-IV International 
11700 Katy Freeway 
Suite 1350 
Houston, TX 77079 

Dear Mr. De Groot: 

In a letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA), dated 
March 27, 2023, you requested an interpretation of the Federal pipeline safety regulations in 
49 Code of Federal Regulations (CFR) Part 193 with respect to the applicability of §§ 193.2013 
and 193.2067 to wind forces design for an LNG facility. 

You stated that the requirement to follow ASCE/SEI 7-05, “Minimum Design Loads for 
Buildings and Other Structures” 2005 edition (including supplement No. 1 and Errata), 
(ASCE/SEI 7-05 or ASCE 7-05) only applies to shop fabricated containers of LNG or other 
hazardous fluids with a capacity of not more than 70,000 gallons.  You asked whether the 
§ 193.2067(b)(2) wind forces requirement can be determined by applying the edition of
ASCE/SEI 7 incorporated by reference in the State Building Code enforced at the time of the
design and construction of such facilities.  You stated this is supported by the January 5, 2015,
amendment to § 193.2067(b)(1)1 that removes the “-05” edition from this requirement, allowing
that a current edition of ASCE/SEI 7 could also be followed for § 193.2067(b).

Under § 193.2067(b)(1), ASCE 7-05 is the incorporated by reference standard.  No other 
standard may be used for § 193.2067(b)(1).  Section 193.2013(d)(1) specifically incorporates the 
2005 edition of ASCE/SEI 7-05, and the 2015 final rule your letter references did not change or 
update the incorporated by reference standard. 

As to the remaining question in your inquiry, under § 193.2067(b)(2), there is no standard 
incorporated by reference.  Rather, the wind forces at a location of the specific facility must be 
based on the wind speeds established in either §§ 193.2067(b)(2)(i) or (b)(2)(ii). 

1 80 Fed. Reg. 168 (Jan. 5, 2015).  
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However, you may use the edition of ASCE/SEI 7 required by the State’s building code enforced 
at the time of the design and construction of such facilities to assist in determining the wind 
forces, only if the wind forces are calculated based on the wind speeds equal to or greater than 
those determined under §§ 193.2067(b)(2)(i) or (b)(2)(ii).  Please note that PHMSA reviews 
structural calculations on a case-by-case basis to verify proper application of load equations and 
factors. 
 
If we can be of further assistance, please contact Tewabe Asebe at 202-366-5523. 
 
 Sincerely, 

 
 
 
 

                                                                        John A. Gale 
                                                                        Director, Office of Standards  
                                                                         and Rulemaking 
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March 27, 2023 
 
Mr. John A. Gale 
Director, Office of Standards and Rulemaking 
Office of Pipeline Safety (PHP-30) 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, S.E. 
Washington, D.C. 20590-0001 
  
Title 49 of the Code of Federal Regulations Interpretation of Part 193 Subpart B, Section 193.2067.  

Dear Mr. Gale, 

This letter is a formal request for written interpretation of the referenced section of Title 49 of the Code of 
Federal Regulations Part 193. This interpretation is requested to clarify the design code requirements to 
comply with §193.2013 and §193.2067. 
 
§193.2067 states: 
 
(b) The wind forces at the location of the specific facility must be based on one of the following: 
 

(1) For shop fabricated containers of LNG or other hazardous fluids with a capacity of not more 
than 70,000 gallons, applicable wind load data in ASCE/SEI 7 (incorporated by 
reference, see § 193.2013). 
 
(2) For all other LNG facilities: 

 
(i) An assumed sustained wind velocity of not less than 150 miles per hour, unless the 
Administrator finds a lower velocity is justified by adequate supportive data; or 
 
(ii) The most critical combination of wind velocity and duration, with respect to the effect on 
the structure, having a probability of exceedance in a 50-year period of 0.5 percent or less, 
if adequate wind data are available and the probabilistic methodology is reliable 
 

[45 FR 9203, Feb. 11, 1980, as amended by Amdt. 193-1, 45 FR 57419, Aug. 28, 1980; 58 FR 14522, 
Mar. 18, 1993; Amdt. 193-16, 63 FR 37505, July 13, 1998; Amdt. 193-17, 65 FR 10959, Mar. 1, 2000; 
Amdt. 193-19, 71 FR 33409, June 9, 2006; Amdt. 193-22, 75 FR 48604, Aug. 11, 2010; Amdt. 193-
25, 80 FR 183, Jan. 5, 2015] 
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§193.2013  states: 
 
(a) This part prescribes standards, or portions thereof, incorporated by reference into this part with the 
approval of the Director of the Federal Register in 5 U.S.C. 552(a) and 1 CFR part 51. The materials listed 
in this section have the full force of law. To enforce any edition other than that specified in this section, 
PHMSA must publish a notice of change in the Federal Register. 
 
(d) American Society of Civil Engineers (ASCE), 1801 Alexander Bell Drive, Reston, VA 20191, (800) 548-

2723, 703 295-6300 (international), Web site: http://www.asce.org. 
 

(1) ASCE/SEI 7-05, “Minimum Design Loads for Buildings and Other Structures” 2005 edition 
(including supplement No. 1 and Errata), (ASCE/SEI 7-05), IBR approved for § 193.2067(b). 

 
Therefore, the requirement to follow ASCE/SEI 7-05 to determine wind forces apply only to 
§193.2067(b)(1), shop fabricated containers of LNG or other hazardous fluids with a capacity of not more 
than 70,000 gallons.  
 
For all other LNG facilities, per §193.2067(b)(2),  ASCE/SEI 7-05 is not incorporated by reference and wind 
forces must be based on §193.2067(b)(2)(i) or §193.2067(b)(2)(ii). Therefore, for LNG facilities included in 
§193.2067(b)(2), it is understood that wind forces can be determined by applying §193.2067(b)(2)(i) or 
§193.2067(b)(2)(ii) with the edition of ASCE/SEI 7 incorporated by reference in the  State Building Code 
enforced at the time of the design and construction of such facilities.  
 
This is supported by the January 5th, 2015 amendment to §193.2067(b)(1) published in the Federal Register 
80 FR 183, and referenced in §193.2067, that removes the “-05” edition from this requirement, allowing that 
a current edition of ASCE/SEI 7 could also be followed for §193.2067(b)(1).  
 
§193.2067 amendment as published in the Federal Register 80 FR 183 (Amdt. 193-25, 80 FR 183, 
Jan. 5, 2015):   
 

37. Amend §193.2067 paragraph (b)(1) by removing the term “ASCE/SEI 7-05” and adding in its 
place the term “ASCE/SEI 7”. 

 
We would like to confirm that to comply with §193.2067(b)(2), wind forces can be determined by applying 
§193.2067(b)(2)(i) or §193.2067(b)(2)(ii) with the edition of ASCE/SEI 7 incorporated by reference in the  
State Building Code enforced at the time of the design and construction of such facilities.   
 
Looking forward to your feedback, I am available for future discussions as needed. Thank you for handling 
this matter and I look forward to hearing from you soon. 
 
Sincerely,  
 
LEX DE GROOT 
Civil Engineer 
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