
The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations (49 CFR 
Parts 190-199) in the form of interpretation letters.  These letters reflect the agency's current application of the regulations to the specific facts 
presented by the person requesting the clarification.  Interpretations are not generally applicable, do not create legally-enforceable rights or 
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U.S. Department                                         
of Transportation   
Pipeline and Hazardous  
Materials Safety  
Administration 
       
         March 03, 2022 
Ms. Melissa Kurtz 
Business Representative 
I.B.E.W. Local Union 503  
2657 Route 17M 
Goshen, NY 10924 
 
Dear Ms. Kurtz: 

In your December 7, 2021, letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
(PHMSA) you requested an interpretation of the federal pipeline safety regulations in 49 CFR 
§ 192.615 with respect to customer service representatives (CSRs) working for Orange and 
Rockland Utilities, a subsidiary of Con Edison.  Essentially, you asked if these CSRs are 
PHMSA drug and alcohol (D&A) “covered employees” subject to the Department of 
Transportation (DOT) drug testing.  

While 49 CFR Part 199 refers to Parts 192, 193, and 195 and knowledge of those federal pipeline 
safety regulations is essential to meet the D&A testing regulations in Part 199, the D&A 
regulations requiring interpretation are found in 49 CFR Part 199, not § 192.615.  Specifically, in 
§ 199.3, PHMSA defines a D&A “covered employee” and “covered function.”  

PHMSA promulgated the first drug testing regulations in 1988 wherein PHMSA required 
pipeline operators to have an “anti-drug program for employees who perform certain sensitive 
safety-related functions covered by the pipeline safety regulations.”1  While the original drug 
testing rule did not define covered employee or covered function, it was explained in the rule 
preamble that the drug testing regulations were limited to “those who perform regulated 
operation, maintenance, or emergency-response functions…on existing pipelines.” 2 

PHMSA added the definitions of “covered employee” and “covered function” to Part 199 with 
Amendment 199-15 on March 17, 1998.  In that amendment, PHMSA defined “covered 
function” to mean “an operations, maintenance, or emergency-response function conducted on 
the pipeline or LNG facility that is regulated by Part 192, 193, or 195.”3  PHMSA changed the 
definition of “covered function” to the current version with Amendment 199-19 on September 
11, 2001.  Covered function now means “an operations, maintenance, or emergency-response 

                                                 
1  53 FR 47084. 
2  53 FR 47089. 
3  63 FR 12998, 13000 (emphasis added). 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590  



2 
 

 
The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations (49 CFR 
Parts 190-199) in the form of interpretation letters.  These letters reflect the agency's current application of the regulations to the specific facts 
presented by the person requesting the clarification.  Interpretations are not generally applicable, do not create legally-enforceable rights or 
obligations, and are provided to help the specific requestor understand how to comply with the regulations. 
 

function regulated by [P]art 192, 193, or 195 of this chapter that is performed on a pipeline or on 
an LNG facility.”4 

From the onset of the drug testing regulations in 1988, PHMSA has specified that the functions 
performed by employees subject to the regulations are operations, maintenance, and emergency-
response functions performed on a pipeline. 

Your question relates to a natural gas pipeline facility regulated under Part 192, in which § 192.3 
defines a “pipeline” to mean “all parts of those physical facilities through which gas moves in 
transportation, including pipe, valves, and other appurtenance attached to pipe, compressor units, 
metering stations, regulator stations, delivery stations, holders, and fabricated assemblies.”  You 
also reference § 192.615, which, among other things, requires operators to establish written 
procedures and perform other actions to minimize the hazard resulting from a gas pipeline 
emergency.  

 The D&A testing regulations do not necessarily cover all emergency-response functions listed in 
§ 192.615.  Only those functions in § 192.615 that are performed on a pipeline are “covered 
functions.”  So, while “receiving, identifying, and classifying notices of events which require 
immediate response by the operator” [§ 192.615(a)(2)] is a required emergency-response 
function, it is not performed on a pipeline and is therefore not a D&A covered function.  
However, the “emergency shutdown and pressure reduction in any section of the operator's 
pipeline system necessary to minimize hazards to life or property” [§ 192.615(a)(6)] is a D&A 
covered function because it is performed on a pipeline.   

In your letter, you referenced PHMSA interpretation PI-20-0007 (April 24, 2020), which cited to 
an earlier interpretation (PL-90-003 dated February 13, 1990) that stated service clerks 
responsible for performing the following three things are “covered employees” subject to D&A 
testing: 

1. receiving telephone notices of gas leaks, 
2. identifying those notices that require immediate response by the company; and 
3. dispatching personnel to the scene. 

PHMSA listed those three steps because the accomplishment of all three steps is necessary to 
meet the requirement that the emergency response function is being performed on a pipeline.  In 
the absence of step three, the emergency response of the CSRs is not performed on a pipeline.  

You also explain in your letter that the CSRs working for Orange and Rockland Utilities receive 
telephone notices of gas leaks and identify those notices that require immediate response by the 
company, but they do not dispatch personnel to the scene.  Instead they send gas emergency calls 
to the operator’s gas emergency response center (GERC), the hub for all gas leak dispatching.  

Without reviewing the operator’s CSR processes, and based only on the information you 
provided in your letter, the “dispatching of personnel to the scene” function (item # 3 above) is 
not performed by the CSRs but by the operator’s GERC.  If that is correct, then the CSRs are not 

                                                 
4   66 FR 47114, 47118 (emphasis added). 
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performing an emergency response on the pipeline and, therefore, are not “covered employees” 
subject to PHMSA drug testing. 

Notwithstanding the above, nothing in Part 199 prohibits an employer from D&A testing any of 
its employees using non-DOT procedures, including those employees already subject to D&A 
testing under PHMSA regulations. 

If we can be of further assistance, please contact Tewabe Asebe at 202-366-5523. 

 Sincerely, 
  

 
 
 
John A. Gale                                                                        
Director, Office of Standards  

                                                                         and Rulemaking      
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Office of Pipeline Safety (PHP-30) 
PHMSA, U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue SE. 
Washington, DC 20590-0001 

Good afternoon, 

GOSHEN, NY1O924 

December 7, 2021 

PHONE (845) 294.1337 
FAX (845) 294.9754 

EMAIL: IBEW5O3@1BEW5O3.COM 

My name is Melissa Kurtz and I am the Business Representative for I.B.E.W. Local 503 located in Goshen NY. My Local represents 
many of the workers at Orange and Rocklan.d Utilities which is a subsidiary of Con Edison. 

Many of the Members that work in the Customer Service Department.have come to us with a concern that they are falsely being 
deemed "covered employees" for D&A testing.and should not be tested for marijuana. 

I am writing you today to request that PHMSA perform an interpretation of the. federal pipeline safety regulations in 49 CFR 192.615 
with respect to the Customer Service Representatives (CSRs) working for Orange and Rockland Utilities. In interpretation response 
#Pl-20-0007, you state, "Under 49 CFR 192. 615, any person who performs on a gas pipeline a regulated operating, maintenance, or 
emergency response function is subject to POT mandated drug testing." This office also lists three tasks associated with being a 
"covered employee" subject to D&A testing: 

1. Receiving telephone notices of gas leaks. The CSRs at Orange and Rockland Utilities do perform this task. They 
routinely answer-both electric·ancl gas emergency ca!ls ,as well as other billing inquiries. 

2. Identifying those notices that require immediate response by the Company. Through the use of a Company developed 
line of que$tidning the CSRs are trained to send the gas emergency calls to the GERC. 

3. Dispatching personnel to the sceAe. This task is NEVER performed by our CSRs. Orange and Rockland has an 
established GERC (Gas Emergency Response Center) which is the hub for all gas leak dispatching, ti'l'!e 
reporting and .leak tracking,:At no time does a CSR dispatch any gas response personnel to any leak or location. 

Local 503 believes that due to the fact that the CSRs at Orange and Rockland Utilities do NOT perform all three functions making them 
"covered employees", that they ate wrongfully being. tested for marijuana using DOt procedures. This Local is not disputing that the 
Company has the right to drug and alcohol testing, we simply do not believe that the CSRs fijll into the DOT testing pool. 

• r' : • 

If any further information is needed, please feel free to contact me at (845) 294-1337. I look ft:>rwa;d ·t~ an interpretation response from 
PHMSA regarding this issue. - · ' · · · 

Melissa Kurtz 
Business Representative 
I.B.E.W Local Union 503 
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