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U.S. Department                                          
of Transportation  
 
Pipeline and Hazardous  
Materials Safety Administration  October 7, 2021 
 
 
Mr. Juan Carlos Rivadeneira 
Engineer 
CH-IV 
1221 McKinney, Suite 3333 
Houston, TX 77010 
 
Dear Mr. Rivadeneira: 
 
In a letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA), dated 
August 19, 2021, you requested an interpretation of the minimum pipeline welding inspection 
and testing requirements for piping systems and components for flammable liquids and 
flammable gases with service temperatures above −20 degrees Fahrenheit (°F) (−29 °Centigrade 
(C)) to comply with 49 Code of Federal Regulations (CFR) § 193.2303.  Specifically, you sought 
confirmation that for these piping systems and components to comply with § 193.2303, a 
minimum of 30 percent of each day’s circumferentially welded pipe joints must be 
nondestructively tested over the entire circumference. 
 
Section 193.2303 incorporates by reference the 2001 edition of National Fire Protection 
Association Standard 59A (NFPA 59A-2001), and Chapter 6 of NFPA 59A-2001 specifies 
requirements for piping systems and components.  While paragraph 6.1.1 of NFPA 59A-2001 
requires that all piping systems comply with the 1996 Edition of ASME B31.3, it further states 
that the additional provisions of Chapter 6 of NFPA 59A-2001 shall apply to piping systems and 
components for flammable liquids and flammable gases with service temperatures below −20 °F 
(−29 °C).  The provision found in paragraph 6.6.3.2 of NFPA 59A-2001, which requires that all 
circumferential butt welds be examined fully by radiographic or ultrasonic inspection, contains 
an exception for pressure piping operating above −20 °F (−29 °C).  Specifically, Exception No. 2 
to paragraph 6.6.3.2 states: 
 

Pressure piping operating above −20 °F (−29 °C) shall have 30 percent of each day’s 
circumferentially welded pipe joints nondestructively tested over the entire circumference 
in accordance with ASME B31.3. 

 
Moreover, paragraph 341.4.1(b)(1) of ASME B31.3 requires that not less than 5 percent of 
circumferential butt and miter groove welds be examined fully by random radiography in 
accordance with paragraph 344.5 or by random ultrasonic examination in accordance with 
paragraph 344.6.  However, performing a minimum of 5 percent of examination per ASME 
B31.3 does not meet the requirements in NFPA 59A-2001.  Instead, an operator shall have 30 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590  



 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations 
(49 CFR Parts 190-199) in the form of interpretation letters.  These letters reflect the agency's current application of the regulations to the 
specific facts presented by the person requesting the clarification.  Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and 
are provided to help the public understand how to comply with the regulations. 

2 

 

percent testing for each day’s circumferentially welded pipe joints in accordance with NFPA 
59A-2001. 
 
Therefore, PHMSA agrees with your interpretation of the NFPA 59A-2001 requirements that for 
flammable liquids and flammable gases with service temperatures above −20 °F (−29 °C) to 
comply with § 193.2303, a minimum of 30 percent of each day’s circumferentially welded pipe 
joints must be nondestructively tested over the entire circumference. 
 
If we can be of further assistance, please contact Tewabe Asebe at 202-366-5523. 
 
 Sincerely, 
 
 
 
 
                                                                        John A. Gale 
                                                                        Director, Office of Standards 
                                                                         and Rulemaking 



 
 
 
 

  

 

 1 of 2  

 

 
August 19, 2021 
 
Mr. John A. Gale 
Director, Office of Standards and Rulemaking 
Office of Pipeline Safety (PHP-30) 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, S.E. 
Washington, D.C. 20590-0001 
  
Title 49 of the Code of Federal Regulations Interpretation of Part 193, Section 193.2303 

Dear Mr. Gale, 

This letter is a formal request for written interpretation of the referenced section of Title 49 of the Code of 
Federal Regulations Part 193. This interpretation is requested to clarify the minimum inspection and testing 
requirements for piping systems and components for flammable liquids and flammable gases with service 
temperatures above −20°F (−29°C) to comply with §193.2303.   
 
§193.2303 states: 
 
“No person may place in service any component until it passes all applicable inspections and tests 
prescribed by this subpart and NFPA-59A-2001 (incorporated by reference, see §193.2013).” 
 
NFPA-59A-2001 Chapter 6 provides requirements for inspection and testing for piping systems used in 
LNG facilities. In particular, NFPA-59A-2001 Section 6.1.1 states:  
 
 “All piping systems shall be in accordance with ASME B31.3, Process Piping. The additional provisions of 
this chapter shall apply to piping systems and components for flammable liquids and flammable gases with 
service temperatures below −20°F (−29°C). 
 
Exception: Fuel gas systems covered by NFPA 54, National Fuel Gas Code.” 
 
From NFPA-59A-2001 Section 6.1.1, it is understood that all piping systems in the LNG facility have to 
meet the requirements of ASME B31.3, regardless of their operating conditions and service. NFPA-59A-
2001 Section 6.1.1 specifically notes that the additional provisions in Chapter 6 apply to piping systems and 
components for flammable liquids and flammable gases with service temperatures below −20°F (−29°C). 
Therefore, it is implied that Section 6.1.1 does not apply to piping systems and components for flammable 
liquids and flammable gases with service temperatures above −20°F (−29°C) and these shall meet the 
requirements of ASME B31.3 only.  
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NFPA-59A-2001 Section 6.6.3.2 provides requirements for nondestructive examination of applicable piping 
systems covered by Chapter 6.  NFPA-59A-2001 Section 6.6.3.2 states:  
 
“All circumferential butt welds shall be examined fully by radiographic or ultrasonic inspection.  
 
Exception No. 1: Liquid drain and vapor vent piping with an operating pressure that produces a hoop stress 
of less than 20 percent specified minimum yield stress shall not be required to be nondestructively tested 
if it has been inspected visually in accordance with ASME B 31.3, Process Piping, Section 344.2.  
 
Exception No. 2: Pressure piping operating above −20°F (−29°C) shall have 30 percent of each day’s 
circumferentially welded pipe joints nondestructively tested over the entire circumference in accordance 
with ASME B 31.3.” 
 
Note that Exception No. 2 in NFPA-59A-2001 Section 6.6.3.2 specifies that piping systems operating above 
−20°F (−29°C) shall have 30 percent of each day’s circumferentially welded pipe joints nondestructively 
tested over the entire circumference in accordance with ASME B31.3. Therefore, it is understood that 
NFPA-59A-2001 Section 6.6.3.2 Exception No. 2 modifies the requirements of Section 6.1.1. This is 
supported by the fact that ASME B31.3 Section 341.4.1(b)(1) states:  
 
“Not less than 5% of circumferential butt and miter groove welds shall be examined fully by random 
radiography in accordance with para. 344.5 or by random ultrasonic examination in accordance with para. 
344.6...”.  
 
Thus, it is understood that for piping systems and components for flammable liquids and flammable gases 
with service temperatures above −20°F (−29°C) to comply with §193.2303, a minimum of 30 percent of 
each day’s circumferentially welded pipe joints shall be nondestructively tested over the entire 
circumference and that performing the minimum of 5 percent examination per ASME B31.3 Section 
341.4.1(b)(1) does not meet the requirements of §193.2303.  
 
We would like to confirm that for piping systems and components for flammable liquids and flammable 
gases with service temperatures above −20°F (−29°C) to comply with §193.2303, a minimum of 30 percent 
of each day’s circumferentially welded pipe joints shall be nondestructively tested over the entire 
circumference.  
 
Looking forward to your feedback, I am available for future discussions as needed. Thank you for handling 
this matter and I look forward to hearing from you soon. 
 
Sincerely,  
 
JUAN CARLOS RIVADENEIRA 
Engineer 
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