
U.S. Department     
of Transportation 

Pipeline and Hazardous  
Materials Safety Administration August 05, 2021 

Mr. W. R. Byrd 
RCP Inc. 
801 Louisiana Street 
Suite 200 
Houston, TX 770002 

Dear Mr. Byrd: 

In an April 13, 2021, letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
(PHMSA), you requested an interpretation of 49 CFR Part 195.  Specifically, you requested an 
interpretation of § 195.454, which was adopted in the final rule titled, “Pipeline Safety: Safety of 
Hazardous Liquid Pipelines,” which became effective on October 1, 2019 (84 FR 52260). 

You stated it is your understanding that the October 1, 2019, final rule was intended to address 
pipelines in a navigation channel more than 150 feet deep.  You stated that while the legislation 
and the rule may have been written with deep water bodies in mind, both are written in a way that 
might apply to other pipelines that are directionally drilled deep below a shallow water body.  
Therefore, you asked PHMSA to clarify whether “the rule only applies to crossings of 
waterbodies that are themselves more than 150 feet deep – not to deep directional drills under 
shallow water bodies.” 

The requirements of § 195.454 apply to “any underwater hazardous liquid pipeline facility 
located in a high consequence area that is not an offshore pipeline facility and any portion of 
which is located at depths greater than 150 feet under the surface of the water.”  This provision 
was adopted in response to the self-executing provisions of section 25 of the 2016 PIPES Act, 
which requires operators of such pipelines to complete in-line inspection assessments appropriate 
to the integrity threats specific to those pipelines, no less frequently than once every 12 months.  
Section 25 of the 2016 PIPES Act also requires that operators use pipeline route surveys, depth 
of cover surveys, pressure tests, external corrosion direct assessment, or other technology that the 
operator demonstrates can further the understanding of the condition of the pipeline facility, as 
necessary to assess the integrity of those pipelines on a schedule based on the risk that the 
pipeline facility poses to the high consequence area in which the facility is located. 

As explained at the time § 195.454 was adopted, “PHMSA determined that one pipeline, 
Enbridge Line 5 at Mackinaw [City], Michigan, meets the applicability requirements for this 
provision.  This line consists of two 20-inch pipelines where it crosses the Straits of Mackinac, 
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over a distance of approximately 5 miles.”1  PHMSA did not interpret § 195.454 or Section 25 of 
the 2016 PIPES Act to apply to pipelines directionally drilled deep below the surface of a 
shallow water body.  If a pipeline is installed and operated underwater at a depth greater than 150 
feet under the surface of a body of water, similar to Enbridge Line 5, the operator of that pipeline 
would be subject to this regulation. 
 
If we can be of further assistance, please contact Tewabe Asebe at 202-366-5523. 
 
 Sincerely, 
 
 
 
 
                                                                        John A. Gale 
                                                                        Director, Office of Standards 
                                                                         and Rulemaking 

                                                 
1  See the Regulatory Impact Analysis at page 4-2, posted on regulation.gov under docket No. PHMSA–2010–0229.  
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April 13, 2021 
 
John Gale 
Director of Standards and Rulemaking 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
1200 New Jersey Avenue SE 
Washington, DC 20590 
 
Re: Request for Interpretation:  49 CFR 195.454  
 
Dear Mr. Gale, 
 
RCP Inc. is requesting an interpretation concerning the applicability of 49 CFR § 195.454 to 
various water crossing situations.  49 CFR §195.454 states:  
 

§ 195.454 Integrity assessments for certain underwater hazardous liquid pipeline 
facilities located in high consequence areas.  
 
Notwithstanding any pipeline integrity management program or integrity assessment 
schedule otherwise required under § 195.452, each operator of any underwater 
hazardous liquid pipeline facility located in a high consequence area that is not an 
offshore pipeline facility and any portion of which is located at depths greater than 
150 feet under the surface of the water must ensure that: 
 
(a) Pipeline integrity assessments using internal inspection technology appropriate for 

the integrity threats to the pipeline are completed not less often than once every 12 
months, and; 

 
(b) Pipeline integrity assessments using pipeline route surveys, depth of cover surveys, 

pressure tests, external corrosion direct assessment, or other technology that the 
operator demonstrates can further the understanding of the condition of the 
pipeline facility, are completed on a schedule based on the risk that the pipeline 
facility poses to the high consequence area in which the pipeline facility is located. 

 

Discussion 
The rule cited above was issued by PHMSA on October 1, 2019, in response to legislation from 
congress.  It is my understanding, and the understanding of others in industry and PHMSA that I 
have talked to, that the legislation, and this rule, was intended to address pipelines in a navigation 
channel more than 150’ deep.  While the legislation and the rule may have been written with deep 
waterbodies in mind, both are written in a way that might apply to other pipelines that are 
directionally drilled deep below a shallow water body.   
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The legislation and rule might be read to apply to a pipeline that is more than 150 feet below the 
surface of the water, even though the waterbody itself is not 150’ deep.  This can occur when 
pipelines are directionally drilled below rivers and other waterbodies that may be relatively 
shallow.   
 
It would be not be in the interest of pipeline safety if the depth of the pipeline (due to HDD) makes 
it covered under this rule, while other, shallower pipelines (perhaps installed by ditching, and 
which arguably are more exposed to the threat of external damage) crossing the same waterbody 
are not covered.  This could lead future pipeline developers to avoid deep directional drills under 
shallow water bodies… even though deep directional drilling is often the safety method to install 
and maintain these crossings.  To avoid this perverse outcome, the depth of the waterbody should 
be the relevant jurisdictional factor, not the depth of the pipeline.   
 

Interpretation request 
I request PHMSA’s clarification that the rule only applies to crossings of waterbodies that are 
themselves more than 150 feet deep – not to deep directional drills under shallow water bodies.   
 
 
Best regards,  
 
 

 
 
W. R. (Bill) Byrd, PE 
President, RCP Inc. 
801 Louisiana St. 
Suite 200 
Houston, TX  77002 
wrb@rcp.com  
 
RCP is a U.S. registered trademark of RCP Inc. 
 
xc: Mr. Alan K. Mayberry 
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