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ofTransportation 
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Safety Administration 

OCT 2 2 2019 

Mr. Karl H. Baker 
Public Utilities Supervisor of Technical Analysis 
Connecticut Public Utilities Regulatory Authority 
10 Franklin Square 
New Britain, CT 06051 

Dear Mr. Baker: 

1200 New Jersey Avenue SE 
Washington DC 20590 

In a July 24, 2019, letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
(PHMSA), the Gas Pipeline Safety Unit (GPSU) of the State of Connecticut Public Utilities 
Regulatory Authority requested an interpretation of the 49 CFR Part 192 requirements for 
maximum allowable operating pressure (MAOP) for gas distribution pipelines during 
maintenance operations. 

You stated that PHMSA's interpretation letter dated April 21, 2015, sent to Mr. Christopher 
LeBlanc of Northern Utilities, Inc., doing business as Unitil, discussed MAOP under normal and 
emergency operations; however, it was not clear to you whether activities during maintenance 
are included in this interpretation. Specifically, you asked that "since the maintenance 
requirements contained in 49 CFR 192.739(a)(3) require operators to set overpressure protective 
devices at pressures consistent with the pressure limits of 49 CFR 192.201(a), is it permissible 
for an operator to exceed the MAOP when setting the overpressure protective device at a 
pressure limiting station?" 

The overpressure protective device, pressure limiting or regulator station that limits 
overpressure beyond the MAOP must be isolated from the system prior to any testing of 
buildup and set points. Operators can exceed the MAOP during maintenance of the isolated 
overpressure protection equipment as specified under§ 192.739(a) consistent with the pressure 
limits of§ 192.201(a), if the MAOP limits are met during a system maintenance and the pipeline 
meets all Subpart D requirements of 49 CFR Part 192. The overpressure protective device 
(pressure limiting or regulator station) that limits overpressure beyond the MAOP must be 
isolated from the system prior to any testing. 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations (49 CFR 
Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application of the regulations to the specific facts 
presented by the person requesting the clarification. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and are provided to 
help the public understand how to comply with the regulations. 
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Maintenance operations that may result in overpressure conditions are only allowed for the time 
interval required under§ 192.739(a) to activate the overpressure protection device and are not 
meant for long term or frequently-occurring normal operating or maintenance conditions. 

Ifwe can be of further assistance, please contact Tewabe Asebe at 202-366-5523. 

Sincerely, 

Jo . Gale 
Oirector, Office of Standards 
and Rulemaking 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations 
(49 CPR Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application of the regulations to the 
specific facts presented by the person requesting the clarification. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and 
are provided to help the public understand how to comply with the regulations. 
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 July 24, 2019 
 

 
Mr. John Gale 
Director, Standards and Rulemaking Division 
Office of Pipeline Safety (PHP-30) 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue SE 
Washington, DC. 20590 
 
 
Dear Mr. Gale, 
 
 The Gas Pipeline Safety Unit (GPSU) of the State of Connecticut Public Utilities 
Regulatory Authority seeks clarification on exceeding the maximum allowable operating 
pressure (MAOP) during maintenance operations.  Your interpretation letter dated April 
21, 2015, sent to Mr. Christopher LeBlanc of Unitil Corporation, clearly discusses MAOP 
under normal and emergency operations; however, it is not clear whether maintenance 
operations are included in this interpretation. 
 

Therefore, the GPSU requests an answer to the following question: 
 
Since the maintenance requirements contained in 49 CFR 192.739(a)(3) require 
operators to set to overpressure protective devices at pressures consistent with 
the pressure limits of 49 CFR 192.201(a), is it permissible for an operator to exceed 
the MAOP when setting the overpressure protective device at a pressure limiting 
station? 

 
Thank you for your consideration in this matter.  Please do not hesitate to contact 

me at 860-827-2661 or by email at karl.baker@ct.gov if there are any questions or if you 
require any additional information. 
 

 Sincerely, 
 

  
 
 Karl H. Baker 
 Public Utilities Supervisor of Technical Analysis 

STATE OF CONNECTICUT 
PUBLIC UTILITIES REGULATORY AUTHORITY 
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