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ofTransportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

JUN 18 2018 

Mr. Thomas Donaldson 
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1080 Eldridge Parkway 
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Dear Mr. Donaldson: 

1200 New Jersey Avenue SE 
Washington DC 20590 

In a March 7, 2018, letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
(PHMSA), you requested an interpretation of 49 CFR Part 193. Specifically, you requested an 
interpretation about whether marking with die-stamping was permitted on a 24-inch diameter, 
stainless steel pipeline with nominal ¼-inch wall thickness (NPS 24, schedule 1 OS) that will be 
used as LNG vapor lines (i.e. lines 1218 and 1219) designed for -270°F and will operate at 
approximately -220°F. Though you did not cite to a specific section of Part 193 in your request, 
PHMSA notes that the marking requirement at issue is incorporated by reference in § § 193.2013 
and 193 .23 03. You also reference your January 2017 interpretation request regarding the 
applicability of§ 192.63, Marking of Material, and National Fire Protection Associate (NFPA) 
59A Section 6.3 .5, Pipe Marking. PHMSA responded in an email on January 22, 2017 stating 
that die-stamping is permitted under certain circumstances under Part 192. However, the 
regulations for Part 192 do not apply to Part 193; therefore, that interpretation does not apply to 
your current request. 

NFPA 59A (2001 ed. incorporated by reference, see§§ 193.2013, 2303) incorporates by 
reference American Society of Mechanical Engineers International (ASME) B31.3 (1996) which 
requires that pipes be marked. You stated that your position is that the provisions in Section 
6.3.5 ofNFPA 59A related to pipe marking are not applicable to this pipeline because Section 
6.3 is "titled Installation, and as such is reasonably interpreted to apply to activities that occur 
post manufacture." You have already installed die-stamped pipe and stated that your pipe meets, 
in addition to the 2001 edition ofNFPA 59A, all the applicable requirements of American 
Society for Testing and Materials (ASTM) A358, ASTM A999 and ASME B31.3. 

Section 193.2301 states that "Each LNG facility constructed after March 31, 2000 must comply 
with requirements of this part and ofNFPA-59A-2001... In the event of a conflict between this 
part and NFPA 59A, this part prevails." Under§ 193.2303, construction acceptance, "no person 
may place in service any component until it passes all applicable inspections and tests prescribed 
by this subpart and NFPA-59A-2001..." NFPA 59A (2001), Chapter 6, Piping Systems and 
Components, Section 6.1.1, requires all piping systems to be in accordance with ASME B31.3, 
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Process Piping (1996), and states that the additional provisions of Chapter 6 apply ''to piping 
systems and components for flammable liquids and flammable gases with service temperatures 
below-20°F (-29°C)." The other standards referenced in your request, ASTM A358, ASTM 
A999 and ASME B31.3, have been incorporated by reference into NFPA-59A (2001), however, 
they do not address die-stamping. 

Section 6.3.5 ofNFPA 59A-2001 states: 

6.3.5 Pipe Marking. Markings on pipe shall comply with the following: 
(a) Markings shall be made with a material compatible with the basic material or with a 
round-bottom, low-stress die. 

Exception: Materials less than ¼-inch (6.35 mm) in thickn,ess shall not be die-stamped 

(b) Marking materials that are corrosive to the pipe material shall not be used. Under 
some conditions, marking materials con4tining carbon or heavy metals can cause 
corrosion of aluminum. Marking materials containing chloride or sulfur compounds 
cause corrosion of some stainless steels. Chalk, wax-base crayons, or marking inks with 
organic coloring shall be permitted to be used. 
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Section 6.3.5 of the 2001 edition ofNFPA 59A is applicable for pipe marking when the pipe is 
used for an LNG Facility under Part 193, which includes pipe manufacturing, installation during 
original construction or during operations or maintenance activities when the pipe used in piping 
systems and components for flammable fluids and flammable gases with service temperatures 
below -20° F. This provision states that when marking a pipeline, any pipe less than ¼-inch in 
wall thickness shall not be die-stamped for pipe used in piping systems and components for 
flammable fluids and flammable gases with service temperatures below -20° F. Die-stamped 
pipe of less than ¼-inch in thickness used in piping systems and componerits for flammable 
fluids and flammable gases with service temperatures below -20° F is therefore not permitted for 
use in LNG pipeline facilities subject to Part 193. 
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You stated that "If Section 6.3.5 of the NFPA 59A were applicable to the project, it is your 
position that the reference to thickness refers to nominal thickness." Contrary to your statement 
that ''NFPA has been known to specify actual thickness vs. nominal thickness," NFPA 59A 
(2001) does not reference "nominal thickness." The term "nominal thickness," therefore, does 
not apply to Section 6.3.5. Nominal wall thickness represents the defined thickness with a plus 
or minus allowable tolerance. While your pipe has a nominal wall thickness of ¼-inch, there is 
no guarantee that the actual wall thickness is ¼-inch. The pipe material may be "less than ¼-inch 
(6.35 mm) in thickness" and therefore die-stamping is not permitted. 

Ifwe can be of further assistance, please contact Tewabe Asebe at 202-366-5523. 

Sincerely, 

.G e 
Director, Office of Standards 
and Rulemaking 
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March 7, 2018 

Mr. John A. Gale 
Director of Standards and Rulemaking 
Office of Pipeline Safety 
Room 24-310 
1200 New Jersey Ave, SE 
Washington DC 20590: 

Dear Mr. Gale, 

IHI 
Elba Liquefaction Project 

IHI Job No: H1502610 

IHI E&C International Corporation (IHI} requests a formal written letter of interpretation pursuant to 49 
C.F.R. Part 190.ll(b} concerning the applicability of the Department of Transportation's(DOT} 
regulations at 49 C.F.R. Part 193 to the marking of NPS 24, schedule lOS pipe used in the construction of 
the Elba Island Expansion Facility Project. Additionally, we request expedited treatment of this matter 
given the project schedule. 

BACKGROUND 

On January 17, 2017 IHI made an informal request regarding the applicability of Regulations 192.63 (b} 
and (c}; 49 CFR 192.63 Marking of Material; and NFPA 59A Section 6.3.5 Pipe Marking. Specifically, IHI 
was seeking clarification that field die stamping is a marking applied post manufacture, and that the 
requirements associated with blunt or rounded edges of the marking on ly apply when a die stamp 
marking is applied. IHI also sought clarification regarding the interpretation of the NFPA's use of the 
wording "materials less than J4 in. thickness," namely that the measurement of J4 in. refers to a nominal 
size not an actual size. On January 22, 2017, IHI received an email from a representative at the DOT 
identifying when cold die stamping is allowed, as well as, an interpretation regarding thickness to mean 
nominal wall thickness. On January 29, 2017 IHI sent a letter to Southern LNG Company L.L.C. and Elba 
Liquefaction Company L.L.C. the Owners of the Elba Island Expansion Facility. This letter was forwarded 
to the DOT by the Owner. Following, the DOT's receipt of the January 29th letter, IHI received an email 
from the DOT stating 49 CFR 192 and 195 do not apply to LNG Facilities rather the applicable code is 49 
CFR 193. The communication went on to outline the DOT's comments and/or concerns regarding the 
documentation provided. This letter will respond to the conclusions of that interpretation, the requests 
for additional documentation and will serve as I Hi's request for a formal interpretation on this matter. 
Section 6.3.5 of the NFPA 59A is not applicable to this project. This section is titled Installation, and as 
such is reasonably interpreted to apply to activities that occur post manufacture. It is I Hi's position that 
Section 6.3.5 of NFPA 59A-2001 does not apply to marking performed in the process of manufacturing. 
The pipe in question was embossed marked during the manufacturing process by Butting, please see 
Appendix 1, the MTR. 

(1) If Section 6.3.5 of the NFPA 59A were applicable to the project, it is I Hi's position that the 
reference to thickness refers to nominal thickness. In regard to the J4 inch thickness mentioned 
in Section 6.3.5 of NFPA 59A-2001, it does not state actual measured thickness or nominal 

IHI E&C International Corporation 
1080 Eldridge Parkway, Ste. 1300, Houston, TX 77077 
Tel +1713270 3100 

Page 1 



IHI 
thickness. If it can be agreed that 6.3.5 does not apply to manufacturers marking, the X inch 
reference to thickness is not relevant. NFPA has been known to specify actual thickness vs. 
nominal thickness but in this case did not. It is due to this lack of clarity that IHI interprets X inch 
to be nominal thickness since it is common practice to refer to pipe thickness nominally in 
accordance with ASME Code. 

(2) Yes there is sufficient thickness for pressure containment after die stamping, if die stamping had 
been used as the applicable marking. The corrosion allowance used in the B31.3 calculations for 
the stainless steel pipe in question was determined to be 0.00 inch since the product in the line 
is not corrosive to 304/304L stainless steel. The calculated wall thickness required is 0.174 inch. 
The nominal wall thickness of the pipe is 0.250 inch; the mill under-tolerance permitted by 
ASTM A358 is 0.01 inch and the depth of the embossing is 0.012 inch. Therefore, the thickness 
of pipe available for pressure containment at the point of the embossing is 0.250 - 0.01 - 0.012 = 

0.228 inch. There is, therefore, sufficient thickness for pressure containment in accordance with 
ASME B31.3 - 2014. 

(3) The pipe in question was manufactured in accordance with ASTM A358. Material Test Reports 
(MTRs) are attached as documentation of this point. ASME B31.3-2014 was the design code. 
ASTM A358 is a listed material in ASME B31.3-2014. ASTM A358 nor ASTM A999 specify the type 
of marking to be used. Butting, who is the manufacturer of the pipe in question, utilizes 
embossing of the base material using round bottom low stress letters and digits prior to forming 
and welding of the base material into pipe. After marking, the pipe is cold formed, welded, 
solution annealed, picked and passivated. If the 'passive', chromium-rich, oxide film that forms 
naturally on the surface of the steel was damaged during the embossing process, it would be 
restored during the process of heat treating, pickling and passivating. The act of embossing the 
base material in the mill is non-damaging to the pipe and does not compare to the act of field 
stamping. Please refer to attached STATEMENT of PIPE MARKING provided by Butting. 

Butting is a reputable manufacturer producing approximately 20,000 tons of stainless steel pipe 
annually made in this manner. They have been marking their pipe by the same means since the 1990s 
and have supplied pipe to LNG projects around the world including several approved and operating LNG 
project in the US. 

Based on the above facts and the interpretations of the Code, it is the position of IHI and Butting that 
the embossed pipe in question, as supplied, meets all the applicable requirements of ASTM A358, ASTM 
A999 and ASME B31.3, as well as, NFPA 59A-2001. 

Sincerely, 

Project Director 

Elba Liquefaction Project 

Cc IHI Eric Kahre, Edward Ramirez, Matthew Delong, Jason Smith, Tiffany Cawthorne 
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