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t2 DearMr/ uui: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

In a letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) dated 
December 16, 2016, you requested an interpretation of the reporting requirements for 49 CFR 
Parts 192 and 195. You specifically requested clarification on the reporting requirements in 
DOT Form PHMSA F 7000-1.1 for hazardous liquid pipeline facilities and DOT Form 
PHMSA 7100.2-1 for gas pipeline facilities. 

You stated your understanding is that "if a line has never been placed in service, it should not be 
placed on an annual report or reported to the National Pipeline Mapping System (NPMS)." You 
provided reasons why SOil,le pipelines may be properly designed to meet PHMSA regulations but 
have never had product introduced, such as where the construction of planned connections has 
not been completed. You asked if an operator needs to report information to PHMSA using 
DOT Forms PHMSA F 7000-1.1 and PHMSA 7100.2-1 and the NPMS for a pipeline that has 
never been placed in service and has never transported a PHMSA regulated product. 

The Federal pipeline safety regulations do not require operators to submit DOT Form PHMSA 
F 7000-1.1 for hazardous liquid pipeline facilities and DOT Form PHMSA 7100.2-1 for gas 
pipeline facilities or report information using NPMS until a regulated pipeline is placed in 
service. Once the pipeline is in service, the operator must report using DOT Form PHMSA 
F 7000-1.1 for hazardous liquid pipeline facilities and DOT Form PHMSA 7100.2-1 for gas 
pipeline facilities, as well as NPMS, for the life of the pipeline until it is formally abandoned. 

lfwe can be of further assistance, please contact Tewabe Asehe at 202-366-5523. 

Sincerely, 

, «:A. e ... 
~ ~i:ctor, Office of Standards 

and Rulemaking , 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations (49 CFR 
Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application of the regulat10ns to the specific facts 
presented by the person requesting the clarification. Interpretations do not create legally-enfor~.::able rights or obligations and are provided to 
help the public understand how to comply with the regulations. 



 

December 16, 2016        VIA E-Mail 
 
Mr. John Gale, Director 
Standards & Rulemaking 
Office of Pipeline Safety 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHP-30)  
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue S.E. 
Washington, DC 20590-0001 
 

Re: Request for Interpretation – Annual Reports under Parts 192 and 195 
 
Dear Mr. Gale: 
 
The hazardous liquid annual report instructions clearly state: “Each operator must annually 
complete and submit DOT Form PHMSA F 7000–1.1 for each type of hazardous liquid pipeline 
facility operated at the end of the previous year.” 
(HL_Annual_Instructions_PHMSA_F_7000_1_1_rev6_2014[1].pdf, page 1 – emphasis added) 
 
The gas transmission annual report instructions clearly state:  “Each operator of a transmission 
or a gathering pipeline system must submit an Annual Report for that system on DOT Form 
PHMSA 7100.2-1. This report must be submitted each year, not later than March 15, and 
provide information about the pipeline system as of December 31 of the previous year.” 
(GT_GT_Annual_Instructions_PHMSA_F_7100.2_1_(rev10_2014)[1].pdf, page 1 – emphasis 
added) 
 
Question 5 of the National Pipeline Mapping System (NPMS) Transmittal letter reads:  “Does this 
pipeline data reflect conditions in the field as of December 31 of last year?” (NPMS Operator 
Standards, page 24 – emphasis added).   
 
My understanding has always been that if a line has never been placed in service, it should not 
be placed on the annual report or reported to the National Pipeline Mapping system.   
 
There are pipelines that have been properly designed and constructed under the pipeline safety 
regulations (49 CFR Parts 190 -199); that have been inspected by PHMSA pipeline inspectors 
and/or state pipeline safety inspectors; that have never been connected to any other 
jurisdictional facility; and that have never had product introduced for transportation or any 
other purpose. 
 
There are numerous potential reasons for such circumstances.  For example, the economic need 
for the affected pipeline may have disappeared.  There may be elements (such as valves, 
measurement, or overpressure protection) that are back-ordered but necessary before the line 
can be commissioned.  Other operators may not have completed construction of facilities that 
the newly constructed pipeline must connect to.  The upstream connections (transmission, 
gathering or production) may not be available.  The newly constructed facilities may be designed 
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under Part 195 and now may be repurposed and converted to Part 192 service prior to 
commissioning (or vice versa), ad infinitum. 
While it is understood that such pipelines must be properly maintained and suitability for 
service must be documented prior to commissioning, pipelines that have never had product 
introduced present little, if any, risk to the public. 
 
The critical date appears to be December 31:  If pipeline has never been placed in service, it 
should not be reported on annual reports or reported to the NPMS.   
 
If, on the other hand, a pipeline is reported on either the annual report it must also be reported 
to the NPMS or vice versa. 
 
Your written guidance regarding this matter is hereby requested. 
 
Should you have any questions please do not hesitate to contact me at 832-712-3098 or via e-
mail at john.jacobi@g2-is.com. 
 
Your prompt attention to this matter would be greatly appreciated. 
 

Sincerely, 
 

 
 
John A. Jacobi, P.E., J.D. 
Vice President and Principal 
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