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Dangerous Goods Specialist 
Safety, Quality, Environment, and Security 
Matson Navigation Company 
426 North 44th Street, Suite 250 
Phoenix, AZ  85008 
 
Reference Nos. 22-0021 & 22-0061 
 
Dear Mr. Owen: 
 
This letter is in response to your March 25, 2022, and June 8, 2022, correspondence requesting 
clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable 
to polymeric beads transported in cargo transport units in accordance with § 176.907. 
 
We have paraphrased and answered your questions as follows: 
 
Q1. You ask whether your understanding is correct that an explosion-proof refrigerated cargo 

transport unit is not required when transporting polymeric beads, provided the 
requirements pertaining to cargo transport units in § 176.907(b) are met. 

 
A1. Your understanding is correct.  The requirement that a cargo transport unit be “explosion-

proof” is required under § 176.907(a) for any mechanical devices used for ventilation and 
does not apply to refrigerating equipment used to comply with the alternative provisions 
in § 176.907(b).1 

 
Q2. In your correspondence, you reference the requirement in § 176.907(d) for the marking 

and stowage of polymeric beads.  You ask whether a refrigerated cargo transport unit 
used to satisfy the requirements in § 176.907(b) must be “powered off” prior to unloading 
to be clear of any source of ignition as specified in § 176.907(d)(2). 

 

 
1  Please note that polymeric beads will release volatile hydrocarbons during storage and transportation.  The rate of release increases with 
temperature.  In enclosed spaces and under warmer temperatures during normal conditions of transportation, polymeric beads may release a 
flammable concentration of gas, necessitating the safety controls in paragraph (a) to ensure proper ventilation and to prevent mechanical devices, 
such as an electric fan, from being a source of ignition.  Refrigerated cargo transport units, however, are not subject to the ventilation or 
explosion-proof requirements for mechanical devices as the cooler temperatures provided by the refrigeration unit suppress the release of volatile 
hydrocarbons.   



 

 

A2. If—as a result of being powered on—the refrigerated cargo transport unit is a source of 
ignition, then it must be powered off prior to performing loading and unloading 
operations.  The refrigerated cargo transport unit should be powered on as soon as 
practicable once loading operations are complete. 

 
I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance.  
 
Sincerely,  
 

 
 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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