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34705 West 12 Mile Rd, Suite 230  
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Reference No. 22-0034 
 
Dear Ms. Zick: 
 
This letter is in response to your March 28, 2022, email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to aerosol containers shipped 
for recycling or disposal.  Specifically, you ask about the requirement to secure the aerosol 
receptacle with a cap to protect the valve stem or remove the valve stem as a condition for 
utilizing the exception provided in § 173.306(k). 
 
We have paraphrased and answered your questions as follows: 
 
Q1. You ask whether the removal of the nozzle—rather than removing the valve stem itself—

meets this requirement.  
  
A1. The answer is no.  Removing the nozzle alone may not be sufficient to ensure that the 

contents of the aerosol container are not accidentally discharged during transportation. 
  
Q2. With regard to removal of the valve stem, you ask whether cutting the valve stem such 

that it is flush with the top of the can satisfies the intent to protect uncapped aerosol 
containers from accidental discharge during transportation. 

  
A2. It is the opinion of this Office that cutting the valve stem so that it is flush with top, in a 

manner that prevents accidental discharge, satisfies the requirements of § 173.306.  
  
Q3. In the scenario of neither a cap being placed on each container nor the valve stem being 

removed, you ask whether the requirement is to ship the aerosols in properly labeled 
specification packages weighing a maximum of 66 lbs. gross weight along with a 
shipping paper. 
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A3. The answer is it depends.  Other provisions for exceptions from full regulation are 
provided within § 173.306.  For example, see the paragraph (i) limited quantities 
exception.  Furthermore, the material may be eligible for additional exceptions provided 
in § 173.156, such as the 66-pound limit per package, subject to certain conditions and 
limitations. Additionally, damaged, defective, or leaking aerosol containers may be 
shipped in salvage drums or cylinders in accordance with § 173.3(c) and (d). 

I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely,  

Dirk Der Kinderen 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Hazmat Interps
Subject: FW: 173.306 Aerosols clarification
Date: Thursday, April 21, 2022 4:31:11 PM

Hello Hazmat Interps,

See below a request for a letter of interpretation.

Thanks,

Jonathon, HMIC

From: Terri Zick <tzick@cticompanies.com> 
Sent: Monday, March 28, 2022 5:54 PM
To: PHMSA HM InfoCenter <PHMSAHMInfoCenter@dot.gov>
Subject: 173.306 Aerosols clarification

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links or
open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.

Hello-

49 CFR 173.306(k) specifies that aerosols shipped for recycling/disposal purposes are excepted from
the requirements for:

Labeling  (subpart E, Part 172)
Specification packaging (when packaged in accordance with 173.306(K)
Shipping papers – when non-hazardous (Subpart C, Part 172)
66 lb gross weight limit

One of the conditions for the exception is 173.306(k)(ii) which requires that the cap be replaced
onto the aerosol to protect the valve stem OR that the valve stem removed. I have the following
inquiries:

1. In practice, many HazMat employees tend to interpret this to mean removal of the nozzle
rather than actually removing the valve stem itself. I look for the PHMSA’s position on nozzle
removal as a means of protecting an uncapped aerosol.

2. With regard to physical removal of the valve stem, has PHMSA addressed whether cutting the
valve stem off flush with the top of the can satisfies the intent to protect uncapped aerosols
from accidental discharge during transportation?

3. In a scenario where the cap is not placed back on each can and/or valve stems are not
removed (or another measure to disable the valve stem as indicated in question 2 above), is
the alternative to ship the aerosols in properly labeled specification packages weighing a
maximum of 66 lbs gross weight along with a shipping paper?

Casey
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I would appreciate your response to these inquiries regarding compliance with 173.306(k) and any
guidance established by PHMSA. Thank you and feel free to contact me via email or phone if
clarification of this inquiry is required.
 
Thank you
Terri Zick
313-300-7401 cell
 
 

  

Protecting, Enhancing, and
Restoring our Environment

Terri Zick
Sr. Scientist

248.560.0732 (O) | 313.300.7401 (M)
34705 West 12 Mile Rd, Suite 230, Farmington Hills, MI 48331
tzick@cticompanies.com

 Demand Safety, Deliver Quality 
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