
    
U.S. Department                                          
of Transportation   
Pipeline and Hazardous  
Materials Safety  
Administration 
 
October 20, 2022 
 
Chris Carthel 
Consolidated Nuclear Security 
Pantex Plant 
P.O. Box 30020 
Amarillo, TX  79120-0020 
 
Reference No. 22-0007 
 
Dear Mr. Carthel: 
 
This letter is in response to your January 27, 2022, email requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to lithium cells and 
batteries.  In your email, you ask about the testing requirements specified in § 173.185(a) and the 
shipper’s responsibility for verifying—prior to shipment—that lithium cells and batteries offered 
for transportation meet the criteria in part III, subsection 38.3 of the United Nations (UN) 
Manual of Tests and Criteria.  Specifically, you ask whether a general statement in a safety data 
sheet, website, email, or other document provided by the manufacturer that the lithium batteries 
meet the test criteria would satisfy the requirements of § 173.185(a)(2) or must a shipper obtain 
and review the test summary document itself.   
 
In accordance with § 173.185(a)(1), each lithium cell or battery must be of a type proven to meet 
the criteria in part III, subsection 38.3 of the UN Manual of Tests and Criteria.  Each 
manufacturer and subsequent distributor of lithium cells or batteries manufactured on or after 
January 1, 2008, must make available a test summary.  See § 173.185(a)(3).  The test summary 
includes a standardized set of elements that provide traceability and accountability, thereby 
ensuring that lithium cell and battery designs offered for transport contain specific information 
on the required UN tests.  Additionally, it is the responsibility of the shipper to ensure the cell or 
battery is of a tested type.  
  

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590  



A shipper could rely on information provided by the battery or product manufacturer as evidence 
that the cell or battery meets the required tests, but this would not meet the requirement for a 
manufacturer or distributor to make available a test summary as required in § 173.185(a)(2). 
 
I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance.  
 
Sincerely,  
 

 
 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Dodd, Alice (PHMSA)
Cc: Hazmat Interps
Subject: FW: [External] RE: Request for Interpretation - Lithium Battery Test Summaries
Date: Thursday, February 3, 2022 3:42:50 PM
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Hi Alice,

Please see the below interpretation request.

Should you have any questions, please do not hesitate to reach out.

Regards,

-Breanna

From: Carthel, Chris <Chris.Carthel@pxy12.doe.gov> 
Sent: Wednesday, February 2, 2022 9:32 AM
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: RE: [External] RE: Request for Interpretation - Lithium Battery Test Summaries

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links or
open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.

Hello Breanna:

Below is the information you requested:

Mailing Address:

Pantex Plant
Attn: Chris Carthel
P.O. Box 30020
Amarillo, TX 79120-0020

Physical Address:

Pantex Plant
Attn: Chris Carthel
US Highway 60 & FM2373
Panhandle, TX 79068

Chris Carthel

Andrews

22-0007
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Transportation Advisor
Contractor to the Department of Energy
Chris.Carthel@pxy12.doe.gov
(806) 573-5703  Office
 

From: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov> 
Sent: Tuesday, February 1, 2022 10:58 AM
To: Carthel, Chris <Chris.Carthel@pxy12.doe.gov>
Subject: [External] RE: Request for Interpretation - Lithium Battery Test Summaries
 
Dear Chris,
 
We have received your request for a written letter of interpretation regarding the hazardous
materials regulations (49 CFR Parts 171-180). The hazardous materials regulations are available at
the following URL:
 
https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?
SID=1d49a3b137cb1b6fc45251074e634b44&tpl=/ecfrbrowse/Title49/49tab_02.tpl
 
However, before we can submit your request for processing, please respond to this email with:
 

Physical Mailing Address
 
Sincerely,
 
Breanna, Hazardous Materials Specialist
 
An e-mail response from this office is considered informal guidance. Formal guidance may be
requested in accordance with 49 CFR 105.20. https://www.phmsa.dot.gov/standards-
rulemaking/hazmat/hazardous-materials-information-center
 
 
 

From: Carthel, Chris <Chris.Carthel@pxy12.doe.gov> 
Sent: Thursday, January 27, 2022 10:36 AM
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: Request for Interpretation - Lithium Battery Test Summaries
 
CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links or
open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.

 
Hello:
 
Based on PHMSA Docket HM-215O [codified at 49 CFR 173.185(a)] and DOT’s Lithium Battery Guide
for Shippers, it appears DOT holds shippers responsible for verifying—prior to shipment—that
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lithium cells and batteries offered for transportation have passed the design tests found in the UN
Manual of Tests and Criteria, Section 38.3, as reflected in the manufacturer’s lithium battery test
summary.
 
When a lithium battery manufacturer provides a general statement in a safety data sheet, website,
email, or other document which certifies their batteries have passed the relevant tests in UN 38.3, is
this sufficient evidence upon which a shipper may rely to proceed with shipping , or must the
shipper obtain and review the test summary itself?
 
Please advise. Thank you.
 
Respectfully,

Chris Carthel
Transportation Advisor
Contractor to the Department of Energy
Chris.Carthel@pxy12.doe.gov
(806) 573-5703  Office
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