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Dear Mr. Powell: 
 
This letter is in response to your April 6, 2022, letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to offering lithium batteries for 
transportation.  Specifically, you ask about the required lithium battery test summaries and if 
your client would be considered an offeror.   
 
In your letter, you state that your client offers audiology equipment including a headset and 
tablets that contain either a small cell (20 watthours (Wh) or less) or a battery (100 Wh or less).  
You further state what while some manufacturers have made the lithium battery test summaries 
available, others have provided only a statement certifying the cells and batteries have been 
successfully tested and meet the requirements of the United Nations (UN) Manual of Test and 
Criterial Part III, subsection 38.3.  Your questions have been paraphrased and addressed below. 
 
Q1. You ask whether your client needs a lithium battery test summary to ship a commercially 

available tablet computer that has been purchased from a retail store and is incorporated 
into the “kit” that your client sells to its customers. 

  
A1. The answer is yes.  While the lithium battery test summary is not required to be 

physically present with the shipment, your client must make available a lithium battery 
test summary that contains all the required information specified in § 173.185(a)(3) of the 
HMR. 

  
Q2. You ask whether a product summary/confirmation—provided to your client from the 

manufacturer that attests compliance with the UN 38.3 requirements for their tablets but 
does not contain all the required information specified in § 173.185(a)(3)—is sufficient 
for your client to demonstrate compliance with the requirement to “make available a test 
summary” when your client acts as a subsequent distributor.  
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A2. The answer is no.  Although a shipper could rely on information provided by the battery 

or product manufacturer as evidence that the cell or battery meets the required tests, this 
would not meet the requirement for a manufacturer or distributor to make available a 
lithium battery test summary as required by § 173.185(a) of the HMR. 

  
Q3. You ask whether retailers of lithium battery-powered tablets are obligated to provide 

retail customers, such as your client, with a complete lithium battery test summary. 
  
A3. The answer is yes.  As required in § 173.185(a), “each manufacturer and subsequent 

distributor of lithium cells or batteries manufactured on or after January 1, 2008, must 
make available a test summary.”  For additional clarification, the lithium battery test 
summary is considered “complete” if it contains all of the required information specified 
in § 173.185(a)(3) of the HMR.   

 
Q4. You ask what the penalties are if retailers fail to provide a lithium battery test summary 

as required under § 173.185(a)(3) to your client. 
 
A4. The enforcement process and possible penalties are detailed in 49 CFR Part 107 

subpart D (Enforcement). 
 
In your letter, you also state that your client has a reverse logistics aspect to its business.  The 
“kits” are shipped back to your client after use, utilizing guidance that your client has prepared.   
 
Q5. You ask whether your client is performing the role of an “offeror” if it provides general 

instructions to its customer as outlined in your letter. 
 
A5. Without reviewing the actual guidance, this Office cannot determine whether your client 

is performing the role of an offeror.  However, if the guidance provided performs any 
pre-transportation function—such as selecting the packaging—your client would be 
considered an “offeror.”  See the definition of “pre-transportation function” in § 171.8 of 
the HMR. 

 
Q6. You ask whether providing a return shipping label as outlined in your letter places your 

client in the role of an “offeror.” 
 
A6. The answer is no.  Solely providing a return shipping label is not considered a pre-

transportation function and therefore does not make your client an “offeror.” 
  



   
 
Q7. You ask whether providing both guidance and a shipping label to the customer places 

your client in the role of an “offeror.” 
 
A7. See answer A5. 
 
I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance.  
 
Sincerely,  
 

 
 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Interpretation request – Lithium Batteries, 49 CFR 173.185 

My client ships a hard sided impact-resistant case (like a Pelican Case) that encloses audiology 
equipment to test a patient’s hearing in the field, without having to go to a dedicated facility with 
an audiology booth. 

Inside the case is a lithium-battery powered headset that uses their proprietary technology and a 
lithium-battery powered commercial tablet computer, such as an iPad or a Samsung Galaxy.  
Though a variety of tablet and  mobile devices are used, their headset is always the same.  For the 
purpose of recalibration, the customer needs to be able to return the entire “kit” to the client. 

The headset and tablets contain either a small cell (20 Wh or less) or battery (100 Wh or less). 

We have questions surrounding the lithium battery requirements in 49 CFR 173.185 as it affects 
these shipments. 

Topic #1: Lithium Battery Test Summary Report Availability 

We have the lithium battery test summary for the device they manufacture; that’s not an issue. 
The problem is with obtaining the TS reports from the manufacturers of the commercial tablet 
computers. 

49 CFR 173.185(a)(3) says that each manufacturer and subsequent distributor of lithium cells or 
batteries manufactured on or after January 1, 2008, must make available a test summary. 

If they purchase an Apple iPad, a Samsung Galaxy or other tablet computer at a retailer (i.e. Best 
Buy, Acme Electronics, or wherever…) and they ship this device by air or ground to their customer 
as part of the kit, does this make my client a “distributor” as mentioned in 173.185(a)(3)?  
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This is important because some computer manufacturers have stated my client is not a 
“distributor” of their tablets and is not entitled to a Lithium Battery Test Summary report.   

Some manufacturers have put their Lithium Battery Test-Summary reports behind a “paywall” of 
sorts, where you must subscribe to a third-party service to access them. 

My client has free access to a summary document from some of the manufacturers showing a list 
of the devices and the battery information in a summary, but it does not comport with the Test-
Summary report requirement in 49 CFR 173.185(a)(3) as it’s missing many of the details such as 
the information in 49 CFR 173.185(a)(3)(i) through (v). Here’s an example of this attestation from 
Apple computer. It includes a list of the part numbers and this statement: 

Apple/Beats product batteries have been successfully tested and comply with the UN Manual of 
Test and Criteria, Part III, subsection 38.3, Revision 3, Amendment 1 or any subsequent revision and 
amendment. Product batteries have been manufactured under a quality management program as 

specified in 2.9.4 of the UN Model Regulations. 

Here’s our question in three parts:  

Question 1A:  Does my client (the shipper of hearing equipment) need a Lithium Battery Test 
Summary Report to ship a commercially available tablet computer, purchased at retail, that is 
incorporated into the kit that they sell to their customers for hearing-testing? They are not a 
distributor of computer equipment, but they are an offeror of someone else’s tablet.  We are 
assuming that yes, my client does need a Test Summary Report, since they are offering these tablet 
computers for transportation in commerce as part of their “kit” . Please confirm this assumption. 

Question 1B:  If my client does need a Test Summary Report, but is unable to get it, is a product 
summary/confirmation from the manufacturer that attests compliance with the UN 38.3 
requirements for all their tablets and cell phones sufficient?  

That summary does NOT comport with the detailed requirements of 49 CFR 173.185(a)(3)(i) 
through (x).  However, it attests that the device meets  the requirements of the UN Manual of 
Tests and Criteria Part III, subsection 38.3, Revision 3, Amendment.1  

Is my client’s possession of this summary nonetheless sufficient for my client to demonstrate to FAA 
or DOT inspectors its compliance with the requirement to “make available a test summary”?  Or 
would my client need possession of the actual test summary report in the format prescribed by 49 
CFR 173.185(a)(3)(i) through (x)? 

Question 1C: Are the retailers of lithium battery powered tablet computers legally obligated to 
provide retail customers, such as my client, with a complete test summary report? What are the 
penalties if retailers fail to provide a test summary report to my client as required under 
173.185(a)(3)? What is  my client’s recourse if the seller of the electronics does not comply with 
my client’s request for a Test Summary Report? 
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What course of action should my client take? Should this violation be reported to DOT PHMSA? 

Topic 2 – Reverse Logistics 

Product Returns from a Customer and Pre-Transportation Functions 

Customers will need to ship hearing equipment back to my client for recalibration.  The package 
will contain a headset and a commercially-available tablet computer that each contain a small 
lithium cell or battery.  The package will not be marked, as it qualifies for the exception of smaller 
cells and batteries (49 CFR 173.185(c)(1)(iii)) contained in equipment and within the number of 
battery and consignment limits.  

My client wants to provide customers with general guidance on how to return the hearing test kit 
within the applicable shipping regulations of 49 CFR.  However, as my client does not have access 
to the equipment being offered for return shipment, they do not want to assume the liability of 
acting as an "offeror". 

1. Would issuing either of the following be considered "pre-transportation" services, or cause 
my client to assume the role of "offeror"? My client wants to provide general instructions: 

Inspect the tablet and headset for physical damage or swelling.  If damage or swelling are 
found, please reach out to the manufacturer for further instructions.  If the tablet and headset 
pass this inspection, prepare the package for shipment: 

a. Place the headset in shipping mode by setting the shipping switch to the “off” 
position.  This switch can be found inside the right (red) earcup. Refer to the photo 
below to confirm the switch is in the off position.  

 

b.  Turn the tablet off by holding down the power button and selecting the option to 
shut the device down. 

c. Place the equipment back in the original hard-sided case as shown in the photo 
below.  
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d. Ensure that no more than (2) headset packages are shipped in one consignment. 

Follow the instructions of the carrier you are using. Here are lithium battery guides for FedEx and UPS 
 
Fedex: How to Ship Wet, Dry, and Lithium Batteries | FedEx 

UPS:  How To Ship Batteries | UPS - United States 

My client wants to issue a UPS or FedEx return shipping label to the customer for returning the 
equipment.  The shipping label would be paid freight collect to my client’s account and would 
solely act as a consignment label with an air waybill number.  The shipping label would NOT act as 
a DG/HazMat label, nor would it be used to prepare HazMat paperwork, as the equipment 
qualifies under the exception for smaller cells and batteries (49 CFR 173.185(c)) and does not 
require specific package marking. 

Question 2A: Would my client, in providing general instructions  to the customer as outlined in 
item 1 above, place my client in the role of an offeror?  

Question 2B: Would providing a return shipping label as outlined in item 2 above place my client in 
the role of an offeror?  

Question 2C: Would performing both item 1 and 2 functions for the same customer possibly put 
my client in the role of an offeror?  

Thank you in advance for your guidance, and please do not hesitate to reach out with any 
questions.  

Sincerely, 

 

Jim Powell, DGSA, CDGP 
President 
Transportation Development Group LLC 
jim@dgtraining.com  1-808-280-6047 

https://www.fedex.com/en-us/shipping/how-to-ship-batteries.html#3
https://www.ups.com/us/en/support/shipping-support/shipping-special-care-regulated-items/hazardous-materials-guide/how-to-ship-batteries.page
mailto:jim@dgtraining.com
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