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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, DC 20590
Pipeline and Hazardous

Materials Safety

Administration

August 11, 2022

Mr. Kurt Colborn

ICE Service Group & SPS Packaging Systems
238 Moon Clinton Road, Suite 200

Moon Township, PA 15108

Reference No. 22-0015
Dear Mr. Colborn:

This letter is in response to your February 23, 2022, email and subsequent phone conversation
with a member of my staff requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the placarding of rail cars. You provide a scenario
and photograph in which four freight containers are placed end-to-end lengthwise on a single rail
car; however, only one of the four freight containers requires placarding. You state that the
freight container which requires placarding is placarded on both sides and both ends; however,
both ends are obstructed by the other freight containers in which it is interspersed. You ask
whether additional placards must be duplicated on both ends of the single rail car in such a
configuration.

The answer to your question is no. Section 172.504 states that “...each bulk packaging, freight
container, unit load device, transport vehicle or rail car containing any quantity of a hazardous
material must be placarded on each side and each end....” In addition, § 172.516 states that
“Each placard on a motor vehicle and each placard on a rail car must be clearly visible from the
direction it faces, except from the direction of another transport vehicle or rail car to which the
motor vehicle or rail car is coupled. This requirement may be met by the placards displayed on
the freight containers or portable tanks loaded on a motor vehicle or rail car.” It is the opinion of
this Office that for the configuration you describe, there is no need to duplicate additional
placards on both ends of the single rail car, since the placards which are currently present—
although obstructed by the other freight containers on the single rail car—are facing in the
direction of other rail cars to which it is coupled.



Please note that the placards on both sides of the freight container or rail car must remain visible
and unobstructed.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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22-0015
From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Hazmat Interps
Subject: FW: Interpretation request, placarding
Date: Friday, March 4, 2022 1:49:20 PM
Attachments: DOT interpretation placards final.pdf

See attached/below request for interpretation.

Thanks,
Jonathon, HMIC

From: Kurt Colborn <kcolborn@iceservicegroup.com>
Sent: Wednesday, February 23, 2022 3:08 PM

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: FW: Interpretation request, placarding

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links or
open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.

Did not receive an auto reply, so | am resending.

From: Kurt Colborn
Sent: Wednesday, February 23, 2022 1:34 PM

To: infocntr@dot.gov

Subject: Interpretation request, placarding

Please find the attached interpretation request regarding the appropriate placarding of cargo
containers on railcars.

Thank you,

Kurt Colborn

Compliance and Quality Assurance

I.C.E. Service Group & SPS Strategic Packaging Systems
238 Moon-Clinton Road, Suite 200

Moon Twp., PA 15108

Cell: 724-544-5815


mailto:INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov
mailto:hazmatinterps@dot.gov
mailto:infocntr@dot.gov

o

y Service Group, Inc.
Pl —~ * 5.
C/oln(lusmulo Constructione Environmental

Dirk Der Kinderen

Chief, Standards Development Branch

U.S. Department of Transportation, Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
1200 New Jersey Avenue, SE

Washington, DC 20590 Via email: infocntr@dot.gov

February 23, 2021

SUBJECT: Placarding Requirements for Arrangements of Bulk Containers on Railcars

Dear Mr. Der Kinderen,

The purpose of this letter is to request confirmation of our interpretation of the requirements of 49 CFR
173.504 and 173.516. Specifically, this letter seeks concurrence that the placarding practice described
herein meets the requirements of those and related sections.

We have occasion to offer freight containers (and/or bulk intermodal IP-1 containers) for rail
transportation. We understand that freight containers must be placarded on all four sides, and that the
placards on these containers may be used to meet the requirement for placarding the railcar. We also
understand that placards on a railcar must be visible in transport, except in the direction of another
railcar.

We are addressing placard placement when several freight containers or bulk intermodal IP-1 containers
are placed on a railcar end-to-end, but are themselves mixed with regard to placarding, with as few as
one container on the railcar requiring placards. Depending on the arrangement of containers (which is
not discretionary and is likely to be driven by center-of-gravity calculations), one or more placards on a
container will not be visible in the direction or adjacent railcars and containers. We maintain that this is
compliant with regulations, and that placarding the railcar is not required.

In our evaluation, we noted that placarding the ends of the railcar will not remedy the visibility issue
with the container, since (as the regulations indicate) the ends of the car are hidden from view by the
cars they are coupled to. We also considered that full or partial (front and/or rear) placarding the railcar
might confuse inspectors of the loaded railcar, or confuse responders to an event where the
unplacarded containers became separated from a placarded railcar.

Your comments or concurrence with our approach to placard placement is requested. A photograph of
the proposed arrangement (one container, placarded on all 4 sides, on a railcar with 3 unplacarded
containers) is provided below.
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Our typical scenario is shipping Class 7 LSA Exclusive Use, using railcars and containers equipped with
standard intermodal locking devices. We would welcome a more general response with addresses other
hazards, and truck shipments for containers and trailers also equipped with intermodal locking devices.

lllustration: 2" package from left is placarded on all 4 sides

TPODX 190498

Respectfully submitted,

LUl

Kurt Colborn

I.C.E. Service Group & SPS Strategic Packaging Systems
238 Moon-Clinton Road, Suite 200

Moon Twp., PA 15108

724-544-5815
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