
    
U.S. Department                                          
of Transportation   
Pipeline and Hazardous  
Materials Safety  
Administration 
 
July 28, 2022 
 
Mr. Charles Denny 
Duke Energy Corporation 
410 S. Wilmington Street, NC15 
Raleigh, NC  27601 
 
Reference No. 22-0022 
 
Dear Mr. Denny: 
 
This letter is in response to your March 7, 2022, email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to Environmental Protection 
Agency’s (EPA) hazardous waste manifests and hazardous materials shipping papers.  
Specifically, you ask when it is appropriate to place an “X” before a shipping description on a 
hazardous waste manifest and whether the weight of a hazardous material listed on the shipping 
paper should be indicated as net or gross weight. 
 
We have paraphrased and answered your questions as follows: 
 
Q1. You ask whether an “X” is required in Column 9a (Hazardous Material) of a hazardous 

waste manifest when only transporting hazardous materials. 
  
A1. This Office does not regulate the contents of a hazardous waste manifest.  For 

information on how to complete a hazardous waste manifest, please contact the EPA.  
 

However, as provided in § 172.205(h) of the HMR, a hazardous waste manifest required 
by 40 CFR part 262 and containing all of the information required by Part 172 Subpart C 
of the HMR may be used as a shipping paper.  In accordance with § 172.201, when a 
hazardous material and a material not subject to the requirements of the HMR are 
described on the same shipping paper, the hazardous material description entry must be 
entered first, entered in a color that clearly contrasts with any description on the shipping 
paper of a material not subject to the requirements of the HMR, or must be identified by 
the entry of an “X” placed before the basic shipping description required by § 172.202 in 
a column captioned “HM.”  The “X” may be replaced by “RQ,” if appropriate.  This 
requirement also applies when transporting a hazardous material without an additional 
material that is not subject to the requirements of the HMR, as well.  

  

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590  



Q2. You ask whether an “X” is required in Column 9a of a hazardous waste manifest when 
only shipping hazardous materials although the shipment includes both a hazardous waste 
and a non-hazardous waste.  You also state that the shipment could contain a hazardous 
waste and a non-hazardous waste that are both hazardous materials. 

  
A2. See answer A1. 
  
Q3. You ask whether Column 9a of the hazardous waste manifest could be filled with an “X” 

for a hazardous waste and left “blank” for a non-hazardous waste when the shipment 
contains a hazardous waste and a non-hazardous waste, and both are hazardous materials. 

  
A3. See answer A1. 
 
Q4. When shipping non-bulk packages identified on the hazardous waste manifest, you ask 

whether the “net” weight of the hazardous waste in the package can be used instead of the 
“gross” weight of the package. 

 
A4. A hazardous materials shipping paper may use either “net” or “gross” weight to comply 

with the hazardous materials shipping paper requirements specified in Part 172 Subpart C 
of the HMR. As stated in answer A1, this Office does not regulate the contents of a 
hazardous waste manifest and the EPA may have more restrictive requirements when 
preparing a hazardous waste manifest. 

 
I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance.  
 
Sincerely,  
 

 
 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Greetings,

I am submitting this LOI request for Mr. Denny regarding his questions about requirements for filling
out shipping papers and EPA hazardous waste manifests. After an extensive phone conversation, he
was not satisfied with the information I found in the FM or publications on our website to answer his
question. I am submitting his interpretation request to obtain more detail on the questions he has.

His original email that he sent to us is shown below:

“PHMSA,

Would appreciate some guidance and confirmation on the usage of “net” total weight on an hazardous waste
manifest and the usage or non-usage of the hazardous waste manifest HM column.  When EPA requires the usage of
a hazardous waste manifest (eManifest), EPA’s hazardous waste manifest is used.

Form 8700-22 Uniform Hazardous Waste Management - OMB 2050-0039

Per Item 9 instructions, if waste identified in Item 9B consists of both hazardous and nonhazardous materials, then
identify the hazardous materials by entering an “X” in this item next to the corresponding hazardous material
identified in Item 9b. (DOT Letter of Interpretation 11-0286)

Question 1:  If only shipping DOT hazardous materials on the hazardous waste manifest (e-Manifest), is Column 9a
required to be filled with an “X”?  Since both hazardous and nonhazardous materials are not being shipped, Column
9a appears to have the option of being left blank.

Question 2: If only shipping DOT hazardous materials on the hazardous waste manifest where the shipment
includes both hazardous waste and nonhazardous waste, would the Column 9A be required to be filled with an “X”? 
The shipment could involve hazardous waste that is DOT hazardous material and nonhazardous waste that is DOT
hazardous material.  Since both hazardous and nonhazardous materials are not being shipped, only hazardous
material is being shipped, Column 9a appears to have the option of being left “blank”.
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hm9 USDOTMWMMMM Hazard Class or Division,
Identification Number, and Packing Group)
Item 9a. If the wastes identified in ltem 9b consist of both hazardous and nonhazardous
materials, then identfy the hazardous materials by entering an X" in this ltem next to the
corresponding hazardous material identified in ltem 9b.
Item 9b. Enter the U.S. DOT Proper Shipping Name, Hazard Class or Division, Identification
Number (UN/NA) and Packing Group for each waste as identified in 49 CFR part 172. Include
technical name(s) and reportable quantity references, if applicable.
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Item 11. Total Quantity
Enter, in designated boxes, the total quantly of waste. Round partal unds 1o the nearest
whole unit, and do not enter decimals or fractions. To the extent practical, report quantites
using appropriate units of measure that will allow you to report quantiies with precision.
Waste quantities entered should be based on actual measurements or reasonably accurate
estimates of actual quantities shipped. Container capacities are not acceptable as esimates.
Item 12. Units of Measure (Weight/Volume)
Enter, in designated boxes, the appropriate abbreviation from Table Il (below) for the unit of
measure.
TABLE IL--UNITS OF MEASURE

G = Galions (liquids only). N = Cubic Meters.

K = Kilograms. P = Pounds.

L = Liters (iquids only). T = Tons (2000 Pounds).
M = Metic Tons (1000 kilograms). Y = Cubic Yards.

Note: Tons, Metric Tons, Cubic Meters, and Cubic Yards should only be reported for very
large bulk shipments, such as rail cars, tank trucks, or barges.





 

Question 3: If only shipping DOT hazardous materials on the hazardous waste manifest where the shipment
includes both hazardous waste and nonhazardous waste, could the 9a HM Column be filled with “X” for hazardous
waste and “blank” for nonhazardous waste when both are DOT hazardous material?  Only DOT hazardous material
is being shipped.  Since both hazardous and nonhazardous materials are not being shipped, whether Column 9a is
filled with “X” or left “Blank” both appear to be options.

 

 

Per Item 11, the total quantity of waste is to be entered.  Waste quantities entered should be based on actual
measurements or reasonably accurate estimates of actual quantities being shipped.

 

Question 4: For non-bulk packages identified on the hazardous waste manifest, can “net” weight of the hazardous
waste in the package be used instead of the “gross” weight of the package?  Per manifest guidance and for eManifest,
total quantity of waste is to be  provided.  Whether the total weight is “net” or “gross” weight of the package is not
indicated.  Providing the “net weight” of hazardous waste would be beneficial since only the “net” weight of
hazardous waste in the container counts towards EPA’s generator classification.  Per DOT Interpretation letters, 15-
0158, 15-0048,13-0185, 13-0052R, total quantity may be entered as net weight, gross weight, capacity, or as
otherwise appropriate.

 

 

Thanks,

Charles (Chuck) Denny, CHMM

Duke Energy Corporation

DOT Hazmat and Waste SME

Environmental Services

Environmental Programs

410 S. Wilmington Street, NC15

Raleigh, NC 27601

980-312-4232 (Cell)

https://www.phmsa.dot.gov/sites/phmsa.dot.gov/files/legacy/interpretations/Interpretation%20Files/2016/150158.pdf
https://www.phmsa.dot.gov/sites/phmsa.dot.gov/files/legacy/interpretations/Interpretation%20Files/2016/150158.pdf
https://www.phmsa.dot.gov/sites/phmsa.dot.gov/files/legacy/interpretations/Interpretation%20Files/2015/150048.pdf
https://www.phmsa.dot.gov/sites/phmsa.dot.gov/files/legacy/interpretations/Interpretation%20Files/2013/130185.pdf
https://www.phmsa.dot.gov/sites/phmsa.dot.gov/files/docs/standards-rulemaking/hazmat/interpretations/58211/130052r.pdf


919-546-3669 (Fax)”

End of email.

Here is a list of resources I used:

Interp letters 13-0170 & 11-0022
Brochure from PHMSA website, specifically pages 3-4 discussing shipping papers:
https://www.phmsa.dot.gov/sites/phmsa.dot.gov/files/2020-04/Hazmat-Transportation-
Reqmts-PDF-0184-0220-3-27-20.pdf
To clarify his question, he wants to know if he needs to indicate that the shipment is hazmat
with an “X” in column 9 if only hazmat is being shipped in the load. His point was that he should
not have to differentiate it as such if there is no other material in the shipment.

 

His email originated from Chuck.Denny@duke-energy.com on 03/07/2022. Should you have any
questions, please do not hesitate to reach out.

 

Regards,

 

Rachel, HMIC
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