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P.O. Box 787 
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Reference No. 22-0001 

Dear Mr. Hunt: 

This letter is in response to your January 6, 2022, email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the shipping requirements for 
a life-saving appliance (e.g., a self-inflating life vest). You seek confirmation that a small gas 
cartridge (i.e., a gas cylinder) that is not threaded or attached to a self-inflating life vest can be 
shipped in the pocket of the life vest. 

We have paraphrased and answered your questions as follows: 

Q1. You ask whether a small gas cylinder that—having a capacity less than 120 mL—is 
packed in the pocket of a self-inflating life vest and is not threaded or attached to the self-
inflating life vest, would meet the requirements outlined in § 173.219. 

A1. There is no prohibition in § 173.219 from packing an uninstalled gas cylinder—i.e., not 
attached but necessary for activating the appliance—in the pocket of a self-inflating life 
vest, provided the self-inflating life vest is packaged in accordance with § 173.219. 

Q2. You ask whether packing a small gas cylinder—having a capacity less than 120 mL—in 
the pocket of a self-inflating life vest would make the life-saving appliance eligible for 
exception from the provisions of the HMR, in accordance with § 173.219(c)(5).  

A2. The answer is yes. In accordance with § 173.219(c)(5), the gas cylinder must contain a 
Division 2.2 compressed or liquefied gas with no subsidiary risk, not exceed 120 mL 
capacity, and be installed solely for the purpose of activating the appliance. Our intent 
here is not to limit the gas cylinder to only those installed (i.e., attached to) a self-
inflating life vest in packaged form. Rather the intent is that a gas cylinder, on its own, 
is necessary for the activation of the appliance. And thus, if packed in the pocket of the 
life vest, would also meet conditions outlined in § 173.219(c)(5) for exception from the 
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HMR. Please note, a person must adhere to the air transportation restrictions at the end 
of paragraph (c)(5). 

I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance. 
Sincerely, 

Dirk Der Kinderen 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Dodd, Alice (PHMSA); Hazmat Interps
Subject: FW: REQUEST FOR INTERPRETATION: 173.219
Date: Tuesday, January 11, 2022 10:21:42 AM

Hello All,

Please see the below request for interpretation.

Let me know if you have any questions on anything.

Regards,

-Breanna

From: Steve Hunt <steve@shipmate.com> 
Sent: Thursday, January 6, 2022 10:04 PM
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: REQUEST FOR INTERPRETATION: 173.219

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links or
open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.

HazMat Info Center:

In response to my conversation of Jan 4, 2022 with your staff regarding the subject section,
this is a request for a written letter of interpretation and verbal response on the subject
reference so as to facilitate commerce.

1. With respect to § 173.219(a), shown below:

A life-saving appliance, self-inflating or non-self-inflating, containing small quantities of
hazardous materials that are required as part of the life-saving appliance must conform
to the requirements of this section. Packagings must conform to the general packaging
requirements of subpart B of this part but need not conform to the requirements of
part 178 of this subchapter. The appliances must be packed, so that they cannot be
accidentally activated and, except for life vests, the hazardous materials must be in
inner packagings packed so as to prevent shifting within the outer packaging. The
hazardous materials must be an integral part of the appliance and in quantities that do
not exceed those appropriate for the actual appliance when in use.  

a. The statement indicates that "...except for life vests, the hazardous materials must be in
inner packaging packed so as to prevent shifting within the outer packaging."
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Q1.  If a small gas cartridge containing less than 120 ml is packed with the life vest (e.g., in a
pocket) but NOT installed (e.g., threaded), does this meet the requirement outlined in this
section?
 
2.  With respect to § 173.219(c)(5), shown below:
 
Life-saving appliances containing no hazardous materials other than cylinders of Division 2.2
compressed or liquefied gases with no subsidiary risk, with a capacity not exceeding 120 mL,
installed solely for the purpose of activating the appliance, are not subject to the provisions of
this subchapter provided they are overpacked in rigid outer packagings with a maximum gross
mass of 40 kg.  
 
Q2.  Again, if the small gas cartridge containing less than 120 ml is packed with the life vest
(e.g., in a pocket) but NOT installed (e.g., threaded), does this meet the requirement outlined
in this section and, therefore, entitled to the exception outlined in this subsection?
 
We would appreciate a verbal confirmation, followed by a written letter of interpretation.  I
may be reached directly at +1 (310) 600-5241.
 
Steve
 
--
Respectfully,
 
s/steve

Steven Charles Hunt
DGSA, CDGP, CSP, CHMM, CIT, CDGT, SMS, STS
President
ShipMate, Inc.
780 Buckaroo Trail, Suite D (deliveries)
PO Box 787 (mail)
Sisters, OR 97759-0787
Tel: +1 (310) 370-3600
Fax: +1 (310) 370-5700
steve@shipmate.com

Bookmark our new Learning Management System,
ShipMate University - https://shipmateuniversity.com/ 
To receive a complimentary demo login, send us 
an e-mail or call: +1 (310) 370-3600
 
Dangerous Goods Safety Advisor DGSA (No. 2935081/160728)
Certified Dangerous Goods Professional CDGP (No. 00040)
Certified Safety Professional (No. CSP-34836)
Certified Hazardous Materials Manager CHMM (No. 19112)
Certified Instructional Trainer CET (No. CIT-13613)
Certified Dangerous Goods Trainer CDGT (No. 00160)
Safety Management Specialist SMS (No. SMS-986)
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Safety Trained Supervisor STS (No. STS-16681) 
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