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April 28, 2022

W. A. Winter

President

Regulatory Resources, Inc.
137 Mill Crossing Ln.
Springtown, TX 76082

Reference No. 22-0012
Dear Mr. Winter:

This letter is in response to your February 23, 2022, email requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to requirements for
specification packagings. Specifically, you request that PHMSA reconsider the response
provided in letter of interpretation (LOI) Ref. No. 18-0063 and ask two additional questions
related to maintenance and marking of specification packagings.

We have paraphrased and answered your questions as follows:

QIl.  You ask whether PHMSA will revise answer “A1” of LOI Ref. No. 18-0063 to state that
the HMR requires that the user of the intermediate bulk container (IBC) cover the
specification markings when the packaging is used in non-hazardous material service
after the packaging’s periodic requalification period has been exceeded.

Al.  The original answer remains valid, and we will not issue a revision of LOI Ref. No.
18-0063. A packaging that requires periodic requalification and that has exceeded the
requalification period may not be filled with a hazardous material and transported until
the required requalification has been completed. A packaging that has exceeded its
marked qualification period is clearly no longer an acceptable packaging to fill with a
hazardous material and offered for transportation; however, it is not necessarily in
violation of § 171.2(g). We suggest that the user cover the specification marking if the
packaging is not being used in accordance with that marked specification to avoid the
appearance of non-compliance and to prevent future users from mistaking the
packaging’s permitted uses.

Q2.  You ask whether PHMSA will clarify how a packaging may display a UN or DOT
specification marking, yet not meet the requirements of Part 178.



A2. A packaging that does not meet the requirements of its specification may not display a
UN or DOT specification marking. However, as noted above, the expiration of a periodic
requalification does not—in and of itself—indicate that a packaging no longer meets its
specification. Rather, the packaging is no longer authorized for use in hazardous material
service until such a time it is requalified to ensure compliance with specification and
general packaging requirements. The packaging may not be filled with a hazardous
material and transported after the expiration of qualification, but the specification
marking is not necessarily required to be covered, obliterated, or obscured once the
qualification period has been exceeded. Again, in such circumstances, we suggest that, if
a person in possession of a packaging intended to be used for non-hazardous material
service, they should cover the specification marking to avoid confusion.

Q3.  You ask how a shipper can determine whether a packaging that displays a UN or DOT
specification marking can continue to meet the requirements of its specification when it is
used for a non-hazardous material that may exceed the limitations for the specification
(e.g., caused fatigue that reduced the integrity of the packaging) or was repaired or
altered in an impermissible way.

A3. Inaccordance with § 173.28(a), packagings and receptacles used more than once must be
in such condition, including closure devices and cushioning materials, that they conform
in all respects to the prescribed requirements of the HMR. Before reuse, each packaging
must be inspected and may not be reused unless the packaging is free from incompatible
residue, rupture, or other damage which reduces its structural integrity. A person who
damages or uses a UN or DOT specification packaging in such a way that the structural
integrity of the packaging has been reduced, resells that packaging to another person, and
indicates that the packaging is acceptable for use in hazardous material service is in
violation of §§ 171.2(j).

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,
/% oA
Dirk Der Kinderen

Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division



From: INFOCNTR (PHMSA)

To: Dodd, Alice (PHMSA)

Cc: Hazmat Interps

Subject: FW: Resubmission of Request for Letter of Interpretation
Date: Friday, February 25, 2022 2:15:41 PM

Attachments: RRI Reguest for Clarification - LOI 18-0063 (Nov, 2020).pdf
Hi Alice,

Please see the attached LOI request.

Let me know if you have any questions.

Regards,

-Breanna

From: wade@regulatoryresources.net <wade@regulatoryresources.net>
Sent: Wednesday, February 23, 2022 12:04 PM

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>

Subject: Resubmission of Request for Letter of Interpretation

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links or
open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.

Good day,

I've attached letter request for clarification originally submitted in November 2020 for which | have
yet to receive PHMSA's comments. Please note, the company address and phone number has
changed. Our new address and contact information is:

Regulatory Resources, Inc.
137 Mill Crossing Ln
Springtown, TX 76082
Ph: 509-308-4885

Email: wade@regulatoryresources.net

Thank you. | look forward to your interpretation.
All the best,
W. A. Winter

Regulatory Resources, Inc.
Your Training and Compliance Professionals

www.regulatoryresou rces.net

This e-mail and any attachment(s) is confidential and may contain proprietary information of Regulatory Resources, Inc. This
e-mail and any attachment(s) is intended solely for the person or entity to which it is addressed; they may contain legally
privileged and protected matter. Any review, retransmission, dissemination or other use whatsoever by persons or entities
other than the intended recipient(s) is strictly prohibited. If you received this in error, please delete the original transmission,
destroy all electronic and hard copies, and notify the sender by return e-mail.
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Voice: 505-393-0111
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“The Source You Come Back To” < www.regulatoryresources.net

2Re gulatory e ok, g 8750

November 1, 2020

Standards and Rulemaking Division

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
Attn: PHH-10

U.S. Department of Transportation, East Building

1200 New Jersey Avenue, SE.

Washington, DC 20590-0001

Dear Standards and Rulemaking Division,

Thank you in advance for you review of the following. | appreciate your clarifications. I’'m seeking a review of
Reference Letter 18-0063 and clarification of two situations.

With regard to Reference Letter 18-0063, Question 1 asks if the use of an out-of-specification intermediate bulk
container (IBC) — one where the retest dates are past their expiration — would be “in compliance” with the Hazardous
Materials Regulations (HMR). The material in question is non-hazardous. You state, “Yes...we [PHMSA] recommend
securely covering any identifying marks or specification plates representing it [package specification marking] as such.”

A recommendation to cover, and not a requirement to cover, appears to be inconsistent with the wording in § 171.2(g)
which reads (emphasis added).

No person may represent, mark, certify, sell, or offer a packaging or container as meeting the requirements of
this subchapter governing its use in the transportation of a hazardous material in commerce unless the packaging
or container is manufactured, fabricated, marked, maintained, reconditioned, repaired, and retested in accordance
with the applicable requirements of this subchapter... The requirements of this paragraph apply whether or not
the packaging or container is used or to be used for the transportation of a hazardous material.

The person in Question 1 is offering a package no longer in compliance with its specification and yet the package
displays the UN certification indicating it is in compliance with the UN specification. It's my understanding that the
words “certification” and “certified” are legally binding terms in the HMR and the verb tense used in “[n]o person may”
is defined clearly in § 171.9...“the words “no person may * * *” or “a person may not * * *” means that no person is
required, authorized, or permitted to do the act described.”

178.2(b) Specification markings. When this part requires that a packaging be marked with a DOT specification or
UN standard marking, marking of the packaging with the appropriate DOT or UN markings is the certification that

(1) Except as otherwise provided in this section, all requirements of the DOT specification or UN standard,
including performance tests, are met;

171.2(j) No person may, by marking or otherwise, represent that a container or package for transportation of a
hazardous material is safe, certified, or in compliance with the requirements of this chapter unless it meets the
requirements of all applicable regulations issued under Federal hazardous material transportation law. [emphasis
added]

The requirement in §§ 171.2(g), 178.2(b), and 171.2(j) are specific to the packaging and its certification without regard
to the content of the packaging. The mere existence of the UN marking or DOT specification is the “certification” the
packaging meets the HMR, and is otherwise authorized for hazardous materials.

This same concern can be present in the other questions/answers in your letter. As long as the packaging retains the
UN certification marking (or DOT specification marking), it is represented as meeting all the § 178.2 requirements
necessary to display the certification. The content in the package is immaterial; the packaging itself is regulated. The
non-hazardous examples presented exceeded the packaging specification for density and gross mass. What if the





Regulatory Resources, Inc. 505-393-0111
379 Aragon Avenue info@regulatoryresources.net

White Rock, NM 87547 www.regulatoryresources.net

limitation exceeded was something that could weaken the packaging and yet be unseen? What about unauthorized
repairs?

For example, a person receives a UN specification 1A1 drum shipped to them with non-hazardous material content.
The UN certification marking is displayed. Unbeknownst to them, the shipper of the non-hazardous content replaced

the fill bung’s damaged gasket with one that is not the same as the tested design. The receiver of the non-hazardous
content now wants to use this same UN 1A1 drum for hazardous waste as authorized in § 173.12(c).

Based on your letter, the shipper of the non-hazardous material in the marked and certified UN 1A2 drum can ignore
the UN certification and do what they wish because the content is non-hazardous. And yet, 173.22(a) states:

(a) Except as otherwise provided in this part, a person may offer a hazardous material for transportation in a
packaging or container required by this part only in accordance with the following...:

(2) The person shall determine that the packaging or container is an authorized packaging, including part 173

(3) In making the determination under paragraph (a)(2) of this section, the person may accept:

(i) Except for the marking on the bottom of a metal or plastic drum with a capacity over 100 L which has been
reconditioned, remanufactured or otherwise converted, the manufacturer’s certification, specification, approval,
or exemption or special permit marking (see §§ 178.2 and 179.1 of this subchapter);

| could come up with many other examples of situations to create specification packaging compliance issues. It appears
§§ 171.2(g) and 171.2(j) are attempts to eliminate such situations from occurring. Your answers indicate that the
content of the drum IS the factor to whether or not the packaging is subject to the HMR. Respectfully, | do not agree.

A specification package that is “certified” to meet Part 178 for hazardous materials is regulated as such regardless of its
content — hazardous or non-hazardous — as specifically stated in § 171.2(g). If the packaging does not meet all
requirements of Part 178, it cannot, by marking or otherwise, be represented, certified, sold, or offered for transport
until such certification is no longer displayed.

Clarification A: Please clarify how a Part 178 specification packaging may display its UN or DOT certification
marking, and yet, not meet Part 178.

Clarification B: Please clarify to the regulated community on how a shipper can determine if a packaging that

displays a Part 178 certification marking meets all requirements of its certification when it was
used for non-hazardous material which exceeded the limitations for the specification (e.g.,
caused fatigue that reduced the integrity of the packaging), or had repairs or alteration done to
it.

If not already captured by existing requirements cited in this letter, it may be worth considering new regulations to

clearly restrict the display of the UN or DOT packaging specification certification marking to include non-hazardous

materials/wastes that are within the parameters and limits of the marked packaging specification.

Thank you again for the opportunity to submit these questions. | look forward to your clarifications.
Thank you.

For Regulatory Resources, Inc.,
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W. A. Winters
President
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