
    
U.S. Department                                          
of Transportation   
Pipeline and Hazardous  
Materials Safety  
Administration 
 
April 14, 2022 
 
Sean Lindley 
Manager 
Ordnance Lab LLC 
P.O. Box 295  
Three Rivers, TX  78071 
 
Reference No. 22-0003 
 
Dear Mr. Lindley: 
 
This letter is in response to your January 12, 2022, email and subsequent email correspondence 
requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) 
applicable to transportation of Division 1.1 explosive devices onboard an aircraft. Specifically, 
you describe a scenario in which Division 1.1 explosive devices would be loaded aboard a 
rotorcraft. The rotorcraft would transport the explosives over an explosive testing range, where 
the explosives would be dropped to observe their explosive effects. The flight of the rotorcraft 
with explosives on board would occur solely over contiguous private property, to which public 
access is restricted.  
 
We have paraphrased and answered your questions as follows: 
 
Q1. You ask whether the HMR apply to aircraft loaded with Division 1.1 explosive devices 

and flown above contiguous private property, to which public access is restricted. You 
note that the purpose of the flight is to employ the explosives on an explosive testing 
range, not to deliver them from one location to another. 

  
A1. The answer is yes. The HMR apply to the transportation of hazardous materials in 

commerce, i.e. in support of a commercial enterprise. Section 171.1(d)(4) specifies that 
rail and motor vehicle transportation of a hazardous material within a contiguous facility 
to which public access is restricted is not subject to the requirements of the HMR. 
However, the transportation of a hazardous material onboard an aircraft in support of a 
commercial enterprise—even over a contiguous facility to which public access is 
restricted—is subject to the HMR.  
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Q2. You ask whether there is a self-executing or default exception that would allow your 
company to conduct the proposed activities without direct approval from the Department 
of Transportation if the exception under § 171.1(d)(4) does not apply to this activity. 

A2. The answer is no. The HMR forbid transportation of Division 1.1 explosive devices 
aboard passenger and cargo aircraft. You must obtain a Department of Transportation 
special permit (DOT SP) from PHMSA authorizing a variance from this restriction before 
performing the described activity. Additionally, if the use of aircraft includes explosives 
as an external load operation, you must receive an approval from the PHMSA Associate 
Administrator for Hazardous Material Safety in accordance with § 175.9(a).  

Q3. You ask whether the applicability of the HMR is dependent upon the 14 CFR operational 
authority for the flight—e.g., if the aircraft is operated under 14 CFR Part 91 as a private 
general aviation flight—or 14 CFR Part 135 as a chartered aircraft. 

A3. The answer is no. The HMR apply to the transportation of hazardous materials in 
commerce. “Commerce” is defined in § 171.8 as “trade or transportation in the 
jurisdiction of the United States within a single state; between a place in a state and a 
place outside of the state; that affects trade or transportation between a place in a state 
and place outside of the state; or on a United States-registered aircraft.” The 14 CFR 
operational authority under which the flight occurs is not a factor in determining whether 
the HMR apply to hazardous materials being transported in furtherance of a commercial 
enterprise. 

Q4. You ask whether your company, as the owner of the explosive materials, would be able 
to secure authorization to conduct the described activity or, alternatively, if the aircraft 
operator is required to secure any necessary authorizations. 

A4. The answer is that both your company and the aircraft operator may need to receive 
authorization in the form of a DOT SP and/or approval from the PHMSA Associate 
Administrator for Hazardous Material Safety. As noted above, Division 1.1 explosive 
devices are forbidden for transportation aboard passenger or cargo aircraft, including 
rotorcraft. Either your company—as the owner and offeror of the explosives—or the air 
operator acting as the carrier, may seek a special permit to authorize the transportation of 
Division 1.1 explosive devices aboard an aircraft. The approval required in § 175.9 for 
rotorcraft external load operations, if applicable in this scenario, is typically issued to the 
rotorcraft operator.  

Q5. You ask what specific authorizations would be required from the Department of 
Transportation for the proposed operations. 

A5. The answer is dependent on the specific details of the operation. As noted previously, you 
may require both a DOT SP for the transportation of a Division 1.1 explosive device 
aboard an aircraft and a § 175.9 approval for rotorcraft external load operations from 
PHMSA. Additionally, FAA requirements will apply to this proposed operation. We 
suggest you engage with the FAA Office of Security and Hazardous Material Safety and 



the FAA Flight Standards District Office with jurisdiction over your area prior to 
engaging in the proposed flight.  

 
Finally, you note that you are interested in eventually conducting the described operation with an 
Unmanned Aerial System (UAS) in place of a manned rotorcraft. Please be aware that as 
described, transportation of the explosives aboard a United States-registered UAS in support of a 
commercial enterprise is subject to the requirements of the HMR, as well as all applicable FAA 
requirements and restrictions. Specifically, please be aware that you will need to seek an FAA 
Section 363 Letter of Authorization. 
 
I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance.  
 
Sincerely,  
 
 
 
Dirk Der Kinderen 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
 



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Dodd, Alice (PHMSA)
Cc: Hazmat Interps
Subject: FW: Interpretation Request for Transport of 1.1 Explosives via Aircraft
Date: Wednesday, January 19, 2022 12:14:16 PM
Attachments: Ordnance Lab LLC DOT Inquiry on Transport of Exploisives by Aircraft.pdf

Hello Alice,

Please see the attached LOI request.

Let me know if you have any questions on anything.

Regards,

-Breanna

From: Sean Lindley <sean@ordnance-lab.com> 
Sent: Wednesday, January 12, 2022 8:49 AM
To: PHMSA HM InfoCenter <PHMSAHMInfoCenter@dot.gov>
Subject: Interpretation Request for Transport of 1.1 Explosives via Aircraft

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links or
open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.

Hello,
Attached is a request for an interpretation related to the applicability of 49 CFR in regards to
transporting explosive weapons by aircraft for the purposes of employing them.

Thank you,

Sean Lindley
Manager
Ordnance Lab LLC
936-334-4748
www.ordnance-lab.com

Type 10, Manufacturer of Destructive Devices FFL
Type 20, Manufacturer of High-Explosives FEL
ITAR Registered Manufacturer of Defense Articles

For Blasting Services & Explosives Sales, Visit TXEBS
For Destructive Device/Less-Lethal Sales & Import/Export, Visit Ordnance Services LLC

Reservist/Disabled Veteran Owned & Operated

YouTube 
Facebook
Instagram

Patrick
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ORDNANCE LAB LLC 
PO BOX 295 


THREE RIVERS, TX, 78071 
www.ordnance-lab.com 
info@ordnace-lab.com 


936-334-4748 
  


12 January 2022 
 
FOR Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, U.S. Department of Transportation, 1200 New Jersey 
Avenue, SE, Washington, DC 20590. 
 
SUBJECT: Applicability of 49 CFR for Transport of 1.1 Explosive Materials by Aircraft Over Private Property. 
 
 
1. Bottom Line Up Front: This is a request for guidance on the applicability of 49 CFR for the limited transport of 
explosive Destructive Devices categorized as 1.1 explosive materials via an aircraft over a single piece of privately 
owned property for the purposes of employing the weapons. 
 
2. Ordnance Lab LLC is holder of a Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms & Explosives (ATF), Type 10 Manufacturer 
of Destructive Devices, Federal Firearms License and a Type 20, Manufacturer of High-Explosives Federal Explosives 
License; is a Class 02, Manufacturer of NFA Firearms, Special Occupational Taxpayer; and a Directorate of Defense 
Trade Controls registered Manufacturer of Defense Articles under the International Traffic in Arms Regulations (ITAR). 
Under these licenses, Ordnance Lab LLC is authorized to manufacture and use explosive weapons (bombs, grenades, 
etc), which are classified as Destructive Devices under the National Firearms Act (NFA). 
 
3. Ordnance Lab LLC would like to conduct testing of dropping explosive Destructive Devices with a Net Explosive 
Weight of no more than ½ lb of 1.1 explosives such as hand-grenades, potential munitions for Unmanned Ariel Systems 
(UAS), and similar explosive weapons from a rotary-winged aircraft flying under a Standard Airworthiness Certificate 
over a single and contiguous piece of private property. Potentially relevant factors are: 
 


A. Transport Would Otherwise be Exempted: At no time would the aircraft fly over any other property or a public 
road. Thus, if the same transportation were to be done by a land vehicle, it would not fall under the preview of 49 
CFR due to being exempted under §171.1(d)(4) “Functions not subject to the requirements of the HMR” for being 
“motor vehicle movements of a hazardous material exclusively within a contiguous facility boundary where 
public access is restricted”. 


 
B. Transport Incidental to Use: In this particular instance the transport of explosives would be entirely for the 


purpose of their employment as weapon systems. The aircraft would take-off, fly to an altitude of between 100-
500 feet, release the munitions, and then return to the same landing spot. No explosives would be transported for 
the purpose of relocating them. 


 
4. Our questions are as follows: 


 
A. If the movement of hazardous materials by aircraft is conducted “exclusively within a contiguous facility 


boundary where public access is restricted”, does the exemption provided under §171.1(d)(4) apply? 
 
(1) If the exemption does apply, is there a limitation on the quantity of explosive materials which can be 


transported under the exemption? 
 


(2) If the exemption does apply, is there an altitude above which 49 CFR would apply? 
 


B. If the exemption under §171.1(d)(4) does not apply to the movement of hazardous materials by aircraft, is there a 
self-executing or default exemption that would allow Ordnance Lab LLC to conduct the proposed activities 
without an explicit authorization from the Department of Transportation? 
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C. Is the applicability of 49 CFR in any way dependent upon if the aircraft is operated under 14 CFR, Part 91 as a 
private General Aviation flight, or Part 135 as a chartered aircraft? 
 


D. If neither §171.1(d)(4) nor a self-executing exemption applies to this situation, and 49 CFR would intrinsically 
apply to the proposed operations, would Ordnance Lab LLC as the owner of the explosive materials be able to 
secure authorization to conduct such operations or would the aircraft’s operator need to secure the authorization? 
 


E. If specific authorizations would be required from the Department of Transportation for the proposed operations, 
what authorizations would be needed? 


 
5. We fully understand that the Federal Aviation Administration (FAA) will have additional regulations on the dropping 
of items from aircraft under the Federal Aviation Regulations (FAR). This request is exclusively in regard to the 
applicability of 49 CFR under these particular circumstances and not intended to be a request for compliance with any 
aviation regulations. 


 
6. Point-of-contact for this memorandum is the undersigned at 936-334-4748, sean@ordnance-lab.com or the address 
on this memorandum’s letterhead. 
 
 
 


        
Sean Lindley 
Manager, Ordnance Lab LLC 


             
         
 
 
 







LinkedIn
 
Warning: This email and/or attachments may contain information that is export-controlled by the International Traffic in Arms
Regulations (ITAR) for items on the United States Munitions List (USML) or the Export Administration Regulations (EAR) for items on
the Commerce Control List (CCL). If information is export-controlled, it may not be shared with any foreign national or country, without
proper licensing.
 
Warnung: Diese Email und/oder Anhang könnten Informationen enthalten, die von der International Traffic in Arms Regulations (ITAR)
order Export Administration Regulations (EAR) reguliert werden. Falls diese Informationen vom ITAR kontrolliert werden, so könnten
sie möglicherweise nicht mit einem Ausländer oder einer fremden Nation geteilt werden, ohne vorher den Exportbestimmungen des ITAR
nachzukommen.
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ORDNANCE LAB LLC 
PO BOX 295 

THREE RIVERS, TX, 78071 
www.ordnance-lab.com 
info@ordnace-lab.com 

936-334-4748 
  

12 January 2022 
 
FOR Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, U.S. Department of Transportation, 1200 New Jersey 
Avenue, SE, Washington, DC 20590. 
 
SUBJECT: Applicability of 49 CFR for Transport of 1.1 Explosive Materials by Aircraft Over Private Property. 
 
 
1. Bottom Line Up Front: This is a request for guidance on the applicability of 49 CFR for the limited transport of 
explosive Destructive Devices categorized as 1.1 explosive materials via an aircraft over a single piece of privately 
owned property for the purposes of employing the weapons. 
 
2. Ordnance Lab LLC is holder of a Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms & Explosives (ATF), Type 10 Manufacturer 
of Destructive Devices, Federal Firearms License and a Type 20, Manufacturer of High-Explosives Federal Explosives 
License; is a Class 02, Manufacturer of NFA Firearms, Special Occupational Taxpayer; and a Directorate of Defense 
Trade Controls registered Manufacturer of Defense Articles under the International Traffic in Arms Regulations (ITAR). 
Under these licenses, Ordnance Lab LLC is authorized to manufacture and use explosive weapons (bombs, grenades, 
etc), which are classified as Destructive Devices under the National Firearms Act (NFA). 
 
3. Ordnance Lab LLC would like to conduct testing of dropping explosive Destructive Devices with a Net Explosive 
Weight of no more than ½ lb of 1.1 explosives such as hand-grenades, potential munitions for Unmanned Ariel Systems 
(UAS), and similar explosive weapons from a rotary-winged aircraft flying under a Standard Airworthiness Certificate 
over a single and contiguous piece of private property. Potentially relevant factors are: 
 

A. Transport Would Otherwise be Exempted: At no time would the aircraft fly over any other property or a public 
road. Thus, if the same transportation were to be done by a land vehicle, it would not fall under the preview of 49 
CFR due to being exempted under §171.1(d)(4) “Functions not subject to the requirements of the HMR” for being 
“motor vehicle movements of a hazardous material exclusively within a contiguous facility boundary where 
public access is restricted”. 

 
B. Transport Incidental to Use: In this particular instance the transport of explosives would be entirely for the 

purpose of their employment as weapon systems. The aircraft would take-off, fly to an altitude of between 100-
500 feet, release the munitions, and then return to the same landing spot. No explosives would be transported for 
the purpose of relocating them. 

 
4. Our questions are as follows: 

 
A. If the movement of hazardous materials by aircraft is conducted “exclusively within a contiguous facility 

boundary where public access is restricted”, does the exemption provided under §171.1(d)(4) apply? 
 
(1) If the exemption does apply, is there a limitation on the quantity of explosive materials which can be 

transported under the exemption? 
 

(2) If the exemption does apply, is there an altitude above which 49 CFR would apply? 
 

B. If the exemption under §171.1(d)(4) does not apply to the movement of hazardous materials by aircraft, is there a 
self-executing or default exemption that would allow Ordnance Lab LLC to conduct the proposed activities 
without an explicit authorization from the Department of Transportation? 
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C. Is the applicability of 49 CFR in any way dependent upon if the aircraft is operated under 14 CFR, Part 91 as a 
private General Aviation flight, or Part 135 as a chartered aircraft? 
 

D. If neither §171.1(d)(4) nor a self-executing exemption applies to this situation, and 49 CFR would intrinsically 
apply to the proposed operations, would Ordnance Lab LLC as the owner of the explosive materials be able to 
secure authorization to conduct such operations or would the aircraft’s operator need to secure the authorization? 
 

E. If specific authorizations would be required from the Department of Transportation for the proposed operations, 
what authorizations would be needed? 

 
5. We fully understand that the Federal Aviation Administration (FAA) will have additional regulations on the dropping 
of items from aircraft under the Federal Aviation Regulations (FAR). This request is exclusively in regard to the 
applicability of 49 CFR under these particular circumstances and not intended to be a request for compliance with any 
aviation regulations. 

 
6. Point-of-contact for this memorandum is the undersigned at 936-334-4748, sean@ordnance-lab.com or the address 
on this memorandum’s letterhead. 
 
 
 

        
Sean Lindley 
Manager, Ordnance Lab LLC 
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