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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

January 19, 2022

Carlos Graca

Hydro-Test Products, Inc.
85 Hudson Road

Stow, MA 01775

Reference No. 21-0100
Dear Mr. Graca:

This letter is in response to your October 27, 2021, email requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to recordkeeping
requirements for specification cylinders. You state that the current regulations in § 180.215 and
the changes made by the HM-234 final rule [85 FR 85380; 12/28/2020] outline informational
requirements for the pressure test and test system verification, yet the information required to be
recorded appears to be geared towards volumetric expansion testing. As an example, you note
that for a proof pressure test, there are no expansion values available to be recorded. Therefore,
you seek clarification regarding the necessary information that is required on a record for a proof
pressure test.

We have paraphrased and answered your questions as follows:

QI.  You ask what information is required to be recorded for both the test system verification
and the performance of a proof pressure test.

Al. Because a proof pressure test does not provide expansion values when verifying system
accuracy or testing a cylinder, a person does not need to provide the information for
“elastic and permanent expansions’ or the “percent permanent expansion.” Absent the
expansion related data points, a person is still required to provide the remaining
information outlined in § 180.215(b) as part of the daily test verification and actual test
record. Moreover, CGA C-1 provides instruction associated with the proof pressure test
for accuracy verification of a test system for both liquid and gas-based systems and notes
a record of the verification must be made (see section 7.3 of CGA C-1). This relates back
to the requalification record maintenance of § 180.215(b).

Q2.  With respect to recordkeeping, you ask whether it is appropriate for PHMSA to reference
a publication (e.g., CGA C-1) that does not offer any guidance on recordkeeping
procedures for a proof pressure test or the accuracy verification of the test system.

A2. PHMSA disagrees with the characterization of the requalification requirements as
inappropriate. The cylinder reporting and record retention requirements are found in



Q3.

A3.

Q4.

A4.

§ 180.215 and outline the data points to be included in the record. CGA C-1 supplements
the reporting requirements for requalification of cylinders by providing instruction on
how to properly verify test system accuracy and performing a test for requalification such
that accurate information can be recorded. As provided in answer “A1l,” a person
performing a proof pressure test is required to record all relevant information with the
exception of expansion method data points.

You ask whether the new requirement to provide the manufacturing date and the gas
service information is applicable for the proof pressure test.

The answer is yes. As explained in the preamble of the HM-234 final rule, this
information is useful for determining the eligibility of a cylinder for different
requalification methods—for example—the proof pressure test in § 180.209(e) is only an
option for cylinders filled with non-corrosive gas that is commercially free from
corroding components. Thus, providing this information is relevant whether performing a
requalification test by expansion method or by proof pressure method.

You ask whether a facility that has been approved and issued a requalifier identification
number would be in violation of the HMR if the facility used the sample forms as
provided in the CGA C-1 as is.

The forms provided in the Appendices of the CGA C-1 pamphlet are sample forms
provided to show how relevant information for cylinder requalification can be presented.
Should a person choose to record data using the format of the sample forms, any missing
information required by § 180.215(b) would need to be supplemented on the form or
omitted as applicable.

Finally, please note that although the CGA C-1 provides sample forms for a person to utilize,
these forms are not specifically required forms that must be used. A person may create a record
using a format that best suits their individual needs provided all relevant data points are
documented.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

U

Dirk Der Kinderen
Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division
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From: Patrick, Eamonn (PHMSA)
To: Dodd, Alice (PHMSA)
Subject: FW: Recording Requirements
Date: Tuesday, November 9, 2021 11:28:01 AM
Attachments: Interpretation letter.pdf

From: Carlos Graca <Carlos@hydro-test.com>

Sent: Wednesday, October 27, 2021 2:34 PM

To: Patrick, Eamonn (PHMSA) <eamonn.patrick@dot.gov>; Hazmat Interps
<hazmatinterps@dot.gov>

Subject: Recording Requirements

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links or
open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.

Dear Patrick,

Attached is a request for clarification and interpretation concerning the recording requirements
under CFR49, section 180.215. | would very much appreciate an expedited reply. Please contact the
undersigned with any questions. Thank you and | look forward to hearing back from PHMSA.

Best regards,

Carlos Graca

Hydro-Test Products, Inc.
85 Hudson Rd

Stow, MA USA 01775
978-897-4647 ext.14

Email: carlos@hydrotest.com
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Standards and Rulemaking Division
Pipeline and Hazardous Materials

Safety Administration, Attn: PHH-10

U.S. Department of Transportation

East Building 1200 New Jersey Avenue, SE
Washington, DC 20590

Re: Test record forms

Hydro-Test Products is a leading manufacturer of cylinder re-qualification equipment and offers
required training on same.

| am requesting answers or interpretations on CFR49 section 180.215, record keeping requirements. The
current regulations as well as the “new” regulations going into effect this December details what
information is required on the pressure test record and test system verification forms. However, the
details are strictly for volumetric testing. There is no mention of what is required when performing a
proof test. Where a proof pressure test is allowed under sections 180.209(j) and 180.209(e) much of the
information required under 180.215 is not applicable or available. For example, a proof test does not
utilize a water jacket and therefore no expansion values are available. When verifying system accuracy,
it is impossible to utilize a calibrated cylinder and measure expansion values, yet 180.215 requires these
values to be recorded. Questions are as follows:

1) What information is required to be recorded for both verification and actual testing of a cylinder
under a proof test?

2) The sections 180.209(j) and (e) both state that the proof pressure test be performed in
accordance with the CGA C-1 pamphlet. However, the CGA C-1 pamphlet does not detail what is
required to be recorded when performing a proof test or the verification of a proof test system.
Is it appropriate for PHMSA to reference a publication that does not offer any guidance on
recording procedure of a proof test, yet reference that pamphlet for the same?

3) The new regulations require that the manufacturing date and gas service be recorded. Is this
new requirement applicable on a proof test? Again, this is unclear because there is no guidance
in the C-1.

4) The sample volumetric test record form and verification form in the CGA C-1 do not have all of
the information as required under CFR49 section 180.215. Would a licensed re-qualification
facility be in violation if the facility uses the form as depicted in the referenced and required
CGA C-1 pamphlet?

Hydro-Test has expended many hours and funds in trying to meet these new regulations for its
equipment and training modules. Since these regulations are going into effect soon, | would ask that
PHMSA please prioritize this request and offer detailed answers to the above questions.

Sincerely,
Carlos Graca
Cylinder Re-Qualification Training Manager

HYDRO-TEST PRODUCTS INC

85 Hudson Road Stow, Massachusetts 01775 USA
Tel # 978-897-4647 Ext.14 Fax # 978-897-1942 Email: Carlos@Hydrotest.com
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