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Reference No. 21-0010
Dear Trooper Wright:

This letter is in response to your January 29, 2021, email requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to placarding and
labeling requirements for certain packagings. In your email, you describe small semi-trailers
approximately 15 to 20 feet long that have tanks attached for carrying bulk quantities of diesel
fuel. You state that the tanks are greater than 119 gallons, but less than 1,000 gallons, and that
each trailer contains one tank. You further state that the tanks are designed with the means to be
lifted from the semi-trailers if the tanks are unbolted from the trailer. You have observed that
while the tanks are designed so that they may be removed from the trailers, they are fitted with
hoses and meters and other equipment which makes it more likely that these tanks remain
attached to the trailers, and that they are loaded and unloaded without being removed from the
trailer. Finally, you enclosed photographs of these trailers. Specifically, you ask whether
packagings attached to trailers as described in your email meet the definition of a “cargo tank” or
a “portable tank” and whether these packagings require placards or if they may be labeled
instead of placarded.

Section 171.8 defines a cargo tank as a bulk packaging that: (1) is a tank intended primarily for
the carriage of liquids or gases and includes appurtenances, reinforcements, fittings, and
closures; (2) is permanently attached to or forms a part of a motor vehicle, or is not permanently
attached to a motor vehicle but which, by reason of its size, construction or attachment to a
motor vehicle is loaded or unloaded without being removed from the motor vehicle; and (3) is
not fabricated under a specification for cylinders, intermediate bulk containers, multi-unit tank
car tanks, portable tanks, or tank cars. It further defines a “cargo tank motor vehicle” as a motor
vehicle with one or more cargo tanks permanently attached to or forming an integral part of the
motor vehicle.



These tanks appear to be intended for the carriage of liquids and include appurtenances,
reinforcements, fittings, and closures; they appear to be permanently attached to the motor
vehicle, and appear by reason of their size, construction, or attachment to a motor vehicle to be
loaded or unloaded while attached to the motor vehicle; and they do not appear to be fabricated
to a specification for cylinders, intermediate bulk containers, multi-unit tank car tanks, portable
tanks, or tank cars. Therefore, it is the opinion of this Office that based on your descriptions and
the photographs you have provided, the tanks attached to trailers would be considered cargo
tanks and the entire unit is a cargo tank motor vehicle. As such, these tanks would not be
eligible for the placarding exceptions specified for portable tanks in § 172.514(c)(1) and would
require placards and identification numbers on all 4 sides of the cargo tank motor vehicle when
containing “NA1993, Diesel fuel, 3, PG IIL.”

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

AT~

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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From: INFOCNTR (PHMSA) 21-0010
To: Hazmat Interps

Subject: FW: Request for letter of interpretation

Date: Wednesday, February 3, 2021 2:51:17 PM

Hello Alice,

Please see below for LOI request.
Thank you,
Kathryn

From: Nicholas Wright [KHP] [mailto:Nicholas.Wright @KS.GOV]
Sent: Friday, January 29, 2021 3:49 PM

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: Request for letter of interpretation

Greetings,

| am requesting an official written letter of interpretation regarding a placarding issue related to bulk
fuel trailers used in commerce. | have recently discovered at least three vendors who manufacture
small semi-trailers (approximately 15 to 20 feet long, with an approximately 14,000 lbs. GVWR) that
carry fuel tanks used for transporting diesel fuel. The trailers are small bumper pull trailers, usually
pulled behind a pick-up truck. The trailers are designed in such a manner as the fuel tank (i.e. —the
package) can be removed from the semi-trailer. The fuel tanks are manufactured in various
capacities of the customer’s choosing, all of which are greater than 119 gallons, but less than 1,000
gallons. Therefore, each of the tanks meet the definition of a bulk package, per 49 CFR § 171.8, in
that they are over 119-gallon capacity. Each semi-trailer is designed to carry one fuel tank.

The tanks are bolted to the semi-trailers with approximately six bolts. The tanks are designed with
lugs, loops, or other means to lift the tanks from the semi-trailer if unbolted. While the tanks are
designed so that they CAN be removed from the semi-trailer, they typically remain on the trailer
unless they need to be removed for maintenance, replacement, etc. The semi-trailers also contain
delivery hoses and meters, so the diesel fuel can be dispensed from the fuel tanks without removing
the tank from the semi-trailer, and are usually refilled while still attached to the semi-trailer.

Discussion has been raised as to whether these tanks are considered a portable tank or a cargo tank,
as defined by § 171.8.

Portable tank means a bulk packaging (except a cylinder having a water capacity of 1000
pounds or less) designed primarily to be loaded onto, or on, or temporarily attached to a
transport vehicle or ship and equipped with skids, mountings, or accessories to facilitate
handling of the tank by mechanical means. It does not include a cargo tank, tank car, multi-
unit tank car tank, or trailer carrying 3AX, 3AAX, or 3T cylinders.

Cargo tank means a bulk packaging that:

(1) Is a tank intended primarily for the carriage of liquids or gases and includes
appurtenances, reinforcements, fittings, and closures (for the definition of a tank, see 49 CFR
178.320, 178.337-1, or 178.338-1, as applicable);

(2) Is permanently attached to or forms a part of a motor vehicle, or is not permanently
attached to a motor vehicle but which, by reason of its size, construction or attachment to a
motor vehicle is loaded or unloaded without being removed from the motor vehicle; and

(3) Is not fabricated under a specification for cylinders, intermediate bulk containers, multi-
unit tank car tanks, portable tanks, or tank cars.

These tanks are designed in a manner that they may be temporarily attached with the bolts, and are
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designed with accessories to facilitate handling of the tank by mechanical means (lugs, loops, etc.).
However, they seem to better fit the definition of a cargo tank in that “by the reason of their size,
construction or attachment” (bolts), they are “loaded or unloaded without being removed from the
motor vehicle.”

The ultimate question raised is whether these fuel tanks and/or the transport vehicles require
placards.

If these fuel tanks are considered a portable tank, they could be excepted from the requirement to
placard the package (the tank itself) in accordance with § 172.514(c), so long as they display the
appropriate labels. However, if these fuel tanks are shipped with diesel fuel under the domestic
entry, “NA1993, Diesel fuel, Combustible Liquid, PG III,” the fuel is a combustible liquid, for which
there is no such label under § 172.400(b). It is my understanding the package would NOT be eligible
for the placarding exception in 172.514(c), and therefore must display placards in accordance with §
172.504(a) and § 172.514(a). My understanding is further based on PHMSA interpretation #06-
0143, for a similar question regarding an IBC filled with a combustible liquid as it relates to §
172.514(c)(4).

Alternatively, if the diesel fuel is shipped under the international entry, “UN1202, Diesel fuel, 3, PG
l1,” the package would require the flammable liquid label as prescribed by 172.400(b) and 172.419,
if not displaying placards. Therefore, the fuel tank would be eligible for the exception to placarding
the tank in accordance with 172.514(c). However, it is my understanding the transport vehicle (i.e. -
the semi-trailer) would still require placards in accordance with 172.504(a).

§ 172.504 General placarding requirements.

(a) General. Except as otherwise provided in this subchapter, each bulk packaging, freight
container, unit load device, transport vehicle or rail car containing any quantity of a
hazardous material must be placarded on each side and each end with the type of placards
specified in tables 1 and 2 of this section and in accordance with other placarding
requirements of this subpart, including the specifications for the placards named in the
tables and described in detail in §§172.519 through 172.560.

My questions for which | seek an official interpretation are as follows:

Question 1: Are the bulk fuel tanks described considered portable tanks or cargo tanks? If these
packages are considered a cargo tank, questions 2 — 4 are irrelevant.

Question 2: If these packages are considered portable tanks, is my understanding correct in that the
fuel tank may NOT be labeled alternatively per § 172.514(c), if loaded with NA1993, Diesel fuel, since
there is no combustible liquid label prescribed under 49 CFR?

Question 3: If these packages are considered portable tanks, is my understanding correct in that the
fuel tank MAY be labeled alternatively per § 172.514(c), if loaded with UN1202, Diesel fuel, since
they may display Class 3 labels, but the transport vehicle still must display placards per § 172.504(a)
and § 172.514(a)?

Question 4: § 177.834(h), prohibits the “discharge of contents of any container, other than a cargo
tank or IM portable tank...prior to the removal from the motor vehicle.” Is my understanding correct
in that discharging the fuel from the tank through the delivery hoses, if it is considered a portable
tank, would be in violation of 177.834(h)?

Question 5: Is my understanding correct that the fuel tank with a capacity less than 1,000 gallons
must be marked on two opposing sides with the identification number prescribed for either diesel
fuel entry, in accordance with § 172.302(a)(2), and § 172.332, regardless of the placarding exception
eligibility?

| look forward to your response.

Technical Trooper Nick Wright, K-100
Kansas Highway Patrol
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