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John B. Woodbury 
Packaging Management Council Coordinator 
3533 15th Street E 
Lewiston, ID  83501 
 
Reference No. 20-0073 
 
Dear Mr. Woodbury: 
 
This is in response to your September 3, 2020, letter requesting further clarification of Letter of 
Interpretation (LOI) Reference No. 20-0031 issued on May 19, 2020, by the Pipeline and 
Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) pertaining to the inclusion of information 
about radionuclides on shipping papers and labels.  In response to a question about the name of 
radionuclides that must be included on a shipper paper in accordance with § 172.203(d)(1), we 
stated: 
 

“The answer is no, unless the Class 7 (radioactive) material is a mixture. In accordance with 
§ 172.203(d)(1), the name of each radionuclide listed in the § 173.435 table must be displayed 
on the shipping paper.  Furthermore, § 172.203(d)(1) requires that if the Class 7 (radioactive) 
material is a mixture of radionuclides, the names of the radionuclides that need to be displayed 
on the shipping paper are to be determined in accordance with § 173.433(g).  Therefore, if the 
shipment is not a mixture of radionuclides, and the radionuclide is not found on the § 173.435 
table, the name of the radionuclide is not required to be on the shipping paper.  However, it is 
permissible to list the radionuclide on the shipping paper even if it is not listed on the § 173.435 
table.” 

 
We have paraphrased and answered your questions as follows:  
 
Q1.  You note that in LOI 20-0031, we state “unless the Class 7 (radioactive) material is a 

mixture.”  You ask what to do for instances of a mixture where radionuclide(s) are to be 
listed in accordance with § 173.433(g), yet the radionuclides are not listed in § 173.435.  

 
A1.  Sections 172.203(d)(1) and 172.403(g)(1) require that for mixtures of radionuclides, the 

radionuclides that need to be displayed on the shipping paper or label, respectively, 
should be determined in accordance with § 173.433(g).  Furthermore, § 173.433(g) 
provides a formula to determine the radionuclides that must be shown on the shipping 
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paper and label.  However, if the formula cannot be used because the radionuclides are 
not found on the §§ 173.435 or 173.436 tables, an offeror should reference § 173.433(b).  
This paragraph specifies that when the individual radionuclides are not listed in the 
§§ 173.435 or 173.436 tables or where no relevant data is available, an offeror should use 
either the radionuclide values in Tables 7 or 8 of § 173.433 or other basic radionuclide 
values that have been approved by the Associate Administrator.  Please note that it is 
permissible to list additional radionuclides than the minimum requirements of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).  

 
Q2.  Under § 172.204(a)(1), a shipper must certify that the hazardous material is being offered 

in accordance with the HMR with the statement: “This is to certify that the above-named 
materials are properly classified, described, packaged, marked and labeled, and are in all 
respects in proper condition for transportation according to the applicable regulations of 
the Department of Transportation.”  You ask how the shipper can certify or declare that 
the shipment is properly described if the unlisted radionuclides are not included on the 
shipping paper or labels. 

 
A2.  To properly certify a shipment in accordance with § 172.204, the person signing the 

certification must have direct knowledge that the material is properly classified for 
transportation and that the hazardous material is in proper condition for transportation 
(i.e., properly classified, described, packaged, marked and labeled in accordance with the 
HMR).  The HMR requires the inclusion of information on the radionuclides as described 
in A1.  Again, while the HMR may not require the listing of some radionuclides present 
in the package, it would be permissible to list those in addition to the required 
radionuclides. 

 
Q3.  You ask whether it is acceptable to list the radionuclide not listed in § 173.435 

(e.g., Es-254) and use the Tables 7 and 8 in § 173.433(g) to derive A1 and A2 values. 
 
A3.  The answer is yes. 
 
I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance. 
 
Sincerely, 
  

  
  
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
 



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Dodd, Alice (PHMSA); Hazmat Interps
Subject: FW: Request for Interpretation
Date: Friday, September 4, 2020 12:59:00 PM
Attachments: LOI to 20-0031.pdf

Dear Alice,

Please see below for a letter of interpretation request. The LOI that this relates to (20-0031) was
written by Shelby. I already gave her a heads up that this might be assigned to her.

Please contact our office with any questions.

Thank you,

Sarah (HMIC)

From: John Woodbury [mailto:jwoodbury@bgs-llc.com] 
Sent: Thursday, September 3, 2020 1:30 PM
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: Request for Interpretation

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links or
open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.

Please address the issue that is raised in the attached letter.

John B. “Woody” Woodbury
PMC Coordinator
(509) 438-6342
jwoodbury@bgs-llc.com

Pollack

20-0073
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