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Dear Mr. Barron: 

This letter is in response to your January 26, 2021, email requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the meaning of 
private track or private siding as defined in § 171.8.  You describe a hypothetical scenario 
between a railroad (i.e., a rail carrier) and a private company, involving leased property and 
interchange tracks.  In your scenario, the private company receives hazardous materials from the 
railroad by way of the interchange tracks, which are owned by the private company but on 
property (and inside a rail yard) owned by the railroad and leased to the private company.  The 
interchange tracks connect the private company tracks and the railroad tracks. Further, you state 
that the lease is “on a non-exclusive basis”; however, you add that this is so that the railroad can 
deliver and pull cars on the interchange tracks.  Therefore, in this arrangement, the railroad only 
uses the interchange tracks to exchange cars with the private company; and the hazardous 
materials are subsequently unloaded on the private company’s own tracks by the private 
company.  You ask whether the interchange tracks meet the definition of a “private track” or 
“private siding.”  

The answer is yes only if the interchange tracks are used solely by the railroad and the private 
company for the purpose of moving cars shipped to or by the private company.  The definition 
of “private track” or “private siding” includes a track that is leased by a railroad to a lessee, 
where the lease provides for, and actual practice entails, exclusive use of that trackage by the 
lessee and/or a general system railroad for purpose of moving only cars shipped to or by the 
lessee, and where the lessor otherwise exercises no control over or responsibility for the trackage 
or the cars on the trackage.  Use of the interchange tracks by the railroad for the purpose of 
delivery and exchanging cars does not preclude the interchange tracks from the exclusive use 
criteria.  However, if this interchange track has users other than these two entities, the 
interchange tracks would no longer be considered “private track” or “private siding” for 
purposes of the HMR.  

I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely,  

Dirk Der Kinderen 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



From: Dodd, Alice (PHMSA)
To: Hillman, Kenetha CTR (PHMSA)
Subject: FW: Interpretation of a rule
Date: Wednesday, January 27, 2021 3:14:18 PM
Attachments: image004.png
Importance: High

I was going to assign this to Eugenio but after Dirk said he was out so I was going to skip him for now.

The one I’m closing out is complicated so I will send you the next one.

Thanks,

Alice

From: DerKinderen, Dirk (PHMSA) 
Sent: Wednesday, January 27, 2021 11:42 AM
To: Hazmat Interps <hazmatinterps@dot.gov>
Cc: Horsley, Adam (PHMSA) <adam.horsley@dot.gov>
Subject: FW: Interpretation of a rule
Importance: High

Alice,

Please process the below request for assignment to staff.

I believe Safiya (from counsel) had worked on some private track/siding issue in the recent past so
you may want to include a note for the specialist who is assigned this interp request that it is
recommended to work with Safiya on the substance of the response.

Thanks,
Dirk Der Kinderen
Chief, Standards Development Branch
PHMSA
202-366-4460

From: Horsley, Adam (PHMSA) 
Sent: Wednesday, January 27, 2021 11:34 AM
To: DerKinderen, Dirk (PHMSA) <Dirk.DerKinderen@dot.gov>
Cc: Tackett, Christina (PHMSA) <christina.tackett@dot.gov>; Kelley, Shane (PHMSA)
<shane.kelley@dot.gov>
Subject: FW: Interpretation of a rule
Importance: High

Hi Dirk,
When you have time, we have received a request for interpretation on private track. Please let us
know if you have any questions.
Best,

Casey
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- Adam
 
Adam Horsley
Deputy Assistant Chief Counsel, Office of Chief Counsel
 
US Department of Transportation
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
1200 New Jersey Avenue, S.E., Washington, D.C. 20590
Office: 202.366.8000 ◊ Facsimile: 202.366.7041
 
PHMSA Home | LinkedIn | Twitter | HAZMAT | OPS

      
 
PRIVILEGED & CONFIDENTIAL:  This e-mail, including any attachments, is confidential, intended
only for the named recipient(s) above and may contain information that is privileged, confidential,
attorney work product or otherwise legally protected.  If you have received this message in error, or are
not the named recipient(s), please immediately notify me and permanently delete this e-mail message and
any attachments from your workstation and/or network mail system.
 

From: Michael J. Barron [mailto:MBarron@fletcher-sippel.com] 
Sent: Tuesday, January 26, 2021 4:05 PM
To: Chief Counsel, PHMSA (PHMSA) <phmsachiefcounsel@dot.gov>
Subject: Interpretation of a rule
 
CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links or
open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.

 
Good afternoon.  I am an attorney in private practice in the City of Chicago with
the firm of Fletcher & Sippel.
 
This is a request for an interpretation of a rule.
 
Under 49 CFR 171.78, Private track or Private siding means:
 
(i) Track located outside of a carrier's right-of-way, yard, or terminals where the
carrier does not own the rails, ties, roadbed, or right-of-way, or
 
(ii) Track leased by a railroad to a lessee, where the lease provides for, and
actual practice entails, exclusive use of that trackage by the lessee and/or a
general system railroad for purpose of moving only cars shipped to or by the
lessee, and where the lessor otherwise exercises no control over or
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responsibility for the trackage or the cars on the trackage.
 
The following hypothetical will provide the basis for the question:
 

Customer receives hazardous materials via a common carrier railroad to
unload.  The unloading is done on the customer’s own tracks and land and the
customer  has exclusive use of those tracks  Only customer moves cars on and
off these tracks.   
 
Connecting to the customer’s tracks are the “interchange” tracks.  The
customer’s tracks are connected to one end of the “interchange” tracks and
the railroad connection is on the other end. The “interchange” tracks are used
to exchange cars between the railroad and the customer.
 
The “interchange” tracks are owned by the customer.
 
The “interchange” tracks are located inside a yard owned by the railroad. 
The railroad is leasing the property under the “interchange tracks” to the
customer.
 
The lease is on a non-exclusive basis. This is so railroad can deliver and pull cars
on the “interchange” tracks.  Otherwise, railroad cannot be on the tracks so
exchange of cars would be impossible.  Railroad has no other reason to be on
these tracks.
 
Question:
Are these customer “interchange” tracks considered a “Private track or Private
siding”?
 
Michael Barron
312-252-1511
 
 
Sent from Mail for Windows 10
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