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205 S. Broadway 
P.O. Box 96 
Sterling, KS 67579 

Reference No. 20-0070 

Dear Mr. Ontjes: 

This is in response to your August 28, 2020, email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to shipping papers.  
Specifically, you seek clarification on the requirements pertaining to shipping paper accessibility.   

In your email, you describe a scenario in which one of your drivers was cited by an enforcement 
officer for noncompliance with § 177.817(e) of the HMR.  You state that your driver was at the 
controls of the motor vehicle and the required shipping paper was in a manila folder inside of a 
holder mounted to the inside of the driver’s side door.  You also state that while the shipping 
paper was not tabbed, the shipping paper did appear first in the manila folder.  Finally, you state 
that it is your understanding that the citation by the enforcement officer is incorrect and that the 
HMR allows for the shipping paper to appear first if carried with other papers and to be held in a 
holder mounted to the driver’s side door.  You have requested interpretation of the requirements 
of § 177.817(e) as it relates to your scenario.

It is the opinion of this Office that based on your scenario, your understanding is correct.  
Section 177.817(e)(1) states that the shipping paper must be clearly distinguished by either 
distinctively tabbing it or by having it appear first if it is carried with other shipping papers or 
other papers of any kind.  By having the shipping paper appear first in the folder, it appears that 
your driver has met this requirement.  Section 177.817(e)(2)(i) states that when the driver is at 
the vehicle’s controls, the shipping paper shall be within his immediate reach while he is  



restrained by the lap belt; and either readily visible to a person entering the driver’s compartment 
or in a holder which is mounted to the inside of the door of the driver’s side of the vehicle.  It 
appears that by having the manila folder in a holder which was mounted to the inside of the door 
of the driver’s side of the vehicle, your driver has met this requirement, as well. 

I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely,  

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Hazmat Interps; Dodd, Alice (PHMSA)
Subject: FW: Request for Formal Written Letter of Interpretation
Date: Monday, August 31, 2020 1:01:28 PM
Attachments: Ship Acces.pdf

Dear Alice,

Please see below for a letter of interpretation request.
Please contact our office with any questions.

Thank you,

Sarah (HMIC)

From: Jason Ontjes [mailto:jason.ontjes@jacam.com] 
Sent: Friday, August 28, 2020 3:08 PM
To: PHMSA HM InfoCenter <PHMSAHMInfoCenter@dot.gov>
Subject: Request for Formal Written Letter of Interpretation

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links or
open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.

8/28/2020

Office of Hazardous Materials Standards
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
U.S. Department of Transportation
East Building, 1200 New Jersey Avenue, SE
Washington, DC 20590-001

RE:  Letter of Interpretation

Dear Office of Hazardous Materials Standards:
Jacam Chemicals 2013, LLC (Jacam) requests a letter of interpretation regarding Shipping
Papers 117.817.

One of our drivers was given a violation for 177.817(e).  The enforcement officer cited
“shipping paper not accessible (FMCSR 177.817(e) – in a folder not tabbed.”  Our driver
was at the controls of the vehicle and the shipping paper was located in a manilla folder in a
holder which was mounted to the door on the driver’s side of the vehicle.  The shipping
paper appeared first in the folder.  The agency wants to continue to reference the attached
PHMSA interpretation in their argument for upholding the violation.  The reason that I am
reaching out to you is because I firmly believe that they are incorrect.

The regulations are very clear. 

Larson

20-0070

mailto:INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov
mailto:hazmatinterps@dot.gov
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U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Avenue. SE 
Washington. DC 20590 


Pipeline and Hazardous Materials 

Safety Administration 



MAR 1 5 2011 


Mr. Aubrey Campbell 
Senior Transportation Specialist 
Baker Petrolite Corporation 
12645 West Airport Boulevard 
Sugar Land, TX 77478 


Ref. No. 11-0030 


Dear Mr. Campbell: 


This responds to your letter of January 31, 2011 requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you inquire as to whether 
carrying shipping papers inside a clipboard with a metal cover located beside the driver during 
transportation complies with § 177.817(e)(2)(i). 


The answer to your question is no. The language in § 177.817(e)(2)(i)(B) states that the 
shipping papers must be "either readily visible to a person entering the driver's compartment or 
in a holder which is mounted to the inside ofthe door on the driver's side of the vehicle." In the 
scenario you provide, the clipboard is readily visible, but the fact that it contained shipping 
papers is not apparent. If the metal cover to the clipboard was clearly marked with the 
terminology "Shipping Papers," for example, you would comply with § 177.817( e )(2)(i). 
Furthermore, as you note in your letter, § 177.817(e)(1) requires the driver and the carrier to 
clearly distinguish the shipping paper, if it is carried with other shipping papers or other papers 
ofany kind, by either distinctively tabbing it or by having it appear first. 


I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office at 
202-366-8553. 


Sincerely, 


ge-~~ 
Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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January 31,2011 


Office ofHazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, 
Attn: PHH-10 
U.S. Department ofTransportation 
East Building, 1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 


Re: Letter ofInterpretation 


Dear Office ofHazardous Materials Standards: 


HSE & Regulatory Affairs 


12645 West Airport Boulevard 
Sugar Land, Texas 77478 
Tel: 281-276-5400 
Fax: 281-275-7385 
www.bakerhughes.com 


\/J 1~4er 
fj 177.3/7 


'Sh;ff'~j Paf€rs 
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Baker Petro lite Corporation (BPC) requests a letter of interpretation regarding shipping 
paper accessibility as specified in Title 49 Code ofFederal Regulation (CFR) Part 
I 77.817(e)(2)(i). Our specific issue concerns the phrase, "(B) either readily visible to a 
person entering the driver's compartment or in a holder which is mounted to the inside of 
the door on the driver's side ofthe vehicle." Some ofour drivers keep their shipping 
papers and logbooks inside a metal clipboard to ensure papers do not fly throughout the 
cab in the event of an accident or sudden stop. During a road side DriverNehicle 
Inspection, we received a violation for having the shipping papers inside the metal 
clipboard. The driver was at the control ofthe vehicle and the shipping papers (inside 
metal clipboard) were on the passenger seat within his immediate reach while he was 
restrained by the lap belt. 


BPC believes this violation is unwarranted because the regulations allows for shipping 
papers to not be readily visible according to 177.817(e)(1), where it states," ...Clearly 
distinguish the shipping paper, ifit is carried with other shipping papers or other papers 
of any kind, by either distinctively tabbing it or by having it appear fIrst ... " In this 
case, the shipping paper may not be "readily" visible to a person entering the driver's 
compartment because it may be under other papers although tabbed. In our case, the 
shipping papers were not readily visible because they were under the metal cover on the 
clipboard, yet on top ofother papers inside the metal clip board. 



http:www.bakerhughes.com





§177.817 Shipping papers.
(e) Shipping paper accessibility—accident or inspection. A driver of a motor vehicle
containing hazardous material, and each carrier using such a vehicle, shall ensure that the
shipping paper required by this section is readily available to, and recognizable by,
authorities in the event of accident or inspection. Specifically, the driver and the carrier
shall:
(1) Clearly distinguish the shipping paper, if it is carried with other shipping papers or other
papers of any kind, by either distinctively tabbing it or by having it appear first; and
(2) Store the shipping paper as follows:
(i) When the driver is at the vehicle‘s controls, the shipping paper shall be: (A) Within his
immediate reach while he is restrained by the lap belt; and (B) either readily visible to a
person entering the driver‘s compartment or in a holder which is mounted to the inside of
the door on the driver‘s side of the vehicle.
(ii) When the driver is not at the vehicle‘s controls, the shipping paper shall be: (A) In a
holder which is mounted to the inside of the door on the driver‘s side of the vehicle; or (B)
on the driver‘s seat in the vehicle.
 
As I mentioned before, our driver had the shipping paper in a manilla folder, inside the
driver’s side door pocket, and it appeared first.  In the regulations, the verbiage states that
there are two options to comply.  Within 177.817(e)(2)(i)(b) there are the words “either” and
“or” which alludes to two separate options for storing shipping papers.  The first being that it
is “readily visible to a person entering the driver’s compartment”, with the second option
being “in a holder which is mounted to the inside of the door on the driver’s side of the
vehicle.”  We were utilizing the second option by storing our shipping paper “in a holder
inside of the door on the driver’s side of the vehicle” which is after the “or” in the regulation. 
The argument that it has to be “readily visible” is countered with the “either” and “or” in the
regulation giving us an additional way to be compliant.  It also states in 177.817(e)(1) that it
has to be clearly distinguishable, if it is carried with other shipping papers or other papers of
any kind, by… either distinctively tabbing it or by having it appear first. Our shipping paper
appeared first, again, adhering to the regulation because of the “or” option that it gives us. 
177.817(e) tells us how to be compliant carrying shipping papers.  In the last sentence it
states “Specifically, the driver and carrier shall:”  We complied with the regs and were
issued a violation because of it and I believe it to be erroneous
 
Sincerely,
 

Jason Ontjes
DOT/Fleet Manager
Jacam Chemicals 2013, LLC
205 S. Broadway
P.O. Box 96
Sterling, KS  67579
Office – (620) 278-3355
Mobile – (620) 960-6880
jason.ontjes@jacam.com
 

mailto:jason.ontjes@jacam.com


CONFIDENTIALITY NOTICE: This communication and any attachments contain proprietary and confidential
information. If you are not the intended recipient, DO NOT read, copy, store, disseminate, or rely on this
communication or any attachments. If you have received this communication in error, please notify me immediately
of the error by reply e-mail or by telephone at 580-256-1231. Thank you.
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