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Dear Mr. Muñoz: 

This letter is in response to your August 4, 2020, email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to service equipment for United 
Nations (UN) cylinders as it relates to certain ISO standards.  You state you have a UN cylinder 
filled with a liquid extinguishing agent charged with a compressed gas, and the cylinder is 
equipped with pressure gauges and switches mounted to a quick release valve.  Furthermore, you 
reference ISO 17871:2015, incorporated by reference in § 173.301b(c), and you indicate your 
understanding that section 4.2.6 of this standard provides additional requirements to those in ISO 
10297:2014 as it relates to specification standards for service equipment under § 178.71(d).  You 
also note that a recent update to ISO 17871 (2020) indicates that the valve burst test pressure is 
to be calculated at 1.5 times the valve test pressure, which is consistent with the same 
requirement for liquefied gases in ISO 10297:2014.  Finally, you note your understanding that 
the instruction in section 4.2.6 of ISO 17871:2015 is that the valve test pressure must be at least 
the developed pressure of a full gas cylinder at 65 °C and will never exceed the test pressure of 
the pressure receptacle (i.e., the UN cylinder). 

You ask whether pressure gauges and switches mounted to quick release valves covered under 
ISO 17871:2015 comply with the hydraulic burst pressure test requirement when successfully 
tested (e.g., no visible deformation or burst) at 1.5 times the developed pressure of a full gas 
cylinder at 65 °C regardless of the test pressure marked on the cylinder.   

The answer to your question is no.  The pressure gauge and switches mounted to the quick 
release valve must meet the burst test requirement of the cylinder that is being used.  
Furthermore, for purposes of performing the hydraulic burst pressure test in ISO 10297:2014, the 
formula you describe is used to determine the value of the burst test pressure.  However, for 
purposes of § 178.71(d)(1), UN pressure receptacle equipment (e.g., a quick release valve) that is 
subjected to pressure must be designed and constructed to withstand at least 1.5 times the test 
pressure of the pressure receptacle.  Therefore, if the calculated valve burst test pressure is less 



  
 
 

 
 

than 1.5 times the marked cylinder test pressure, the performance standard of § 178.71(d)(1) 
would not be achieved.  Please also note that for purposes of ISO 10297:2014, section 6.3, valves 
designed to incorporate pressure gauges or pressure indicators must have the devices installed for 
testing, except for the hydraulic burst pressure test. 
 
I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Dirk Der Kinderen 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Dear Yul, Dear Sirs,

We have received the attached letter of interpretation. Going little deeper on the details of that
letter, we came to the following exposed approach. Please see below explanation and additional
question we would like you to answer.

Thanks.

Your letter reference No 20-0029 in response to our letter dated April 1, 2020, are referring to final
rule HM-215O published by PHMSA where ISO10297:2014 is incorporated by reference. It should be
noted that also ISO17871:2015 has also been incorporated by the mentioned final rule.

The application we are looking at is liquid extinguishing agents charged with compressed gases and
pressure gauges and pressure switches that are mounted on valves covered by ISO17871 (quick
release valves).

ISO17871:2015, 4.2.6 introduces additional requirements to ISO10297:2014, 6.6.2. According to this
additional requirements Pvt (valve test pressure) is determined as the developed pressure of a full gas
cylinder at 65ºC and this pressure shall never exceed the test pressure of the pressure receptacle.
Pvbt is typically calculated as 1.5 times Pvt. So in these cases the reference to the test pressure
marked on the cylinder may not be applicable.

NOTE: ISO17871:2020 4.2.7 (recently published), though not included of HM215O, fills a potential
gap on how Pvbt is to be calculated, establishing that Pvbt for extinguishing agents charged with
compressed gases is to be calculated as 1.5 time Pvt as for liquefied gases.

NOTE: The developed pressure of a full gas cylinder at 65ºC shall never exceed the test pressure of
the pressure receptacle.

So, taken the above into consideration and given that now ISO10297:2014 and ISO17871:2015 have
been incorporated by reference and restricting the scope of the question number 1 that was originally
posed to this specific case, we ask the following:

QUESTION:
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08740  Sant Andreu de la Barca, Spain  


Reference No. 20-0029 


Dear Mr. Muñoz:  


This letter is in response to your April 1, 2020, email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to United Nations (UN) 
cylinders.  You state that you intend to use higher pressure rated UN cylinders for fire 
extinguishing systems that typically have used lower pressure rated UN cylinders.  Specifically, 
you ask about the applicability of specification and testing requirements, including ISO 10297, 
for valve accessories, such as pressure gauges and switches.  


Please note, PHMSA recently published a final rule, HM-215O [85 FR 27810], which 
incorporated by reference (IBR) the newest versions of various international hazardous materials 
standards to include ISO 10297:2014.  All valves subject to the requirements of ISO 10297:2014 
had an effective date of May 11, 2020, with a delayed compliance date of May 10, 2021.  


We have paraphrased and answered your questions as follows: 


Q1. You ask whether service equipment, such as pressure gauges and pressure switches, are 
subject to the requirement to withstand 1.5 times the test pressure of the receptacle as 
specified for in § 178.71(d)(1).  


A1. The answer is yes.  Section 178.71(d)(1) requires that equipment subject to pressure must be 
designed and constructed to withstand at least 1.5 times the test pressure of the 
receptacle.  


Q2. You ask whether service equipment, as specified in § 178.71(d)(1), meets the design and 
construction requirement to withstand 1.5 times the test pressure of the pressure 
receptacle if permanent deformation is observed, but the equipment does not burst and no 
components are ejected during testing.  


A2. The answer is no.  If permanent deformation occurs on the valve during the test, this is 
considered a failure for the pressure receptacle’s service equipment.  In accordance with 
ISO 10297:2014, cylinder valves must be capable of withstanding a hydraulic pressure 







test of 1.5 times the test pressure of the cylinder for 2 minutes without permanent 
deformation (emphasis added), leak, or rupture.  


Q3. You ask what type of documentation would be sufficient to demonstrate that a valve
and its accessories meet the design and construction (e.g., burst pressure) requirements 
in § 178.71(d).  Specifically, you ask whether a vendor’s safety data sheet that  
demonstrates that a valve and its accessories meet specification for burst pressure is 
acceptable documentation demonstrating compliance.


A3. If a valve manufacturer or a third-party testing lab can certify the valve and its accessories 
comply with ISO 10297:2014 and the valve is appropriately marked to demonstrate 
compliance, then that is sufficient.  


Q4. You ask whether there are requirements to test at a given sampling rate at 1.5 times the test 
pressure even if a burst test cannot be implemented as part of the manufacturing process 
for the valve and its accessories.  Further, you ask how a sampling rate would be 
established to meet the requirement.  


A4. The answer is no, there is no specified sampling rate.  In accordance with ISO 10297:2006, a 
minimum number of test samples are required, but this is dependent on the number of 
variant types to be tested.  In ISO 10297:2014, the number of test samples for testing a 
valve was clarified to include, pressure gauges or pressure indicators (see 
ISO 10297:2014, Section 6.3).  However, no sampling rate is specified in either edition; 
the valve manufacturer selects a sampling rate that sufficiently indicates achievement of 
the design and construction standard.  


I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance. 


Sincerely, 


Dirk Der Kinderen  
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 











 
For liquid extinguishing agents charged with compressed gases, do pressure gauges and pressure
switches mounted on valves covered by ISO17871:2015 as service equipment for UN cylinders comply
the hydraulic burst pressure test requirement when successfully tested (no visible deformation or
burst) at 1.5 times the developed pressure of a full gas cylinder at 65ºC, regardless of the test
pressure marked in the cylinder.
 
 
 
Best regards / Atentamente,
Oliver Sánchez Muñoz 
R&D Engineer 
Johnson Controls
+34 673838438 direct 

oliver.sanchez.munoz@jci.com
@johnsoncontrols.com
www.johnsoncontrols.com 

Johnson Controls 
Josep Ros i ros, Naves 23. P.I. La Clota. 
08740  Sant Andreu de la Barca 
Spain
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