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Dear Mr. Railsback: 
 
This letter is in response to your April 22, 2020, email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the transportation of internal 
combustion engines and combustible liquids.  Specifically, you describe a scenario involving 
equipment containing an internal combustion engine with a 150-gallon fuel tank.  The engine 
and fuel tank contain diesel fuel with a flashpoint of 125 °F, which has been reclassified as a 
combustible liquid in accordance with § 173.120(b).   
 
We have paraphrased and answered your questions as follows: 
 
 
Q1. You ask whether an internal combustion engine containing diesel fuel with a flash point 

of 125 °F meets the definition of “hazardous material” in § 171.8. 
  
A1. The answer is yes.  Internal combustion engines containing a flammable or combustible 

liquid fuel are classified as a hazardous material (see “UN3528, Engine, internal 
combustion, flammable liquid powered, 3”). Please note that exceptions from part, or all, 
of the HMR are offered to UN3528 (see §§ 173.220(h) and 176.906), and to combustible 
liquids (see § 173.150(f)). 

  
Q2. You ask whether an internal combustion engine’s 150-gallon fuel tank, which contains a 

combustible liquid, meets the definition of a “hazardous material” in § 171.8. 
  
A2. The answer is yes. Fuel tanks that are part of the equipment they power are covered under 

the description for the engine (UN3528, see above).  If the fuel tank is transported 
separately from the equipment it is intended to power, the fuel inside must be described 
and transported in accordance with applicable HMR requirements or exceptions (see 
§ 173.150(f)(2) for exceptions provided to bulk packages of combustible liquids).   

  
 



 
 

As defined under § 171.8, “hazardous material” means a substance or material that the Secretary 
of Transportation has determined is capable of posing an unreasonable risk to health, safety, and 
property when transported in commerce, and has designated as hazardous under section 5103 of 
Federal hazardous materials transportation law (49 U.S.C. 5103). The term includes hazardous 
substances, hazardous wastes, marine pollutants, elevated temperature materials, materials 
designated as hazardous in the Hazardous Materials Table (see 49 CFR 172.101), and materials 
that meet the defining criteria for hazard classes and divisions in part 173 of this subchapter. 
 
An internal combustion engine containing flammable or combustible liquid fuel continues to 
meet the definition of “hazardous material” in § 171.8 even when transported under an exception 
that provides relief from part, or all of the requirements of the HMR.  However, if the engine and 
fuel tank are purged of fuel in accordance with § 173.220(a), and the engine contains no other 
hazardous materials, then the engine would no longer be considered a “hazardous material” as 
defined in § 171.8. 
 
I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance.  
 
Sincerely,  
 
 
 
Dirk Der Kinderen 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
 



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Hazmat Interps
Subject: FW: Hazmat clarification request
Date: Wednesday, April 22, 2020 4:16:45 PM

Alice and Ikeya,

Below is a request for letter of interpretation.

Thanks,

Jonathon, HMIC

If I’m transporting equipment with an internal combustion engine, powered by diesel fuel, with a
flash point of 125° F, that I’ve reclassed as a combustible liquid, per 173.120(b), will this equipment
still meet the definition of a Hazardous Material, per 171.8? Will the associated 150 gallon fuel tank,
containing diesel fuel, reclassed as a combustible liquid, per 173.120(b), that directly supplies said
equipment, meet the definition of a Hazardous Material, per 171.8?

I am requesting a written response to these questions.

Respectfully

Rex Railsback, HazMat Specialist
913-568-3001
312 Lawrence Ave
Lawrence, KS 66049
rex@hazmatgeek.com
www.hazmatgeek.com

This electronic message and any files transmitted contains information from Railsback HazMat Safety Professionals,
LLC which is privileged, confidential or otherwise the exclusive property of the sender or intended recipient. If you
are not the designated recipient, please be aware that any dissemination, distribution or copying of this
communication is strictly prohibited. 

If you have received this electronic transmission in error, please notify us by telephone 913-568-3001, or by
electronic mail (by replying to the sender) and promptly destroy the original transmission. 

Patrick 
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