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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

May 19, 2020
Mark B. Hawk
Packaging Management Council Coordinator
8116 Villa Grande Lane

Knoxville, TN 37938
Reference No. 20-0031
Dear Mr. Hawk:

This letter is in response to your April 9, 2020, letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to Class 7 (radioactive)
materials not listed in the §§ 173.435 or 173.436 tables.

We have paraphrased and answered your questions as follows:

Q1.  You ask whether the name of each radionuclide needs to be listed on the shipping paper
when none of the radionuclides are found on the §§ 173.435 or 173.436 tables.

Al.  The answer is no, unless the Class 7 (radioactive) material is a mixture. In accordance
with § 172.203(d)(1), the name of each radionuclide listed in the § 173.435 table must be
displayed on the shipping paper. Furthermore, § 172.203(d)(1) requires that if the
Class 7 (radioactive) material is a mixture of radionuclides, the names of the
radionuclides that need to be displayed on the shipping paper are to be determined in
accordance with § 173.433(g). Therefore, if the shipment is not a mixture of
radionuclides, and the radionuclide is not found on the § 173.435 table, the name of the
radionuclide is not required to be on the shipping paper. However, it is permissible to list
the radionuclide on the shipping paper even if it is not listed on the § 173.435 table.

Q2.  You ask whether the name of each radionuclide needs to be listed on the label when none
of the radionuclides are found on the §§ 173.435 or 173.436 tables.



A2.  The answer is no, unless the Class 7 (radioactive) material is a mixture. In accordance
with § 172.403(g)(1), except for LSA-1 material, the name of each radionuclide listed in
the § 173.435 table must be displayed on the label. Furthermore, § 172.403(g)(1)
requires that if the Class 7 (radioactive) material is a mixture of radionuclides, with
consideration of space available on the label, the radionuclides that must be shown must
be determined in accordance with §173.433(g). Therefore, if the shipment is not a
mixture of radionuclides, and the radionuclide is not found on the § 173.435 table, the
name of the radionuclide is not required to be on the label. However, it is permissible to
list the radionuclide on the label even if it is not listed on the § 173.435 table.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.
Sincerely,

V2

Dirk Der Kinderen
Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division



April 9, 2020

Standards and Rulemaking Division

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA)
U.S. Department of Transportation (DOT)

East Building

1200 New Jersey Avenue, SE

Washington, CE 20590-0001

Subject: Request for Clarification Concerning Unlisted Isotopes in 49 CFR 173.435
Dear Sir/Madam:

A clarification is requested as to what isotopes or default values are to be listed on shipping
papers and labels when the unlisted isotopes are the within the 95% of isotopes being shipped or
when they are the only isotope in the shipment.

Background:

DOT regulations have provisions in 49 CFR 173.433 for determining radionuclide values and for
the listing of radionuclides on shipping papers and labels. Paragraph (b) of this section allows the
use of Tables 7 and 8 for individual radionuclides which are not listed in the tables in 173.435 or
173.436. In addition, paragraph (g) of the same section gives the formula for determining the
radionuclides which must be listed on the shipping papers and labels in accordance with Sections
172.203 and 172.403.

e Section 172.203 states that the description for a shipment of Class 7 material must
include the name of each radionuclide in the Class 7 material that is listed in 173.435.

e Section 172.403 (g) (1) states that for the contents, except for LSA-I, the names of the
radionuclides are taken from the listing of radionuclides in the 173.435 table. For
mixtures, the radionuclides that must be listed must be determined in accordance with
Paragraph 173.433.

Examples of shipments of radioactive material with constituents which are not listed in the table
and for which there appears to be no provisions on what to list on shipping documents papers
and labels are:

e Example 1: A shipment that has recently occurred includes Einsteinium and Fermium
that were previously listed in 173.435; however, around 2004 when the Q system was
introduced, Einsteinium and Fermium were removed from the table.

e Example 2: A shipment that includes Po-209 for which Po-209 has never been in the
table.

Question: What provision(s) provide guidance required to meet shipping paper and labeling
requirements identified above and if there are no provisions, what does DOT require of shippers
to address this issue?



Your clarification of this issue will be appreciated.
Respectfully,

Dokl Yhou,

Mark B. Hawk

Packaging Management Council Coordinator
8116 Villa Grande Lane,

Knoxville, TN 37938

Phone: 865-250-3300

Email: hawkn14@email com
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