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May 4, 2020 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC  20590  

Ms. Kristie Absher 
Senior Consultant 
Environmental Resource Center 
101 Center Pointe Dr. 
Cary, NC  27513-5706 
 
Reference No. 20-0020 
 
Dear Ms. Absher: 
 
This letter is in response to your March 4, 2020, letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to hazardous materials 
communication requirements for marine pollutants shipped domestically when not subject to the 
HMR.  In your letter, you describe a scenario where your company receives packages shipped to 
the United States by vessel that have markings and labels that do not comply with those required 
in the International Maritime Dangerous Goods Code (IMDG Code).  Specifically, you state that 
the Class 9 labels and the UN number markings are smaller than what is authorized in the IMDG 
Code. 
 
We have paraphrased and answered your questions as follows: 
 
Q1. In a previous Letter of Interpretation on this subject issued on December 23, 2013, under 

Reference No. 13-0192, PHMSA stated: “The marking and labels that were required to 
be affixed to the packages for transportation by vessel in accordance with the IMDG 
Code need not be removed or covered for subsequent domestic transportation.”  You ask 
whether the labels and UN number markings may remain on the packages even if they do 
not comply with the IMDG Code. 

  
A1. In general, the answer is no.  However, in the scenario described in your letter, provided 

the labels and UN markings meet the design and visibility specifications of the IMDG 
Code and are of a size that is legible on the packaging, even though smaller than what is 
authorized in the IMDG Code, it would be allowable for them to remain on the packages.  
It should be noted that shipments that have labels and markings that are undersized, even 
when not regulated, are likely to experience delays.   

  
Q2. Section 171.22 specifies authorizations and conditions for the use of international 

standards and regulations.  You ask whether a domestic importer is required to notify the 
international party responsible for shipping a material that is not subject to the HMR but 
does not comply with the IMDG Code. 



 

 
 

  
A2. The answer is no, provided any potential violation of the IMDG Code would have 

occurred outside the United States as defined in § 171.8 and the material is not subject to 
the HMR.  However, in this instance, the United States Coast Guard would conduct 
inspections based on the requirements of the IMDG Code, the regulations utilized for 
transportation, and could take enforcement action if the full shipment is not in 
compliance with the IMDG Code.  We recommend that the importer communicate the 
violation to the international shipper to prevent continued complications and delays in 
future shipments. 

 
I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance.  
 
Sincerely, 
 
 
 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Dodd, Alice (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Wednesday, March 4, 2020 2:19 PM 
Hazmat lnterps 

Subject: 
Attachments: 

FW: Request for interpretation 
RequestforlnterpretationAbsherMarch2020.docx; Kristie Absher LOl.docx 

Hello Alice and lkeya, 

· Attached is a request for letter of interpretation. 

Thanks, 

Jonathon, HMIC 

From: Kristie Absher [mailto :kabsher@ercweb.com] 
Sent: Wednesday, March 4, 2020 12:21 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov> 
Subject: Request for interpretation 

Dear DOT Representative: 

Attached is a letter requesting an interpretation on importing marine pollutants the reshipping them 
domestically. 

If I need to mail the request instead, please let me know. 

Thank you , 
Kristie Absher 
Environmental Resource Center 
101 Center Pointe Dr. 
Cary, NC 27513 
919-469-1585 X 402 
919-342-0807 fax 
kabsher@ercweb.com 
http://www.ercweb.com 

We appreciate customers like you, help us grow by leaving us a review at https://goo.gl/uZXmlL 
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March 4, 2020 

Mr. Shane Kelley 
Director, Standards and Rulemaking Division 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-IO) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Kelley: 

I have some questions on importing marine pollutants that are regulated by IMDG Code but not by 
DOT. 

A U.S. company imports IMDG Code marine pollutants that are classified as UN 3077, Environmentally 
hazardous substance, solid, n.o.s., 9, III or UN 3082, Environmentally hazardous substance, liquid, 
n.o.s., 9, III. The packages have marks and labels that do not comply fully with the IMDG Code. 
Specifically, the Class 9 labels and UN number marks are smaller than the IMDG Code requires. The 
other marks are correct. 

The imported materials are not regulated by DOT or when reshipped domestically. Based on previous 
interpretations, including Ref. No. :13-0192, the U.S. company is not required to remove or cover the 
international vessel hazard marks and labels for subsequent domestic transportation. 

Does the exception from removing or covering the vessel hazard marks and labels apply even when the 
marks and labels do not comply with the IMDG Code? 

Does the U.S. company who imports the materials have any requirements related to 49 CFR 171.22(f)? 
For example, does the importer have to notify the overseas shipper and/or forwarding agent at the place 
of entry into the U.S. , about the erroneous sizes of the label and UN number mark? Again, the material 
is not regulated as hazardous for domestic shipments. 

Thank you for your assistance with these questions. 

Sincerely, 

Kristie Absher 
Senior Consultant 
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