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May 6, 2020 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC  20590  

Mr. Adrian Medina 
Logistics Coordinator 
Oxyde Chemicals, Inc. 
225 Pennbright Drive 
Suite 101 
Houston, TX  77090 
 
Reference No. 20-0007 
 
Dear Mr. Medina: 
 
This letter is in response to your January 21, 2020 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the marking of portable 
tanks.  You state that your company purchases hazardous materials from a supplier and the 
supplier, in turn, hires a pre-carriage carrier to execute the surface transport portion of the 
movement.  You state that this activity consists of picking up the empty portable tank, 
transporting it to the loading facility, and then, afterfilling the tank, transporting the filled 
portable tank to the port where it will wait for the vessel leg of the shipment to occur.   
 
Further, you cite § 172.300(b) which states “when assigned the function by this subpart, each 
carrier that transports a hazardous material shall mark each package, freight container, and 
transport vehicle containing the hazardous material in the manner required by this subpart.”  You 
also cite § 172.326(a) which states “no person may offer for transportation or transport a portable 
tank containing a hazardous material unless it is legibly marked on two opposing sides with the 
proper shipping name specified for the material in the § 172.101 table.  For transportation by 
vessel, the minimum height for a proper shipping name marked on a portable tank is 65 mm (2.5 
inches); except that portable tanks with a capacity of less than 3,000 L (792.52 gallons) may 
reduce the marking size to not less than 12 mm (0.47 inches).”  Your questions are summarized 
and answered below: 
 
Q1: You ask whether the HMR addresses who should provide the markings of the proper 

shipping name on portable tanks. 
 
A1:  Provided the supplier described in your letter performs all offeror and carrier functions, 

the supplier is responsible for ensuring the shipments conform to the requirements of the 
HMR.  Specifically, an offeror is responsible for ensuring proper labeling and shipping 
papers as specified in §§ 172.200, 172.204, and 172.400; and an offeror or carrier (when 
assigned the function) is responsible the for marking and placarding requirements (if 
required) in accordance with §§ 172.300 and 172.500, respectively.   



 

 
 

 
Please note that if you or anyone else performs any pre-transportation functions (as 
defined in § 171.8) related to the shipment of the portable tanks, including securing the 
closure on a package, preparing a shipping paper, providing emergency response 
information, or certifying that a shipment is in proper condition for transportation in 
conformance with HMR requirements, that person is also responsible for compliance 
with the HMR. 

 
Q2: You ask whether the HMR addresses who should place the markings of the proper 

shipping name on opposing sides of a portable tank as described in § 172.326(a). 
 
A2: See A1. 
 
I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance.  
 
Sincerely,  
 
 
 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



OXYDE CHEMICALS, INC. 
January 21, 2020 

Mr. Shane Kelley 
Director, Standards and Rulemaking Division 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Kelley, 

This is a request for formal clarification to determine the responsible party for marking a portable tank 

Oxyde Chemicals, Inc. is a chemical trader who is based out of Houston, TX. In our day-to-day operations, 

we purchase product from a supplier in Philadelphia, PA. and simultaneously hire a portable tank (lsotank) 

operator to export it on our behalf; they in-turn, hire a pre-carriage carrier to execute the land portion of 

the transport which is to pick up the empty portable tank, transport it to the loading facility, and then 

upon load-completion, transport it to the Ocean port where it will wait for the Main-Carriage to begin . 

. a) ·· Does the regulation address who should provide mark;i11gs with the proper shipping :name for 

-portable tanks? And further, 

b) Does the regulation address who should adhere the markings with the proper shipping name onto 

the two opposing sides as described in §172.326, a 

As defined in§ 171.8, a "person who offers" or "offeror" means any person who does either or both of 

the following: (1) performs, or is responsible for performing, any pre-transportation function required 

under this subchapter for transportation of the hazardous material in commerce; or (2) tenders or makes 

the hazardous material available to a carrier for transportation in commerce . Any person that is 

determining the hazard class of a hazardous material, selecting a packaging, filling a package, securing a 

closure, or marking a package to indicate that it contains a hazardous material, etc. is also considered an 

offeror (see§ 171.l(b)). 

I also read the fol!owing paragraphs in Part 172➔ Subpart D; but I am still not clear in how to determine 

who is responsible_fqr the above questions . . 

§172 .300, b when assigned the function by this subpart, each carrier that transports a hazardous material 

shall· mark each package; freight container, and transport vehicl~-containing the hazardous material in the 

manner required by this subpart. 
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§172 .326, a Shipping name. No person may offer for transportation or transport a portable tank 

containing a hazardous material unless it is legibly marked on two opposing sides with the proper shipping 

name specified for the material in the §172 .101 table . 

Logistics Coordinator 
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