
 
U.S. Department                                         
of Transportation     

Pipeline and Hazardous  
Materials Safety  
Administration 

April 17, 2020 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC  20590  

Corporal Casey Jones 
Texas Department of Public Safety 
Texas Highway Patrol – Commercial Vehicle Enforcement 
600 W. Kilpatrick 
Cleburne, TX  76033 
 
Reference No. 20-0003 
 
Dear Corporal Jones: 
 
This letter is in response to your January 16, 2020, letter requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to placarding.  
Specifically, you ask about the proper location for placards for compliance with the placement 
and visibility requirements in §§ 172.504 and 172.516. 
 
We have paraphrased and answered your questions as follows: 
 
Q1. You provided pictures in which a placard is displayed on the front face of the cargo tank 

portion of a truck (visible from the front on one side), and displayed on the “headache 
rack” of flatbed trucks, instead of the cab portion of the transport vehicle.  You ask 
whether the front placard must be attached to the front of a unit truck (i.e., grille or front 
bumper). 

  
A1. The answer is no.  The HMR do not limit the placement of the front placard to the truck 

cab; placement on the tank portion of the truck is appropriate and placement on a 
“headache rack” is acceptable (see Letter Ref. No. 19-0124), so long as it is visible when 
facing the front of the truck.  However, we have concerns that the placement of the 
placard shown in the picture of the bobtail truck you submitted does not appear to fully 
meet the visibility requirements, as the placard is obscured by the truck’s mirror and 
appears to be visible from only one side of the truck.  Although, from the picture alone, 
we cannot tell if there is another placard on the opposite side of the cab. 

 
Q2. You ask whether side placards must be placed on the outermost edge of a vehicle or what 

distance inward from the outermost edge is appropriate for side placards. 
   
 
 
 
 



 

 
 

A2. The answer is no.  Appropriate placard placement is not limited to the outermost edge of 
the truck.  The HMR do not specify a distance from the edge of the side of a transport 
vehicle at which a placard is required.  Any location that satisfies the conditions of 
§ 172.516 is suitable for placard placement. 

  
 

I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance.  
 
Sincerely, 
 
 
 
Dirk Der Kinderen 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
 



Dodd, Alice (PHMSA} 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Friday, January 17, 2020 11 :55 AM 
Hazmat lnterps 

Subject: 
Attachments: 

FW: Request for PHMSA letter of interpretation 
Placard lnterp.pdf; INTERP CASEY JONES.docx 

Hello Alice and lkeya, 

Attached is a request for interpretation. 

Thanks, 

Jonathon 

From: Jones, Casey [mailto:Casey.Jones@dps.texas.gov] 
Sent: Thursday, January 16, 2020 1:00 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov> 
Subject: Request for PHMSA letter of interpretation 

Please see attached interpretation request. 

Corporal Casey Jones 
Commercial Vehicle Enforcement 
Texas Highway Patrol Division 

1 



Hello Alice and lkeya, 

The caller provided many letters of interpretation (13-0086, 14-0183, 88-0045, 00-0192, 99-0048) that 

discuss the proximity of placards to the actual ends or sides of the vehicle. Ultimately the caller wants to 

know what is close enough to be considered on the end or side. 

Thanks, 

Jonathon 



TEXAS DEPARTMENT OF PUBLIC SAFETY 

STEVEN C. McGRAW 
DIRECTOR 

SKYLOR HEARN 
FREEMAN F. MARTIN 
RANDALL B. PRINCE 
DEPUTY DIRECTORS 

January 16, 2020 

5805 N LAMAR BLVD• BOX 4087 • AUSTIN, TEXAS 78773-0001 
512/424-2000 

www.dps.texas.gov 

Hazardous Materials Standards and Rulemaking 
U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

Re: Letter of Interpretation for Placard Placement 49 CFR § 172.504 

Dear Sir or Madam, 

COMMISSION 
STEVEN P. MACH, CHAIRMAN 

A CYNTHIA LEON 
STEVE H. STODGHILL 

There is some confusion not only with industry but also with enforcement when it comes to the proper placement of a 
placard on a transport vehicle when placards are required. The wording in 172.504 simply states "on each side and each 
end" which does seem self-explanatory. Past interpretations seem to contradict themselves or just not clarify the 
difference between the placement requirement of 172.504 and the visibility requirement of 172.516. More specifically, 
the confusion seems to be what is considered to be the actual ends and sides of a transport vehicle. The idea that a 
placard simply has to be visible to the direction it is facing is the prevailing thought. I have included some photos of 
single unit trucks that have a front placard which is facing and visible to the front, but are located behind the cab of the 
truck, not on the actual front end of the truck. I am also including a photo of a flatbed semi-trailer which is displaying 
its side placard on a placard holder that has been mounted approximately 7.5 inches inward from the actual side of the 
trailer. This placement seems to be practical to help minimize damaging the placard, but is not the actual side of the 
trailer. Some carriers have even mounted the side placard to the trailer main frame rail under the flatbed which is 
approximately 2.5 feet inward from the outer edge of the trailer. 

I. When a transport vehicle is required to be placarded, does a front placard have to be on the actual front end of 
a single unit truck (the grille or front bumper)? 

2. When a transport vehicle is required to be placarded, do side placards have to be placed on or at the actual 
outermost edge ofa vehicle? If not, what would be an appropriate distance inward from the outermost edge? 

Respectfully Submitted, 

CpLC$e~fl--- · 
Texas Dept. of Public Safety 
Texas Highway Patrol- Commercial Vehicle Enforcement 
600 W. Kilpatrick 
Cleburne, TX 76033 
(817) 202-2450 

EQUAL OPPORTUNITY EMPLOYER 
COURTESY• SERVICE• PROTECTION 
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