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Materials Safety 
Administration 
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Clifford Bartley 
Matson 
426 N 44th Street 
Suite 250 
Phoenix, AZ 85008 

Reference No. 19-0130 

Dear Mr. Bartley: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your December 5, 2018, letter and subsequent phone conversations 
with my staff requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 
Parts 171-180) applicable to limited quantity shipments by vessel. You explain that your 
company ships Division 2.1 aerosol cans by vessel as a limited quantity material, noting that the 
aerosol cans are transported in temperature controlled refrigerated containers. 

Your questions are paraphrased and answered as follows: 

QI: You reference both§ 176.80, which states that cargo moving in limited quantities is 
exempt from the segregation requirements, when loaded in transport vehicles and fright 
containers and§ 176.200(t), which states that Class 2 flammable materials shipped by 
vessel may only be shipped in a power refrigerated temperature controlled container that 
has equipment capable of preventing ignition of flammable vapors by having a non­
sparking or explosion-proof electric fitting with the cooling compartment. Specifically, 
you ask whether the requirements in § 176.200(t) of the HMR apply to limited quantity 
shipments of Division 2.1 flammable gases. · 

Al: The answer is yes. The requirements of§ 176.200(t) would apply to limited quantities 
of a Division 2.1 flammable gas. 

Q2: You reference the International Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code, noting that 
sections 3.4.3 and 3.4.4 exempt limited quantity shipments from stowage and 
segregation. You also express your belief that section 7.3 .7 does not apply to limited 
quantity shipments by vessel. Specifically, you ask whether limited quantities can be 
shipped in accordance with the IMDG Code if at least one leg of the transport is by vessel 
and, if so, whether the shipment would be subject to the provisions in section 7.3. 7.6.3 of 
the IMDG Code. 



A2: The answer is yes. Provided at least one leg of transport is by vessel, limited quantities 
can be shipped in accordance with the IMDG Code. While you are correct that limited 
quantities of hazardous materials shipped under the IMDG Code are exempt from 
stowage and segregation requirements, limited quantity shipments of Division 2.1 
compressed gases would still be subject to the requirements in section 7.3.7.6.3. Similar 
to§ 176.200(±) of the HMR, section 7.3.7.6.3 of the IMDG Code requires use of 
explosion proof electrical fittings when flammable gases are shipped in containers that 
require temperature control for commercial reasons, rather than safety reasons. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Mr. Shane Kelley, Director 
Standards and Rulemaking Division 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Attn: PHH-10, U.S. Department of Transportation, East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington, DC 20590-0001 

Request for a "Letter oflnterpretation" 

Dear Mr. Kelley: 

December 5, 2018 

Matson,, 
Clifford Bartley 
Manager Dangerous Goods 
426 N. 44th Street 
Suite 250 
Phoenix, AZ85008 

Matson is one of the United States largest American Flag vessel carriers. Our vessels provide the transportation 
needs for the Jones Act locations of Hawaii, Alaska and Guam as well as servicing some of the international 
cargo transportation needs of foreign locations off the west coast. As a US Flag carrier who also services the 
international community, we are regularly challenged in meeting the regulatory requirements of the HMR and 
the IMDG Code as we seek to provide the transportation needs of Jones Act locations that depend on the 
shipping industry for their survival. Ensuring regulatory compliance in a dynamic regulatory environment 
sometimes lead to finding gaps caused by unintentional consequences of regulatory changes. 

The offshore domestic locations have been serviced by domestic water carriers for well over 50 years. Many 
products that originally moved under the ORM-D classification now moves as Limited Quantities. These 
product are of various hazmat classes. These products initially moved without shipping paper by highway, rail 
and water but under the reclassification scheme, they now move with hazmat documentation by vessel. This 
has caused a potential issue with the class 2.1 aerosols that now move under the "Limited Quantity" exception 
in refrigerated containers. I am writing for a "Letter oflnterpretation" to clarify the issue of "Limited 
Quantities" in refrigerated containers. 

My question is can class 2.1 Limited Quantity cargo be transported in temperature controlled refrigerated 
containers? 

Many of the food supplies have in the past shipped the "Reddi Whip" and other 2.1 products that have a 
flammable gas propellent in temperature controlled refrigerated containers. Products of this nature and others 
now move under the "Limited Quantity" exception. Other non-food suppliers ship these 2.1 products in reefers 
to places like Alaska to maintain the stability of the products. If they become too cold, they are unusable for the 
purpose intended. 

The IMDG Code exempts "Limited Quantity" shipments from stowage and segregation in parts 3.4.3 and 3.4.4. 
It also specifically states parts 7.2 thru 7.7 does not apply. Part 7.3.7 "Cargo Transport Units Under 
Temperature Control" does not apply. 
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In 49CFR, 176.80 states that cargo moving in limited quantities are exempt from the segregation requirements. 
The regulations in 49CFRI 76.200(f) read as follows: 

(f) Class 2 (compressed gas) material must be kept as cool as practicable and be stowed away from all sources of 
heat and ignition. Any package containing a Division 2.1 (flammable gas) material is restricted from transport in 
powered refrigerated temperature controlled containers, unless the equipment is capable of preventing ignition of 
flammable vapors by having non-sparking or explosion-proof electric fittings within the cooling compartment 

Does this apply to the stowage of cargo moving under "Limited Quantities"? 

If 49CFRI 76.200(f) does apply to limited quantity cargo, can the shipments of limited quantities in which at 
least one leg of the transport ship and be stowed in accordance with the IMDG Code which allows "Limited 
Quantity" cargo to move in refrigerated containers without exception? 

These shipment has move as ORM-D for many years under the radar without any shipping papers or any known 
incidents by vessel. It is our wish to continue to safely service the Jones Act communities with these products. 

We value your guidance on these questions. 

Sincerely, 

Clifford Bartley 
Manager Dangerous Goods 
Matson 
cbartley@matson.com 
Ph.: 1-480-428-9286 
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Part 3 - Dangerous Goods List, special provisions and exceptions 

3.4.4.2 

3.4.5 
3.4.5.1 

3.4.5.2 

226 

The segregation provisions of chapter 7.2 to 7.7 including the segregation provisions in column 16b of the 
Dangerous Goods List are not applicable for packagings containing dangerous goods in limited quantities 
or in relation to other dangerous goods. However, articles of division 1.4, compatibility group S shall not 
be stowed in the same compartment or hold, or cargo transport unit with dangerous goods of class 1 of 
compatibility groups A and L. 

Marking and placarding 

Except for air transport, packages containing dangerous goods in limited quantities shall bear the mark 
shown below: 

. Mark for packages containing limited quantities 

The mark shall be readily visible, legible and able to withstand open weather exposure without a substantial 
reduction in effectiveness. The mark shall be In the forin of a square set at an angle of 45° (diamond-shaped). 
The top and bottom portions and the surro1,mdlng line _shall be black. The centre area shall be white or a 
suitable contrasting background, The mlnimLJm dimensions shall be 100 mm x 100 mm and the minimum 
width of the line forming the diamond shail be 2 mm. Where dimensions are not specified, all features shall 
be in approximate proportion to those.shown. If the size of the package so requires, the minimum outer 
dimensions shown above may be reduced to be_ hot less than 50 mm x 50 mm provided the mark remains 
clearly visible. The minimum width of the line forming the diamond may be reduced to a minimum of 1 mm. 

Packages containing dangerous goods packed in conformity with the provisions of part 3, chapter 4 of the 
ICAO Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air may bear the mark shown 
below to certify conformity with these provisions: 

Mark for packages containing limited quantities conforming to part 3, chapter 4 of 
the ICAO Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air 

The mark shall be readily visible, legible and able to withstand open weather exposure without a substantial 
reduction in effectiveness. The mark shall be in the form of a square set at an angle of 45° (diamond-shaped). 
The top and bottom portions and the surrounding line shall be black. The centre area shall be white or a 
suitable contrasting background. The minimum dimensions shall be 100 mm x 100 mm and the minimum 
width of the line forming the diamond shall be 2 mm. The symbol "Y" shall be placed in the centre of the 
mark and shall be clearly visible. Where dimensions are not specified, all features shall be In approximate 
proportion to those shown. If the size of the package so requires, the minimum outer dimensions shown 
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Chapter 3.4 

Dangerous goods packed in limited quantities 

3.4.1 
3.4.1.1 

3.4.1.2 

3.4.2 
3.4.2.1 

3.4.2.2 

3.4.2.3 

3.4.3 

3.4.4 
3.4.4.1 

General 
This chapter provides the provisions applicable to the transport of dangerous goods of certain classes 
packed in limited quantities. The applicable quantity limit for the Inner packaging or article Is specified for 
each substance in column 7a of the Dangerous Goods List of chapter 3.2. In addition, the quantity "0" has 
been indicated in this column for each entry not permitted to be transported in accordance with this chapter. 

Limited quantities of dangerous goods packed in such limited quantities, meeting the provisions of this 
chapter, are not subject to any other provisions of this Code except the relevant provisions of: 

.1 Part 1, chapters 1.1, 1.2 and 1.3; 

.2 Part2; 

.3 Part 3, chapters 3.1 , 3.2, 3.3; 

.4 Part 4, 4.1.1 .1, 4.1.1.2 and 4.1.1.4 to 4.1.1 .8; 

.5 Part 5, 5.1.1 except 5.1.1.6, 5.1.2.3, 5.2.1.7, 5.2.1.9, 5.3.2.4, and chapter 5.4; 

.6 Part 6, construction requirements of 6.1 ,4, 6.2.1.2 and 6.2.4; 

.7 Part 7, 7.1.3.2, 7.6.3.1 and 7.3 except 7.3.3.15 end 7.3.4.1. 
' ~ " \;. \, 

Packing 
Dangerous goods shall be pecked only i n Inner packagings placed in suitable outer packagings. Intermediate 
packagings may be used. In addition,· for articles of division 1.4, compatibility group S, the provisions of 
section 4.1.5 shell be fully complied with. The use of inner packagings Is not necessary for the transport of 
articles such es aerosols or "receptacles, small, containing gas". The total gross mass of the package shall 
not exceed 30 kg. 

Except for articles of division 1.4, compatibility group S, shrink-wrapped or stretch-wrapped trays meeting 
the conditions of 4.1.1.1 , 4.1.1.2 and 4.1.1.4 to 4.1 .1.8 ere acceptable as outer packagings for articles or inner 
packagings containing dangerous goods transported in accordance with this chapter. Inner packagings that 
ere liable to break or be easily punctured, such as those made of glass, porcelain, stoneware or certain 
plastics, shall be placed in suitable Intermediate packagings meeting the provisions of 4.1.1.1, 4.1.1.2 and 
4.1 .1.4 to 4.1.1.8, and be so designed that they meet the construction requirements of 6.1.4. The total gross 
mass of the package shall not exceed 20 kg. 

Liquid goods of class 8, packing group II in glass, porcelain or stoneware inner packagings shall be enclosed 
in a compatible and rigid intermediate packaging. 

Stowage 
Dangerous goods packed in limited quantity are allocated stowage category A as defined in 7.1.3.2. The other 
stowage provisions indicated in column 16a of the Dangerous Goods List are not applicable. 

Segregation 
. Different dangerous substances in limited quantities may be packed in the same outer packaging, provided: 

.1 the substances comply with the provisions of 7.2.6.1; and 

.2 the segregation provisions of chapter 7.2, including the segregation provisions In column 16b of the 
Dangerous Goods List, are taken into account. However, notwithstanding the individual provisions specified 
In the Dangerous Goods List, substances in pecking group Ill within the same class may be packed 
together subject to compliance with 3.4.4.1.1 of the IMDG Code. The following statement shall be included 
in the transport document: "Transport in accordance with 3.4.4.1.2 of the IMDG Code" (see 5.4.1.5.2.2). 
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7.3.4.2 

!::, 7.3.4.2.1 

7.3.4.2.2 

7.3.5 

7.3.6 

7.3.6.1 

7.3.6.2 

7.3.6.3 

7.3.6.4 

t:, 7.3.7 

7.3.7.1 

7.3.7.1.1 

7.3.7.1.2 

Chapter 7.3 - Consigning operations concerning the packing and use of CTUs 

Segregation in relation to foodstuffs 

Dangerous goods having a primary or subsidiary hazard of classes 2.3, 6.1, 6.2, 7 (with the exception of 
UN 2908, 2909, 2910 and 2911), 8 and dangerous goods having a reference to 7.3.4.2.1 in column 16b of 
the Dangerous Goods List shall not be transported together with foodstuffs (see 1.2.1) in the same cargo 
transport unit. 

Notwithstanding the provisions in 7.3.4.2.1, the following dangerous goods may be transported with foodstuffs 
provided that they are not loaded within 3 m from foodstuffs: 

.1 dangerous goods of packing group Ill of classes 6.1 and 8; 

.2 dangerous goods of packing group II of class 8; and 

t:, .3 any other dangerous goods of packing group Ill with a subsidiary hazard of classes 6.1 or 8; and 

.4 dangerous goods having a reference to 7.3.4.2.2 in column 16b of the Dangerous Goods List. 

Tracking and monitoring equipment 

When security devices, beacons or other tracking or monitoring equipment are used, they shall be securely 
installed to the cargo transport unit and shall be of a certified safe type• for the dangerous goods that will be 
carried within the cargo transport unit. 

Opening and unloading cargo transport units 

Cargo transport units shall be approached with caution. Before opening the doors, the nature of the contents 
and the possibility that leakages may have caused an unsafe condition, concentration of toxic or flammable 
vapours, or an oxygen-enriched or oxygen-depleted atmosphere, shall be considered. 

After a cargo transport unit carrying dangerous goods has been unpacked or unloaded, precautions shall be 
taken to ensure that there is no contamination likely to make the cargo transport unit dangerous. 

After unpacking or unloading corrosive substances, particular attention shall be paid to cleaning, as residues 
may be highly corrosive to the metal structures. 

When the cargo transport unit offers no further hazard, the dangerous goods placards and other marks 
related to dangerous goods shall be removed, masked or otherwise obliterated. 

Cargo transport units under temperature control 

Preamble 

If the temperature of certain substances (such as organic peroxides and polymerizing or self-reactive 
substances) exceeds a value which is typical of the substance as packaged for transport, a self-accelerating 
decomposition or polymerization possibly of explosive violence, may result. To prevent such decomposition 
or polymerization, it is necessary to control the temperature of such substances during transport. Other 
substances not requiring temperature control for safety reasons may be transported under controlled 
temperature conditions for commercial reasons. 

The provisions for the temperature control of certain specified substances are based on the assumption 
that the temperature in the immediate surroundings of the cargo does not exceed 55°C during transport and 
attains this value for a relatively short time only during each period of 24 h. 

• Refer to the Recommendations published by the International Electrotechnical Commission, in particular, to publication IEC 60079. 
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7.3.7.6.3 

7.3.7.7 

7.3.7.8 

7.3.8 

Chapter 7.3 - Consigning operations concerning the packing and use of CTUs 

When flammable gases not requiring temperature control for safety reasons are transported under temperature 
control conditions for commercial reasons, explosion proof electrical fittings are required. 

Special provisions for vehicles transported on ships 

Insulated, refrigerated and mechanically refrigerated vehicles shall conform to the provisions of 7.3.7.4 
and 7.3.7.5 as appropriate. In addition, the refrigerating appliance of a mechanically refrigerated vehicle shall 
be capable of operating independently of the engine used to propel the vehicle. 

Approval 

The competent authority may approve that less stringent means of temperature control may be used or 
that artificial refrigeration may be dispensed with under conditions of transport such as short international 
voyages or low ambient temperatures. 

Loading of cargo transport units on board ships 
Before loading, cargo transport units used for the transport of dangerous goods shall be examined for 
external signs of damage, leakage or sifting of contents. Any cargo transport unit found to be damaged, 
leaking or sifting shall not be loaded on to a ship until repairs have been effected or damaged packages have 
been removed. 
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