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Kelly Camp, CHMM, CPEA 
Regional Manager 
Woodard & Curran 
33 Broad Street 
One Weybosset Hill, Floor 7 
Providence, RI 02903 

Reference No. 19-0056 

Dear Ms. Camp: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

lbis letter is in response to your May 7, 2019, letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to shipping papers that describe 
"UN3291, Regulated medical waste, n.o.s., 6.2, Packing Group (PG) II." Specifically, you 
enclose a partially redacted sample shipping paper and ask for confirmation whether several 
entries on the shipping paper are acceptable under the HMR. We have paraphrased your 
questions and answered them in the order you provided. 

Ql. The sample shipping paper includes Chemtrec's phone number as the emergency contact 
but the carrier, not the shipper, is contracted with Chemtrec to provide this emergency 
response service. You ask whether the shipper's use of Chemtrec as its emergency 
contact on its shipping paper is acceptable under the HMR. 

Al. The answer is yes, provided the matter is agreed to and/or arranged for between the two 
parties, and the shipper ensures the emergency response information (ERI) provider has 
received current information on the shipper' s material and agreed to provide this service 
for the shipper before the material or materials are offered for transportation. See 
§§ 172.600 and 172.604. If these conditions have not been met, the answer is no. 

Q2. The sample shipping paper includes the number and size of containers of regulated 
medical waste (RMW). You state that the ''total" quantity of RMW may be calculated 
from this information, but does not appear on the shipping paper. You ask whether it is 
acceptable to leave the total quantity of RMW off the shipping paper. 

A2. The answer is no. Section 172.202(a)(5) prescribes that the total quantity of hazardous 
material covered by a description must be indicated by mass or volume, or by activity for 
Class 7 materials, and must include an indication of the applicable unit of measurement. 



As prescribed in § 1 72.202( c )(1 ), the number and type of packages must also be indicated 
on a shipping paper either before or after, or both before and after, the description 
required and authorized by the HMR. 

Q3. Assuming the total quantity of the hazardous material on the sample shipping paper is 
placed near the number and type of containers, you ask whether the placement of the 
shipping description and total quantity on the sample shipping paper is acceptable. 

A3. The answer is :Yes. There are no boundaries-written or otherwise-regarding what is 
considered an acceptable "after" location for the quantity of material covered by a 
description so long as it is not considered excessive. To that end, the location depicted in 
the sample shipping paper you provided is acceptable, provided there is a clear indication 
as to which quantity is the total quantity. 

Q4. The shipper's certification language on the sample shipping paper does not match that 
found in§ 172.204(a)(l) or (2). You ask whether the wording in this shipper's 
certification is acceptable under the HMR. 

A4. The answer is no. As prescribed in§ 172.204(a), each person who offers a hazardous 
material for transportation shall certify that the material is offered for transportation 
in accordance with the HMR by printing (manually or mechanically) on the shipping 
paper containing the required shipping description the certification prescribed in 
§ 172.204(a)(l), or the certification (declaration) prescribed in§ 172.204(a)(2). The 
certification in paragraph ( a)(l) is intended for domestic purposes, and the certification in 
paragraph (a)(2) is intended for use in either domestic or international transportation 
(HM-215A; 59 FR 67390). For transportation by rail only, the certification may be 
received verbally or with an electronic signature in conformance with§ 172.204(a)(3)(i) 
and (ii). 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Via Electronic Mail 

May 7, 2019 

Mr. Shane Kelley 

33 Broad Street I One Weybosset H:11 
Floor 7 
Providence, Rhode Island 02903 
www.woodardcurran .com 

Director, Standards and Rulemaking Division 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Kelley: 

T 800.985.7897 
T 401.273.1007 
F 401.273.5087 

£~/0£:frL 

I received the enclosed shipping paper for shipments of regulated medical waste from a facility located 
in Louisiana. I have changed the specific names and addresses, but the remaining information is as 
received. In this situation, the carrier is preparing the shipping paper, as I find often happens for wastes 
shipments around the country. However, the shipper is certifying the shipping paper and is responsible 
for compliance with most of the regulations leading up to transportation. As such, I would like to determine 
whether the following are acceptable on the shipping paper provided. 

1. 49 C.F.R. §172.201 (d) states that "if utilizing an emergency response information telephone 
number service provider, identify the person (by name or contract number) who has a 
contractual agreement with the service provider, as prescribed in subpart G of this part." In 
addition, 49 C.F.R. §172.604(b)(2) states, "The number of an agency or organization capable 
of, and accepting responsibility for, providing the detailed information required by paragraph 
(a)(2) of this section. The person who is registered with the ERi provider must ensure that the 
agency or organization has received current information on the material before it is offered for 
transportation. The person who is registered with the ERi provider must be identified by name, 
or contract number or other unique identifier assigned by the ERi provider, on the shipping paper 
immediately before, after, above, or below the emergency response telephone number in a 
prominent, readily identifiable, and clearly visible manner that allows the information to be easily 
and quickly found , unless the name or identifier is entered elsewhere in a prominent manner as 
provided in paragraph (b)(1) of this section." The enclosed shipping paper includes 
CHEMTREC's phone number as the emergency response phone number, but the shipper does 
not have a contract with CHEMTREC to provide this service. The carrier has the contract. Is the 
presentation of the emergency phone number on the enclosed acceptable? 

2. 49 C.F.R. §172.202(a)(5) states, "the total quantity of hazardous materials covered by the 
description must be indicated (by mass or volume, or by activity for Class 7 materials) and must 
include an indication of the applicable unit of measurement, for example, "200 kg" (440 pounds) 
or "50 L" (13 gallons)." The enclosed shipping paper includes the number of containers and the 
size of the containers. From this, the total quantity can be calculated, but it is not presented on 
the shipping paper. Is this acceptable? 

3. 49 C.F.R. §172.202(c)(1) states, "The total quantity of the material covered by one description 
must appear before or after, or both before and after, the description required and authorized by 
this subpart." Assuming the total quantity is placed near the number and type of containers, is 
the current placement of the shipping description and the total quantity acceptable? 

4. 49 C.F.R. §172.204(a) (1) and (2) state "each person who offers a hazardous material for 
transportation shall certify that the material is offered for transportation in accordance with this 
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subchapter by printing (manually or mechanically) on the shipping paper containing the required 
shipping description the certification contained in paragraph (a)(1) of this section or the 
certification (declaration) containing the language contained in paragraph (a)(2) of this section." 
The certifications are required to be either of the following : 

• "This is to certify that the above-named materials are properly classified, described, 
packaged, marked and labeled, and are in proper condition for transportation according to 
the applicable regulations of the Department of Transportation ." 

• "I hereby declare that the contents of this consignment are fully and accurately described 
above by the proper shipping name, and are classified, packaged, marked and 
labeled/placarded, and are in all respects in proper condition for transport according to 
applicable international and national governmental regulations." 

The certification on the shipping paper does not use this language. Is the language on the 
enclosed shipping paper acceptable? 

Please contact me at 401.427.1322 or kcamp@woodardcurran.com if you need additional information. 
We look forward to your prompt reply so that we can ensure compliance with DOT regulations. Thank 
you. 

Sincerely, 

Kelly Camp, CHMM,CPEA 
Regional Manager 

KVC/dam 

Enclosures 

Woodard & Curran 
2019.05.07 Letter to Shane Kelley- DC DOT 

2 Woodard & Curran 
May 7, 2019 
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ADDRESS 

Regulated Medical Waste 

UN3291, Regulated Medical Waste, 
n.o.s., 6.2, PGII 

TELEPHONE NUMBER 

MANIFEST# 1465534 

CODE AREA 

I certify that the information provided is true and correct, and that the generated materials are properly classified, described, 
packaged, labeled/placarded; and are in proper condition for transportation according to the applicable regulations of the 
u a I• a f ., I I • f 

NAME OF COMPANY REPRESENTATIVE (Print) SIGNATURE OF REPRESENTATIVE DATE 

NAME(S) OF PERSONS COLLECTING, TRANSPORTING OR UNLOADING WASTE INITIALS REGISTRATION NUMBER 

COMPANY NAME TELEPHONE NUMBER 

ADDRESS DATE MEDICAL WASTE COLLECTED 

wt. # # cont. wt# #cont wt.# #cont wt.# #cont. wt. # 

I certify that the information provided above is true and correct and that only untreated medical wastes are contained in this load. I am aware that 
falsification of this manifest may result in forfeiture of my transporter's registration and/or the privilege of utilizing State-authorized facilities. 

NAME OF COMPANY REPRESENTATIVE (Print) SIGNATURE OF REPRESENTATIVE DATE 

TRANSFER STATION: NAME REGISTRATION NUMBER 

NAME(S) OF PERSONS COLLECTING , TRANSPORTING OR UNLOADING WASTE INITIALS REGISTRATION NUMBER 

COMPANY NAME TELEPHONE NUMBER 

ADDRESS DATE MEDICAL WASTE COLLECTED 

#cont. wt.# #cont. wU #cont. wt.# #cont wt. # #cont. wt . # 

I certify that the information provided above is true and correct and that only untreated medical wastes are contained in this load. I am aware that 
falsification of this manifest may result in forfeiture of my transporter's registration and/or the privilege of utilizing State-authorized facilities. 

NAME OF COMPANY REPRESENTATIVE (Print) SIGNATURE OF REPRESENTATIVE DATE 

COMPANY NAME TELEPHONE NUMBER 

ADDRESS 

PERMIT NUMBER DATE WASTE WAS DEPOSITED/ UNLOADED TOTAL WEIGHT DEPOSITED/ UNLOADED 

DISCREPANCY INDICATION SPACE 

I certify that I have been authorized to accept untreated medical wastes and that I have received the above indicated wastes in accordance with the 
re uirements outlined in that authorization. 

NAME OF COMPANY REPRESENTATIVE (Print) SIGNATURE OF REPRESENTATIVE DATE 

In case of emergency, call(~ __ 8_0_0_),_4_2_4-_9_3_0_0 ________ (24-hr company or other emergency response group telephone) 


