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Dear Mr. Sanborn: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington , DC 20590 

This letter is in response to your July 31, 2019, letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CPR Parts 171-180) applicable to the manufacture of DOT 
Specification 4 L cylinders. You seek confirmation of your understanding that the phrase "same 
condition" as used in§ 178.57(j)(l) means the sheet or plate material has received all plate 
processing operations-inciuding heat treatment-as the material used to form the heads and the 
cylinder. Specifically, you ask whether tensile test samples may be taken from the flat plate that 
will be used to form the heads or cylinder, or whether the samples must be taken from the head 
or cylinder after forming. 

Tensile samples must be taken from either the head or cylinder after it has been formed. In 
accordance with§ 178.570)(1), "the test is required on 2 specimens selected from the material of 
each heat and in the same condition as that in the completed cylinder." In other words, a sample 
from the flat plate that will be used to form the head or the cylinder would not be in its 
completed form or in the condition of a completed cylinder. Therefore, the test sample must be 
taken from either the head or the cylinder once the cylinder has been formed. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 
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D'' e . ren 
ctf, Stan ards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Mr. Shane Kelley 

Director, Standards and Rulemaking Division 

US DOT/ PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Ave, SE East Building, 2nd Floor 

Washington, DC 20590 

July 31 , 2019 

Mr. Kelley, 

C/uirtinc. 
Disti-ilmtion & Storrurc 

407 Seventh Street N .W. 
New Prague, MN 56071-1000 
Phone: 952.758.4484 Fax: 952.758.8255 
www.charr-ind.com 

Request for interpretation related to the manufacture of DOT 4L liquid cylinders per 49 CFR 
178.57. 

49 CFR 178.570)(1) indicates the tensile test samples must be selected from material of each 
heat number and in the same condition as that in the completed cylinder. 

Chart's understanding of "same condition" is that the sheet / plate material has received all plate 
processing operations, including heat treatment, as the material that will be used to form the 
heads and the cylinder. 

Can the tensile test samples can be taken from the flat plate that will be used to form the heads 
or cylinder, or must the samples be taken from the head or cylinder after forming? 

Sincerely, 

-/J~,0_/4~ 
Bruce Sanborn 
Regulatory Compliance Manager 


