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U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

December 6, 2019 

Mr. Michael R. K.loesel 
Manager, Corporation Container 

Certification Department 
Corporate ABS Programs 
American Bureau of Shipping (ABS) 
1701 City Plaza Drive 
Spring, TX 77384 

Reference No. 19-0096 

Dear Mr. Kloesel: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your July 25, 2019, letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to Multiple Element Gas 
Containers (MEGCs). You state it is your understanding that MEGC tubes successfully certified 
in conformance with the International Maritime Dangerous Goods Code (IMDG Code) will be 
accepted as authorized MEGC packagings by all signatory bodies to the IMDG Code. 
Specifically, you state your company has been asked to certify an MEGC container to the IMDG 
Code. 

We have paraphrased your questions and answered them as follows: 

Ql. A discrepancy exists between sections IMDG Code§§ 6.2.2.1.2 and 6.7.5.2.3. Section 
6.2.2.1.2 permits an MEGC tube to be manufactured with composite materials in 
conformance with Chapter 6.2 and§ 6.7.5.2.3 permits MEGC tubes to be manufactured 
with steel in conformance with Chapter 6.7. Which requirement is correct? 

Al. Section 6.7.5.2.3 requires that MEGC "elements," which are defined as tubes in§ 6.7.5.1, 
must be of seamless steel. Therefore, under § 6.2.2.1.2, composite tubes must be offered 
for transportation as individual pressure vessels or in racks where the tubes are not 
connected. Composite tubes are not authorized as an element of an MEGC without an 
approval under§ 6.7.1.2. 

Q2. If the Pipeline and Hazardous Material Safety Administration (PHMSA) interprets that 
IMDG Code§ 6.7.5.2.3 is the governing requirement for MEGC's, is there a way for our 
client to build composite MEGC tubes and certify them to the IMDG Code? 



A2. As stated in Answer Al, the only way to authorize composite tubes to be constructed and 
certified as elements of an MEGC is with an approval issued under§ 6.7.1.2. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

~4ku~ 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Dodd, Alice (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Thursday, July 25, 2019 4:16 PM 
Hazmat Interps 

Subject: 
Attachments: 

FW: Request of interpretation IMDG 
Request for Interpretation - IMDG.pdf 

Hi Alice and lkeya, 

Please see the attached request for a letter of interpretation. 

Thanks, 
Kathryn, HMIC 

From: Simone Goncalves [mailto:sgoncalves@eagle .org] 
Sent: Thursday, July 25, 2019 4:02 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov> 
Cc: Approvals (PHMSA) <Approvals@dot.gov>; Michael Kloesel <mkloesel@eagle.org>; Cassidy, Duane (PHMSA) 
<Duane.Cassidy@dot.gov>; Benninghoven, Neil (PHMSA) <james.benninghoven@dot.gov> 
Subject: Request of interpretation IMDG 

Dear Mr. Shane Kelley, 

Please find attached the ABS request for interpretation of IMDG Regulations. 

Thank you. 

Best Regards, 
Simone Gonc;:a lves 
Technica l Manager 
Container Certification Department 
281-877-6325 wk 
sgoncalves@eagle.org 
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BS 
Mr. Shane Kelley 
Director, Standards and Rulemaking Division 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Subject: Interpretation of IMDG Regulation - Sections 6. 7.5 and 6.2.2.1.2. 

Mr. Shane Kelley, 

July 25, 2019 

ABS has been asked to provide certification to an MEGC with composite tubes to the IMDG Code only, no 
US DOT approval. The US DOT/PHMSA is the competent authority to the IMDG Code in the US which has 
allowed ABS to provide certification as a DAA. Our approval letter CA2002090015 indicates that we can 
provide certification to an MEGC under Chapter 6.7.5 of the IMDG Code. Certification to the IMDG Code by 
ABS should be acceptable worldwide by all signatory bodies to the IMDG Code. 

In 6.7.5.2.3 the IMDG Code states : "Elements of an MEGC shall be made of seamless steel and be 
constructed and tested according to Chapter 6.2." 

But, in 6.2.2.1.2 the IMDG Code states: "The following standards apply for the design, construction and 
initial inspection and test of UN tubes . . . ". In the table which follows, ISO 11515:2013 Gas cylinders -
Refillable composite reinforced tubes of water capacity between 450L and 3,000L - Design, construction and 
testing is listed as a reference and an acceptable standard for construction. 

There appears to be a discrepancy between section 6.7.5.2.3 and 6.2.2.1.2. Although the IMDG Code 
requires the tubes to be manufactured to Chapter 6.2 which allows for composite tubes, Chapter 6.7 
requires them to be steel. Which section is the governing requirement? 

If it is the US DOT/PHMSA's interpretation that 6.7.5.2.3 is the governing requirement, is there a way for 
our client to build an MEGC with composite tubes and certify it to the IMDG Code? 

Please feel free to contact me at the below numbers or Ms. Simone Goncalves at (281) 877-6325 with any 
questions or comments. 

Best regards, 

Michael R. Kloesel 
Manager 
Corp. Container Certification Dept. Tel: 1-281-877-6432 
Email: mkloesel@eagle.org I ABSContainers@eagle. 

Corporate ABS Programs 
1701 City Plaza Drive, Spring, Texas 77384 USA 




